CSÜTÖRTÖKÖN A BARTÓK RÁDIÓ MŰSORÁBAN A NAGYMAROSI TALÁLKOZÓ EGYHÁZTÖRTÉNETI JELENTŐSÉGÉRŐL BESZÉLGETNEK

A 2022. október elsején kezdődő idei Nagymarosi Katolikus Ifjúsági Találkozó mottójául a szervezők a „KERESD A BÉKÉT, ÉS JÁRJ ANNAK ÚTJÁN!” (Zsolt 34,15) igét választották. A hétvégi rendezvény előtt a Bartók Rádió Musica Sacra egyházzenei magazinjában 2022. szeptember 29-én, csütörtökön 19 órától a nagymarosi találkozó egyháztörténeti jelentőségéről hallgathatunk meg egy beszélgetést az immár 51 esztendős múltra visszatekintő ifjúsági zarándoklat „nagy öregjeivel”, akik az első találkozók óta szolgálnak muzsikájukkal. A mikrofonnál Kecskés Barbara, a riporter Veres Emese Gyöngyvér, a műsort a váci Miklósi András orgonaművész, egyházzenész szerkesztette.

A MŰSOR TARTALMA

Új magyar zarándokhely keletkezett a semmiből ingyen, önként, szórakoztatóipar nélkül. Arra született, hogy összefogja, elmélyítse, jó irányba tartsa a magyar egyház valamennyi irányzatát – írja Balás Béla kaposvári püspök, egykori nagymarosi káplán a nagymarosi találkozó egyháztörténeti jelentőségéről.

Vendégünk Sillye Jenő zeneszerző, egyházi könnyűzenész. A fiatal énekes gitáros 1971 nyarán a verőcei, majd a nagymarosi, felsőgödi és kismarosi plébánián játszotta első dalait az úgynevezett Dunakanyar-egyházközségben (Kismaros, Nagymaros, Felsőgöd, Verőce) a hittanórákon. A találkozók rendszeressé válásával és a létszám gyarapodásával a társaság kinőtte a helyi templomot, és 1978-tól Nagymaros lett a találkozók helyszíne (mind a mai napig).

Az Állami Egyházügyi Hivatal papáthelyezésekkel kívánta szétoszlatni a társaságot, ám fordított hatást értek el: így még több fiatalhoz értek el. Jenő és barátai később országjárásba kezdtek, megalkotva a modern kori egyházzene sajátos stílusát.

Miklósi András, szerkesztő