VÁCI KIRÁNDULÓCSOPORTOK SELMECBÁNYA VONZÁSÁBAN

A véletlen folytán ezekben a napokban váciak kiemelt zarándokhelyévé vált, illetve válik az egykori magyar királyság legjelentősebb bányavárosa, a tőlünk alig két órányi autóútra található, festői szépségű SELMECBÁNYA.

Egy napos kirándulás Selmecbányán, túravezető: Dr. Varga Lajos segédpüspök

Ezen a héten Dr. Varga Lajos segédpüspök és segítői szerveztek kirándulást a szomszédba, csaknem húszan csatlakoztak a csoporthoz.

Selmecbánya és környéke több napos kirándulást is megér, de egy sűrű, tempós nap során is fel lehet fedezni, meg lehet ismerni a város főbb nevezetességeit, s akik utaztak már a segédpüspök úrral, jól tudják, hogy Vele aztán nincs gond a tempóval, jóval fiatalabbakat is megszégyenítő lendülettel tudja vezetni a csoportjait, bárhova is szervez kirándulást.

És hát a tartalom, az ismeretátadás gazdagsága is kimerítő, Dr. Varga Lajos tudós főpapként kiváló idegenvezető, hallgatósága rengeteg ismerettel gazdagodhat a kalauzolásával.

***

A Váci Nemzeti Kör pedig hamarosan kerékpáros túrát szervez Selmecbányára és környékére

A túrázók bejárják és megismerik az egykori magyar királyság legjelentősebb bányavárosát, Selmecbányát és vidékét. Útjuk a Bacsófalvi-tó partjáról indul és ugyanott ér véget. Természetesen ők is felkeresik majd Európa egyik legszebb Kálváriáját is, melyről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Táv és szint: 30 km, 846 m. Bővebb infó: 30/247-4470 Konopás Attila info@vacinemzetikor.hu Jelentkezés: augusztus 20.! A túra társszervezője a Hazajáró… magazin stábja, élén Kenyeres Oszkárral és Moys Zoltánnal.

Selmecbánya történelmi belvárosát 1950-ben védetté nyilvánították, azonban felújítás hiányában az 1970-es évekre az épületek borzalmas állapotba kerültek. A komplex rekonstrukció végül 1979-ben indult meg. A műemléki városközpontot és a környék ipartörténeti értékeit az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította 1993. december 11-én. Bár a felújítás azóta is folyamatos, a belváros épületeinek egy része (így például az evangélikus líceum, ahol Petőfi is tanult) sokáig elhanyagolt, lehangoló állapotban volt, de már megújult (2017).

A történelmi Magyarország legimpozánsabb Kálváriája

A Kárpát-medence talán legszebb, de minden bizonnyal leglátványosabb Kálváriája, a Selmecbánya városképét meghatározó szabályos vulkáni kúpon magasodó tizenkilenc kápolnából, két templomból és a Szent Lépcsőkből álló barokk kori épületcsoport. A világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé is bekerült Kálvária felújítása folyamatban van, alulról haladnak felfelé újjávarázsolásában. A csúcsról a városra és a Selmeci-hegység vulkanikus eredetű csúcsaira nyíló panoráma varázslatos.

A Kálvária története

Az 1744 és 1751 között, barokk stílusban épült egyházi épületegyüttes építésének kezdeményezője Perger Ferenc jezsuita páter volt, az akkortájt a virágkorát élő város tehetős polgárai, nemesei anyagilag támogatták az építkezést, míg az egyszerű bányászok munkájukkal segítették a Kálvária elkészültét. Népszerű búcsújáróhely lett, sokunknak ismerős Csontváry híres festményéről is, azonban 1951-től a kommunista rezsim betiltotta a zarándoklatokat, a következő évtizedekben az épületegyüttes pusztulásnak indult, a rendszerváltás után pedig vandálok pusztították, értékeinek egy részét ellopták. 2007-től indult meg nagyszabású rekonstrukciója, 2013-ban adták át a teljesen megújult Alsó-templomot, a Felső-templom díszkivilágítása méltó keretet ad az épületegyüttesnek. 2014-ben elkezdődött a középső épület, a Szent Lépcsők felújítása is.

A Kálvária látogatása

A város keleti szélén magasodó 727 m magas vulkáni kúpon épült Kálvária épületegyüttese a város minden pontjáról látható. A domb alján három előkészületi kápolna érintésével jutunk a teljesen felújított Alsó- (Szlovák) templomhoz, melynek központi kápolnájában az Utolsó vacsorát ábrázoló főoltárt, míg két oldalkápolnájában csodálatos barokk freskókat csodálhatunk meg.

Félúton, a Szent Lépcsők épületében van a Szentháromság-kápolna és a névadó lépcsők replikája. A hegyre meredek szerpentinen a stációkat érintve kanyargunk fel a tetőn álló Felső- (Német) templomhoz.

A panoráma lenyűgöző, a város a lábunk alatt, a Selmeci-hegység vulkanikus csúcsainak látványa fenséges.