VÁCUP – NAGY ISTVÁN: ÜLTETÜNK ÉS VÁGUNK, GAZDÁLKODUNK A MAGYAR FAVAGYONNAL – VIDEÓ

A VácUp sorozatunk részeként Molnár J. Péter interjút készített Nagy István agrárminiszterrel a közösségi média és a baloldali politikusok által gerjesztett aggodalmak kapcsán, miszerint a kormány minden természetvédelmi elvet félretéve tarra vágatná a magyar erdőket. A szaktárca vezetője ebben az interjúban is cáfolta a mendemondákat,  továbbra is szakszerű gazdálkodás történik majd hazánkban, természetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező területen történhet csak fakivágás, és csak szakavatott erdészek ellenőrzése alatt hajtják végre mindezt.

***

VácUp: A kormány jó néhány olyan könnyítést fogalmazott meg az elmúlt időszakban, amellyel lehetővé válik az, hogy a tűzifa ellátása Magyarországon folyamatos legyen, még akkor is, hogyha gázhiány lép életbe. Nagy István agrárminisztert kértem meg, hogy pontosítsa, hogy miről is van szó, hiszen tulajdonképpen az elmúlt időszakot a közösségi médiában, meg máshol is meghatározta az erről szóló diskurzus, többnyire nem pontos fogalmak mentén. Így van-e?

– Igen, így van, mert érzékeljük azt, hogy az emberek számára mennyire fontos, mennyire érzékeny téma, és ez nagyon is jó. Szóval látjuk azt, hogy az elmúlt két-három év ténykedésünk mennyire visszaköszön. Itt a településfásítási programunknak a sikere, az országfásítás. Az a célunk, hogy 23-27 százalékára növeljük Magyarország erdővel borított területének arányát. Ez Európában egyedülálló teljesítmény, és az, hogy több mint 36 ezer sorfát már elültettünk a településeken, ez pedig azt jelentette, hogy minél közelebb hoztuk az emberekhez a fa kérdését, azt az ügyet, hogy a jövőnket, a jövő életterét a fák biztosítják. És persze, hogy most, amikor azt olvassák a közösségi médiában, hogy tarvágásra készülünk, és olyan víziót festenek föl, mintha az összes erdőt kivágnánk, ez bizony óriási tévedés.

Csak a tervben előírt mennyiséget vágjuk ki, természetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező területen teszünk csak ilyet, és szakavatott erdészek hajtják végre mindezt.

– Tehát biztonsággal megtesszük és azért kell előrébb hoznunk ezt az időszakot, hiszen most ilyenkor aszály idején kemény a föld, sokkal kisebb sérüléssel tudjuk kiszállítani az erdőből a fákat, másrészt pedig egyszerűen biztosítani kell azt, hogy érezzék az emberek azt, hogy lesz fa. Hogy ne vegyék a saját kezükbe a döntést és az intézkedést, mert addig, míg az állam ellenőrzött körülmények között biztonsággal tudja kitermelni, ha az emberek azt érzékelik, hogy nem lesz megfelelő állami válasz a kialakult energiaválságra, akkor saját kezükbe veszik az intézkedést, és akkor ott tényleg majd komoly gondok lehetnek.

Ezért született meg az az intézkedés, hogy csak veszélyhelyzet esetére, tehát nem általánosság, csak veszélyhelyzet esetén előrébb lehet hozni a fának a vágását a vegetációs időszakban.

VácUp: Észak-Pest megye a Börzsöny miatt kifejezetten erdős terület, és az itt élők hozzászoktak az erdőhöz, az itteni munkák is több évszázada kötik őket az erdőkhöz. Most lehet-e majd tapasztalni valami mást, amit eddig?

– Ugyanaz lesz, mint eddig, hiszen zömmel, ami Budapestet is körbeveszi, az parkerdő. Tehát ott szó nem lehet arról, hogy ott összefüggő területen fakivágás történjen. Ott már nagyon régóta fenntartható módon úgy történik a fakivágás, hogy észre sem veszik az emberek, hiszen az a célunk, hogy örök erdő alakulhasson ki, hiszen itt Budapest tüdeje, itt a kikapcsolódásunk helyszíne, a rekreáció, tehát végtelenül fontos az, hogy betöltse ezt a szerepet. Szó nincsen arról, hogy azokat a tölgyeseket, bükkösöket, csereseket vágjuk ki, tűzifának. Ne ragadtassuk el magunkat, mert szó nincsen erről. Tűzifának az akácot és azon gyengébb minőségű fákat vágjuk ki, amely pontosan erre alkalmas. Szó sem lehet róla, hogy a bútornak vagy az építőanyag számára megfelelő fákat eltüzeljünk.

VácUp: Sőt, továbbmegyek, már olyan híresztelések is szárnyra kaptak a közösségi médiában, hogy valaki erőmű közelében lakik és kamionszámra viszik a fát az erőműbe.

– Ez nem újdonság, mert pontosan van ilyen. Az erőművek faanyagigényét a magyar erdőgazdaságok kiállják. Ezt terv szerint gazdálkodásban van. Szeretnék eloszlatni valamit, egy fát kivágni, az nem vétek és nem bűn. Azért ültetjük, hiszen ez egy megújuló energiáról, egy megújuló tőkéről, zöld tőkéről beszélünk, hiszen gondoljunk bele egy magánember elültet egy fát, nem ő vágja ki majd az unokáit, de az unoka is elülteti azért, hogy az ükunoka majd kitermelhesse. De ha abból senki nem fog a végén gazdasági hasznot realizálni, akkor a végén nem lesz, aki ültet fel.

Tehát ez egy nagyon fontos dolog, hogy ültetünk és vágunk, gazdálkodunk ezzel a vagyonnal, de sohasem a tőkét éljük föl, hanem mindig ennek az erdőnek a kamatait éljük föl, és mindig megújulásra, megújításra törekszünk.

– És ez az, ami garantálja azt, és biztosítéka is, hogyha megnézzük az elmúlt 100 év alatt a Magyarország erdővel borított területén 10 százalékkal volt erdő, és 100 év alatt elértük azt, hogy 22 százaléka erdősült. Na, és pedig közben is vágtunk, hiszen a papír, a tető a fejünk fölött, a bútoraink mind-mind fából vannak. Tehát ha nem vágnánk ki, akkor hogyan lennének ezek? De az emberek ezt megszokták, tervszerű, csak aki messze van a természettől, már rég nem járt az erdőben, és akinek azt mondják, hogy akkor most kivágunk egy fát, akkor az úgy érzi, hogy valami nagyon nagy szentségtelen dolog történik. Nem, az élet normális kerékvágása történik most is.

És erre szeretném mindenkinek a figyelmét fölhívni, hogy állami erdőgazdaságok, elhivatott erdészeti szakemberek felügyeletével történik az energiaveszélyhelyzet idejére a megoldása a tűzifa biztosításnak.