TÜNCIKÉZŐK, BÜNTIKÉZŐK, TILTÓKÁZÓK SZÉLTOLÁSA BUSÁS KÖZPÉNZ JÖVEDELEMÉRT

Nem akartunk túlságosan ünneprontók lenni egy múlt hét végi főtéri esemény kapcsán, de most már elővesszük olvasónk felvetését, hogy mekkora sületlenség ezen a helyen a dohányzás tiltásáról/engedélyezéséről szóló megannyi lámpaoszlopi tábla, úgy is fogalmazhatunk, hogy közröhej ezeknek az elhelyezése ilyen sűrűségben, ugyanakkor látszólag teljesen logikátlanul.

„Egy sok füsttel járó eseményen nyilván nem volt túl feltűnő, de bizony számos főzőhelyen sokan úgy pöfékeltek tiltott négyzetmétereken, mintha nem lenne itt semmi korlátozás ezzel kapcsolatban – ennyit ezeknek a tábláknak a jelentőségéről, fő harcosuk, a belváros első számú képviselőjének, Jess tanácsnoknak a tekintélyéről.

Amúgy ez a tekintély már egyre inkább por és hamu, különösen, miután a képviselő asszony valóban fontos, helyi ügyek helyett (amelyeknek intézése amúgy a munkája lenne), tüncikézésekre való felhívásokkal (lásd: erdőgazdálkodási kormányrendelet-módosítása elleni mozgalmárkodás) vagy épp a főnöke, Matkovich családjának érdekeltségébe tartozó üvegkalitkás vendéglátóhely népszerűsítésével van elfoglalva elsősorban.

De a tüncikézések kapcsán megemlíthetjük Inotay alpolgármestert is aki, büszkén posztolta, hogy ő – korábbi, és szavai szerint talán pályára visszatérő tanítóként – bizony ott volt a több ezresből előbb párszázasra, majd mostanra pártucatosra zsugorodott pedagógustüntetések elején, mert nehéz az élet a tanároknak is a mai világban.

Amúgy az eredeti pályájára való visszatérése kapcsán inkább Isten mentse attól a diákokat, miután immár szivárványos szívű volt hittan-tanárként már az LMBT-propaganda sem áll távol tőle.

De őkelme egy másik halmazba, a büntikézők közé is odasorolható, hiszen a fizetős parkolási övezetek kiterjesztésének egyik fő felelőse, és ezt a rendszert nagyon sokan nem tartják épp lakosságbarát intézkedésnek, és akkor még finom a fogalmazás.

No de a tiltókázás és a tüncikézés után a büntikézésre áttérve állítsuk középpontba az első (vagy második, esetleg harmadik?) sorszámú alpolgármestert is! Aki szinte tapsikolva jelentette be, hogy sok új kamerát állítottak rendszerbe, hogy lebuktathassák és megbüntethessék a nagyon kevés közkuka mellé illegálisan, suttyomban szemetet lerakókat. Noha a hulladékkezelés kapcsán leginkább épp Kiss „Tegyünkrendet” Zsoltot kellene büntetni, mondjuk lefokozással, fizetéscsökkentéssel, mivel a város szemétdombbá válásának ő az egyik legfőbb felelőse” – összegzett levélíró olvasónk.

Olvasónk jelzése alapján leléptük a főtéri dohányzós táblák egymástól való távolságát, még sántikálva sincsenek fájdalmasan messzire egymástól. Úgy tűnik, mintha a „sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk…” mondóka ritmusára rögzítették volna azokat a lámpaoszlopokra.

És az egésznek a kicsúcsosodása a főtér északi vége, ahol egy virágágyás egyik oldalán tilos, a másikon szinte kötelező dohányozni, mintha a pipa- vagy cigifüst ismerne ilyen határokat, no, ez nóóórmális, kérdezhetjük az abszurd humoristák egyik ászával szólva.

R. Z.