ERŐSÖDIK A FELHÁBORODÁS AZ ÚJ PARKOLÁSI RENDSZER BEVEZETÉSE MIATT

A hét végével beköszöntött az az önkormányzat, a városvezetés és különösen Inotay Gergely alpolgármester, körzeti képviselő részéről szégyenletes új korszak, amikor misére érkező lakosoknak, családoknak fizetniük kell a parkolásért a Géza király téren (is).

A barátok templomának is helyet adó tér kiemelt turisztikai övezetként került be a fizetős parkolási övezetek rendszerébe, ahol a főszezonban, május elejétől szeptember végéig szombaton és vasárnap is fizetni kell a parkolásért, mind 3-án, mind 4-én nagyon sok misére érkező értetlenkedett a teljesen érzéketlennek nevezhető rendelkezés kapcsán.

Korábban megkérdeztük a rendelkezésről az itt csaknem másfél évtizedig szolgáló, nemrégiben új szolgálati helyre, Sümegre távozott Tömördi Viktor atyát is, aki így nyilatkozott:

 

– Amikor megtudtam, hogy a templom tere a turistaszezonnak kinevezett időszakban egész héten fizetős parkolózónává minősül, akkor úgy éltem meg, hogy Vácról el kell mennem. A családos szentmisék ellehetetlenítését nem tudtam volna lelkileg megélni. Egy keresztényellenes városi légkör engem megbénítana. Egy pap, egy kántor, egy takarító nem állhat meg bármikor a templom előtt autóval? Ez egy ordítóan egyházellenes megnyilvánulás. Egy ilyen városi légkörben működni lelket tipró helyzet. A városvezetés a jelek szerint örül ennek az új helyzetnek, mert így megnehezítik sok vallását gyakorló család, ember templomba járását, különadót kivetve rájuk. A hétköznapi parkolási adó pedig itt azokat a családokat is sújtja, akiknek gyermekeik megváltozott munkaképességűek. Hiszen a Kilátó, mint intézmény, ezen családokat segíti. Különösen nagyon elkeserítő, hogy ezen új díjfizetési kötelezés éppen a hitüket gyakorlókat és azon családokat sújtja, akik megváltozott munkaképességű gyermekeket kaptak Istentől ajándékba. Most már azért is imádkozom, hogy mielőbb megváltozzon ez az új helyzet.

 

Katona Miklós, a Piarista Kilátó Központ igazgatója is elmondta véleményét az új helyzetről.
– Ez a döntés nagyon hátrányosan érinti a Piarista Kilátó Központ működését, hiszen hozzánk nagyon sok szülő érkezik a gyermekével, s vannak olyan fiatalok, akiknek ugye speciális kihívása van látássérültként, mozgássérültként. Amikor ők hozzánk jönnek egy-egy foglalkozásra, az bizony egy vagy több órán át is eltart, ami alatt várakozniuk kell a szülőknek. És akkor ebben a helyzetben most ez a korlátozás arra ítéli őket, hogy az összes térítésmentes programunk után fizetniük kell a parkolási díj formájában, magyarán a város gátolja, hátrányos megkülönböztetéssel sújtja őket. Ez nekünk egy nagyon szomorú döntés ebben a pillanatban. Aztán ejtsünk szót arról is, hogy egyfelől sokat hallunk a fontos közügyek társadalmasításáról, ugyanakkor minket mint intézményt nem kerestek meg ebben a kérdésben, egyetlen levél, egyetlen e-mail nem érkezett hozzánk ebben a tárgykörben, a sajtóból értesültünk, hogy ez a döntés született. És emellett azt is ki tudom jelenteni, hogy ebbe az intézménybe nagyon sok váci lakos jön különböző rendezvényekre, hiszen számos olyan értékteremtő programot valósítunk meg itt az épületben, amelyek akár a fiatalok, akár a felnőttek számára vonzóak, a rendelet ebből a szempontból is hátrányos, hiszen ezek az események alapvetően a délutáni órákban vannak, de a szombat délelőtti matiné rendezvényekre is gondolhatunk. Azt gondoljuk, hogy ez a döntés nem volt átgondolt, egyáltalán nem megalapozott intézkedés.

Különböző közösségi médiás fórumokon is egyre gyarapodnak a váci önkormányzat legújabb, lakosságot büntető találmányát kritizáló hozzászólások, kíváncsian várjuk, hogy a városvezetés önkritikát gyakorol-e, s hajlandó-e átgondoltabbá tenni a parkolási rendeletet.