AZ ÉV GRAFIKÁJA PÁLYÁZAT UTÓBBI HUSZONÖT ÉVÉNEK DÍJAZOTTJAI A MŰCSARNOKBAN

Rendkívül izgalmas csoportos kiállítás nyílik szeptember 13-án a kortárs képzőművészet egyik hazai „főtemplomában”, a Műcsarnokban, az „Időfázisok” című tárlaton az utóbbi negyed században az „Év grafikája” díjjal elismert alkotók (köztük a Vácott élő Molnár László József) tárják a közönség elé egykori kitüntetett képeiket és egy-egy új munkájukat.

A Magyar Grafikáért Alapítvány (AMGA) kezdeményezte és a megvalósulását követően szervezte az Év Grafikája díj folyamatos, évenkénti átadását, ezzel is népszerűsítve a magyarországi alkotók grafikai művészetét. Itt meg kell emlékezni Butak András Munkácsy-díjas grafikusművész évtizedeket átívelő szakmai szervező és közösségépítő munkájáról, amelyet egészen a haláláig, 2021 decemberéig folytatott. Elnökként vezette a Magyar Grafikusművészek Szövetségét, amely szervezet életre hívta az alapítványt. Távozásával pótolhatatlan veszteség érte a kortárs művészeti életet.

Maga a díj, Paizs László Kossuth-díjas képzőművész légies plexi alkotása 1993 óta vándordíjként kézről kézre jár, kezdetben szerény, majd jelentősebb anyagi támogatást is biztosítva a kitüntetés mellé. Az évenként elismert személyek kiválasztása ugyancsak rendhagyó módon történik, ugyanis a korábbi díjazottak választják meg a következő esztendő művészét. A kezdeti időszakot követően a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének mesterei minden tavasszal az egyetem Kondor Béla Galériájában kiállítást szerveznek a díjazott alkotó számára. A díjjal járó anyagi támogatást immár egy évtizede a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlja fel.

A Műcsarnok-beli kiállítás különlegessége, hogy a művészek korábbi – a díjat kiérdemlő – munkáik mellett a legfrissebb alkotásukat is bemutatják itt. Nem kevésbé egyedi és jellemző a kiállítók életkora, köztük a mester–tanítvány múlttal rendelkezőkkel és napjainkra már három művészgenerációt reprezentáló névsorral.

Kiállító művészek: Barczi Pál, Prutkay Péter, Gallusz Gyöngyi, Kótai Tamás, Madácsy István, Zsankó László, Stefanovits Péter, Sebők Éva, Somorjai Kiss Tibor, Szurcsik József, Rácmolnár Sándor, Koralevics Rita, Germán Fatime, Sóváradi Vali, Horváth Kinga, Nagy Csaba, Molnár László József, Födő Gábor, Sáros A Miklós, Bányay Anna, Mórocz István, Ádám Zsófia.

***

Molnár László József (Nagyvárad, 1951. március 23. –) Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész.

Tanulmányait Kolozsváron, a Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán 1975-ben fejezte be. Tanárai Feszt László és Nica Ioachim voltak. 1980-tól él Magyarországon. Veresegyházán, majd 1986-tól Vácott telepedett le. Tagja volt a Művészeti Alapnak, tagja a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 2014-ig az Egri Eszterházy Károly Főiskola rajz tanszékének docenseként is tevékenykedett.