A TANÉVKEZDÉSRE ÚJABB ISKOLAŐRÖK IS KÉSZÜLNEK SZERTE AZ ORSZÁGBAN

Noha már elég szépen alakul a létszám, azért a rendőrség, így a váci kapitányság is javában folytatja még az iskolaőrök toborzását.

Az érdeklődők első körben egy elméleti és gyakorlati rendészeti-, pedagógiai-, pszichológiai képzésen vesznek részt, miután az egészségügyi-, pszichológiai- és fizikai felmérésen megfeleltek.

Az iskolaőrök feladata a biztonságos környezet folyamatos biztosítása a tanulók, az iskolában dolgozó pedagógusok, illetve a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak számára. Ez nem kis kihívás, hiszen szót kell tudni érteni a gyerekekkel és a felnőttekkel is, sajnos azonban vannak helyzetek, amikor a szavak nem segítenek. Tavaly szeptember óta számos esetben kellett közbeavatkozni, hogy ne alakuljon ki verekedés, akadt olyan is, amikor a pedagógusokkal vagy más tanulókkal szemben fenyegetően fellépő szülők okozta konfliktust kellett elhárítani.

Az iskolaőrök feladata például megakadályozni azt, hogy idegenek a kerítésen átnyújtva drogot, alkoholt vagy cigarettát adjanak át a tanulóknak.

A jelentkezők a felkészüléshez minden szakmai támogatást megkapnak, rendszeresen részt vehetnek képzéseken, tapasztalatcseréken.

A munkabeosztás is kedvező, hiszen az iskolaőrök munkaideje az iskola ritmusához igazodik, továbbá egzisztenciális szempontból lényeges, hogy a nagy nyári szünetben is számít a kollégákra a rendőrség bűnmegelőzési részlege például strandokon, nagyobb rendezvényeken.

Már közel 480 iskolaőr segíti a tanulók és a pedagógusok hétköznapjait. A rendszer jól működik, olyannyira, hogy további iskolák szeretnének csatlakozni. Ezért most 100 iskolaőrt vesznek majd fel országszerte, ebből a létszámból 55 jelentkező augusztusban megkezdte a képzést, de mint látszik, van még szabad pozíció.

A részletekről itt lehet tájékozódni.