DÁVIDKÉNT A „GÓLIÁTOK” KÖZÖTT: U19-ES CSAPATÁVAL INDUL A BAJNOKSÁGBAN A VVLSE

Pénteken délután szurkolói ankéton vehettek részt az érdeklődők a ligeti stadionban, ahol csak és kizárólag a vasárnap kezdődő – immár Pest megyei I. osztálybéli – bajnoki szereplés volt a téma.

A bevezetőben azért érintőlegesen szóba került a lelombozó legközelebbi múlt, a Vác FC kiüresedése, a stadionfelújítás elakadása, de mint Steidl Sándor, a VVLSE sportigazgatója fogalmazott, most nincs más kiút, mint előre menekülni, és egy alsóbb szintről indulva újra kezdeni az építkezést, az első számú váci fociklub megerősítését.

– Azt szeretnénk, ha mindenki mellénk állna, akit valamennyire is érdekel a váci foci jövője, el kell kezdeni közösen jobban húzni a szekeret, minden erőt összeadva, hogy a jövőben újra igazán jó futball legyen itt és jó focistákat tudjunk nevelni – fogalmazott a sportigazgató.
Steidl Sándor mellett a játékoskeretből az egyik legfiatalabb tag, Kovács Kristóf, továbbá két, önzetlen segítőként csatlakozó, már levezető focista, Sorecz Szabolcs és Hegedűs Csaba foglalt még helyet az elnöki asztalnál, és persze Szalai Attila vezetőedző – alapvetően ő vitte a szót.

– Ugye az már ismert, hogy a múlt szezonban az úgymond korosztályos extra-ligában sikeresen szereplő U19-es csapattal tudunk elindulni az új bajnoki idényben. Hogy mi lesz, azt eredmény szempontjából természetesen még jóslás szinten sem lehet találgatni, egyet tudok csak biztosan, hogy nagyon komoly munka van, heti négyszer-ötször edzünk, normális, futballspecifikus tréningekkel, meglátjuk, mire lesz ez elég. Ugyebár nagyon fiatalokkal szállunk be a bajnoki küzdelembe, no és a hozzánk csatlakozó pár rutinos játékossal, akiknek nagyon hálásak vagyunk a segítségért, mindenesetre tény, hogy az ifjaknak most hirtelen fel kell nőni, ifi-, utánpótlás bajnokságból felnőtt bajnokságba. Egész más történet ez. Gondoljunk csak arra, hogy egészen más egy fiatalnak az izomzata, mint egy érett felnőtt labdarúgóé, tehát ebből a szempontból igencsak hendikepes az indulás, egy biztos, hogy a srácaink a néhány nagyobb fiatallal kiegészülve le fognak futni a térképről, szívüket-lelküket kiteszik a pályára – fogalmazott Szalai Attila.

Elhangzott: maradéktalanul váci erőkből áll a csapat, nincsenek most itt máshonnan szerződtetett játékosok, ami abból a szempontból akár előnyt is jelenthet, hogy nem lehet majd jobbra-balra mutogatni elhibázottnak bizonyuló igazolások kapcsán.
Szalai Attila kiemelte még, hogy full amatőr módon működik a csapat, tehát itt nincs mérkőzéspénz, itt nincs min összeveszni anyagi honorálás szempontjából, csakis az lesz a jutalom mindenkinek, amit a mérkőzéseken, a pályán összeraknak remélhetőleg minél több sikerélményes összecsapáson.

A rutint képviselő Hegedűs Csaba motivációjáról elmondta: itt nevelkedett, aztán több évnyi NBII-es és NBIII-as szereplés után még mindig van benne tűz, s mivel nagyon szeret focizni, úgy érzi, tud majd segíteni a fiataloknak, Sorecz Szabolccsal együtt.
Kovács Kristóf a fiataloktól különösen elvárható elszánással kijelentette: csapattársaival mindannyian nagyon motiváltak, minden mérkőzésen oroszlánként fognak küzdeni, igyekeznek felnőni a nagy feladathoz.

Nézőszám tekintetében szinte mindenki bizakodóan várja a szezont, alapvetően abból kiindulva, hogy mivel minden csapattag ízig-vérig váci, így talán eleve a családtagok, barátok, barátnők adhatnak egy fix szurkolóbázist, s az a cél, hogy aztán mások is mindinkább kedvet kapjanak egy-egy meccsprogramra a ligeti stadionban.

Rögtön az első meccsen jön a tavalyi második helyezett Vecsés, a mérkőzés vasárnap 17 órakor kezdődik, a belépés díjtalan, ahogy a szezon első felében a többi hazai mérkőzésre is az lesz.

Kérdésre válaszolva elhangzott: a 2022/2023-as szezonra megvan a Pest megyei I. osztályú szereplés fedezete, aminek összege még így, amatőr szinten is mintegy húsz millió forintra rúg. És hát a VVLSE esetében nincs szponzor, nincs önkormányzati támogatás, illetve csak annyiban, hogy a létesítményegyüttes a város tulajdona, és már az is fontos, hogy ezt rendelkezésre bocsátja a helyhatóság.

A magunk részéről hozzátesszük: maradjunk annyiban: ez talán a minimum a Nemzet Sportvárosától, de ennél jóval több városi hozzájárulásra is szükség lenne az előrébb lépéshez.

Dunakanyar Régió/R. Z.