FIGYELMEZTETÉS: ÚJ INTERNETES ÉS „HÁZHOZ MENŐ” MÓDSZEREKKEL PRÓBÁLKOZNAK A CSALÓK

Az interneten, illetve lakásokba becsöngetve is újabb módszerekkel próbálkoznak a csalók, például a térségben egyre több helyen iskolákat pásztázó térfigyelő kamerák állítólagos felhelyezése ellenében pénzt ígérnek és visznek a környező házakban élőknek, s a lakásokba bejutva sok értéket eloroznak a háziaktól.

A rendőrség két módszerre is felvívja a figyelmet legújabb bűnmegelőzési közleményében, idézzük:

„Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel próbálják az eladókat becsapni. Módszerük az, hogy vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kívánják a megvásárolandó terméket átvenni, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást.

Amikor az eladó a linket megnyitja, a »vevő adatait«, illetve egy »Fizetés elfogadása« vagy »Pénzeszköz átvétele« feliratú gombot lát, amelyre kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankját, majd annak internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut. Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó, és akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Minden esetben fontos, hogy ha valaki hirdetőként ilyen linket kap, arra ne kattintson, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben!”

***

„A fent említett bűncselekmény típuson túl azonban továbbra is előfordulnak olyan bűncselekmények, amikor a csalók a bank nevében telefonálnak. Azzal az ürüggyel hívják fel áldozataikat, hogy bankkártyájukkal gyanús online tranzakciót akartak végrehajtani és az áldozat bankszámláján tárolt pénz biztonsága érdekében egy, a hívó által meghatározott számlaszámra kell akár több részletben átutalni a bankszámlán lévő összeget, vagy azonnal telepíteni kell egy programot a telefonjára.

Ne fogadjuk el feltétel nélkül, ha bank nevében telefonál valaki! A pénzintézetek tranzakciók lebonyolítására nem ilyen módon keresik meg ügyfeleiket.Amennyiben valaki ilyen telefonhívást kap, fogadja meg tanácsainkat:

  • A beszélgetés elején kérdezze meg, hogy a hívó kit keres, és ha nem tudja a hívott pontos nevét, akkor szakítsa meg a hívást!
  • Semmilyen programot ne telepítsen, még a bank nevében telefonáló személy kérésére se!
  • Személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártya-adatokat is, telefonon ne osszon meg senkivel, ha valóban banki ügyintéző telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!
  • Elektronikus banki ügyintézéséhez mindig használja a pénzintézet által üzemeltetett biztonságos mobil applikációt vagy webfelületet!”

***

A Váci Baptista Gyülekezet hosszú évek óta együttműködik a rendőrséggel az idősek áldozattá válásának megelőzése érdekében, s Meláth Attila lelkész is felhívta a figyelmet tapasztalataik alapján egy nemrég óta „gyakorolt” módszerre.

Főleg olyan településeken, ahol sok ház, többlakásos tömbépület van egy-egy iskola, óvoda közelében, előbb becsöngetnek a lakókhoz a kérdéssel, hogy némi juttatás ellenében hozzájárulnának-e, hogy a szomszédos intézmény biztonságát szolgáló térfigyelő kamerát szereljenek a falra. Aztán némi gondolkodási idő után elmennek a válaszért. Majd ha a háziak igent mondanak, harmadjára viszik is a megbeszélt összeget, s miközben bejutnak a papírok kitöltése ürügyén, egyikük elemel, amit csak tud, akad olyan károsult, akitől több százezer forintot tulajdonítottak el.

– Fővárosi kerületekből kezdett elterjedni ez a módszer újabban, de már városunkhoz jóval közelebbi agglomerációs településeken is történtek esetek. A tapasztalatok szerint sajnos biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb nálunk is lesznek ilyen próbálkozások. Személyesen már fel is hívtuk a figyelmét a veszélyre a velünk közvetlen kapcsolatban álló időseknek, de minden lehetséges módon igyekszünk óvatosságra inteni mindenkit – mondta Meláth Attila.