SZEPTEMBER ELEJÉTŐL JÖN AZ ÚJABB PARKOLÓ SARCOLÁS A VÁROSVEZETÉSTŐL

Már csak párat kell aludni, és életbe lép a fizetős övezetek kiterjesztésével együtt járó új parkolási rend a belvárosban, a sarcot kivető városvezetők – élükön a leginkább érintett körzetet képviselő, méltán nem országgyűlési képviselő Inotay Gergely alpolgármesterrel – nyilván már dörzsölik a markukat. Gratulálunk nekik, hogy ebben a gazdasági válsággal együtt járó háborús időszakban ilyen nagy fokú szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot! Na, ez sem válik a becsületükre, sőt szégyen-gyalázat.

Pár napja, egy még nem egyértelmű funkciójú elektromos kiállás létesítése kapcsán feltettük a költői kérdést, hogy vajon egy csilli-villi rugós gyerekhinta, netán egy kivilágítható Matkovich-, Inotay-, Kiss- vagy épp Ferjancsics szobor kerül ide – vagy leginkább egy parkolójegy automata?

Fotó: R. Z.

Nos, természetesen ez utóbbi, bár némi fantáziával azt is gondolhatjuk, hogy egyben valamelyik említett kártékony város-félrevezető szobra a billentyűzetes, kalkuláló, számlázó oszlop – hogy melyiküké, ezt mindenki döntse el belátása szerint!
Emlékeztető a sarcolás megújításáról, amit állítólag nagyon társadalmasítottak előzetesen, s szinte kikövetelte a nép fizetős körzetek kiterjesztését (sic):
Az 1-es zóna a meglévő utcák mellett az alábbiakkal bővül: Ady Endre sétány Eszterházy utca és a Petróczy utca közötti szakasza, a József Attila sétány Petróczy utca és a Tímár utca közötti szakasza, a Géza király tér teljes közterülete, a Budapesti főút Konstantin tértől a Budapesti főút 36-ig tartó szakasza.

A 2-es zóna a meglévő utcák mellett az alábbiakkal bővül: a Múzeum utca teljes szakasza, a Szent Miklós tér teljes közterülete, a Hattyú utca a Szent Miklós tértől a Kép utcáig.
A kibővített 1-es zóna területére érvénybe lép a minden év május 1-től szeptember 30-ig tartó „turisztikai időszak”. Ezen időszakon belül ebben a zónában – ünnepnapok kivételével – minden nap fizetni kell a parkolásért 8 és 18 óra között.
A parkolási zónákban lakó magánszemélyek kedvezményes bérletet válthatnak. Az első gépjárműre a megváltástól számított 30 napig érvényes bérlet ára 3 ezer forint. A 365 napig érvényben lévő bérlet pedig 14.400 forintba kerül. Ugyanezen összegek a második járműre: 4 ezer, illetve 30 ezer forint.