SZOMBATON ESTE A PESTI VIGADÓBAN LÉP FEL A VÁCI VOX HUMANA KÓRUS

Rangos nemzetközi ének- és zenekari találkozó, a ForEverYoung kórusfesztivál zárókoncertjének főszereplője lesz szombaton este a Sándor Bence karnagy irányította Vox Humana Énekkar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, az eseménynek a Pesti Vigadó ad helyet 19 órai kezdettel.

A fesztivál megálmodója Wolfgang Ziegler osztrák kórusvezető karmester és zeneszerző, aki rendkívül gazdag zenei tapasztalattal rendelkezik. Hegedűművészként, amatőr- és profi énekművészként, nemzetközileg elismert karnagyként, zsűritagként és nemzetközi kórusfesztiválok szervezőjeként soha nem hagyott fel újabb és újabb zenei ötletek megvalósításával. 2010-ben megalapította az Ave Verum nemzetközi kórusversenyt Baden bei Wien-ben (aveverum.at), egy nagyon sikeres, magas színvonalú kórusversenyt, amelyen világviszonylatban csupán tíz kórus vehet részt. Az Osztrák Kórusszövetség elnökeként, valamint számos világszerte megrendezett kórusfesztivál keretében szerzett tapasztalatai alapján született meg azon ötlete, hogy a világon első ízben létrehozzon egy különleges kórusfesztivált a „régebb óta fiatal” 50+ generáció énekesei számára.
A ForEverYoung kórusfesztiválnak (fey-festival.com) az idén Wolfgang Ziegler választott hazája, Magyarország add otthont szeptember 8 – 11. között, az ötletgazda, kezdeményező zeneművész Budapesten nemcsak élénk zenei életet és tökéletes fellépési helyszíneket talált, hanem sok olyan önkéntest is, akik szívesen támogatják a fesztivál létrehozását.
„Budapest nemcsak építészeti gyöngyszem az európai fővárosok sorában, de zenei hagyományai miatt világszerte nagyra értékelt főváros is, hiszen Liszt, Bartók és Kodály a mai napig jelentős hatással vannak a zenei világra. A ForEverYoung kórusfesztivál 2023-ban Ausztriában, Baden bei Wien-ben, Mozart és Beethoven városában folytatódik majd, ezt követően a tervek szerint kétévente megrendezésre kerül ebben a két városban” – olvasható a fesztivál honlapján.

Az ötletről bővebben is említést tesznek a fesztivál szervezői.
„Egyre több és több kórus van idősebb karénekesnőkkel és karénekesekkel. Minél idősebbek leszünk, annál inkább szükségünk van az éneklésre nemcsak egészségügyi szempontok miatt, hanem szociális aspektusból is. Tudósok az éneklést egészséges aktivitásnak tartják. Az örömök mellett az éneklés formában tartja az agyat, így a kórusokban résztvevőket nem fenyegeti az a veszély, hogy csak televízió előtt ülő emberekké válnak…
A világon még nem rendeztek speciális kórusfesztivált 50+ korú énekesek számára, mi elsőként megvalósítjuk ezt a For Ever Young – Örökké fiatal névre hallgató kórusfesztivállal, szeretnénk az egész világról összetoborozni muzikális embereket.”
A csütörtöktől vasárnapig tartó magyarországi, budapesti fesztivál keretében a nemzetközi kórusok magyar kórusokkal együtt lépnek közönség elé – különböző templomokban – az úgynevezett partner koncerteken. A fejlődést, a művészi kifejező képesség erősítését segítendő műhelyfoglalkozáson is részt vehetnek az énekkarok. A barátságok elmélyítésére, a város szépségének és nevezetességeinek megismerése céljából turisztikai rendezvények is gazdagítják a programot a résztvevők számára.

A szombat esti zárókoncert fellépői: Sárik Peter Trio, Vox Humana Énekkar, FEY – Fesztivál kórus, Vác Civitas Szimfonikus Zenekar; szólisták: Busa Gabriella (alt), Vörös Eszter (bandoneón), Martín Palmeri (zongora).
Műsor: Jazz improvizáció: Kodály Zoltán: Magyar Rondó, Martín Palmeri: Misa Tango, jazz improvizáció: Bartók Béla: Ne hagyj itt.