PETÍCIÓ INDULT A MCDONALD’S VÁCI BERUHÁZÁSÁNAK HELYSZÍNE KAPCSÁN

„Petíció – Miért problémás a Vácon épülő McDonald’s?” néven indult petíció a legnagyobb közösségi oldalon, mely a gyorsétterem beruházás helyszín választásának és más hatásaival kapcsolatos lakossági panaszokat foglalta rendszerbe.  Mivel a beruházás már zajlik, kicsit késő lehet petíciózni, de az oldal leírása szerint bíznak benne, hogy néhány káros hatás még csökkenthető lehet. Adódik a kérdés: jogosak a felvetések?

Az oldal összefoglalója szerint a lakosság kifogásai az alábbiak:

1. Lokáció – A legnagyobb probléma nem az, hogy nyit Vácon egy újabb gyorsétterem, hanem annak elhelyezkedése.
  • A barokk történelmi emlékekkel teli városban az ország egyetlen szobrokkal díszített barokk kőhídja mellett épülő modern épület teljességgel stílusidegen, városképet radikálisan és hosszú távon befolyásolja.
  • Egyébként is Vác egyik legforgalmasabb helye, ahol délutánonként 15–20 percet lehet az autóban ülni egy 700 méteres szakaszon. A barokk kőhíd nem bővíthető, így a közlekedési infrastruktúra nem alkalmas egy újabb nagy forgalmú szolgáltató fogadására.
  • Az építkező vagy házukat felújító váciak rendre küzdenek, hogy terveiket ne kaszálja el a hivatal a városkép megőrzésére hivatkozva. Egy multinacionális globalista üzletlánc terveire azonban az áldását adja. Hogyan illik ez a Burgundia-Hétkápolna-Barokk kőhíd városképébe?
2. Helyi gazdaság – Városunknak nem fűződik gazdasági érdeke egy gyorsétterem multi üzletnyitásához.
  • Vác városa bagatell 100 millió forintért adta el az egyik legértékesebb területét, mélyen áron alul, hiszen csak a városháza tetőfelújítására 200 milliót szánnak (kormányzati támogatásból). Ki járt jól azzal, hogy egy ezermilliárdos multi aprópénzért jut hozzá egy ilyen frekventált ingatlanhoz?
  • A McDonald’s nyitása miatt ellehetetlenül a kistermelőktől vásárló étkezdék helyzete, akik nem fogják tudni tartani az árversenyt. Mennyivel csökken majd ezzel a váci kifőzdék forgalma?
  • Egy multinacionális vállalatcsoport helyi üzlete sose fog annyi helyi iparűzési adót befizetni, mint a váci vállalkozások. Újabb Vácról kiszivattyúzott adóbevétel és profit, hiszen a tulajdonosok biztosan nem Vácon fogják elkölteni vagy befektetni a profitot.
3. Egészség – Az üzlet nyitása egy újabb egészségtelen étkezési lehetőséget biztosít.
  • A helyi kifőzdék és éttermek egészséges és természetes ételeivel szemben az új gyorsétterem távolról hozott mirelit és bizonyítottan egészségtelen fogásokat kínál majd.
  • Végre virágzik gyermekeink körében a sportkultúra, vannak példaképeik tiszteletre méltó sportolóink között, s most az elhízásra hajlamosító étkezdét telepítünk gyalogtávra a belvárostól. Mindezt egy sportpálya helyén.
4. Ökológiai lábnyom – Ismét a fákon és a környezetünkön csattanó beruházás.
  • Vajon hány fa kivágására volt szükség ahhoz, hogy az egyik legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó üzletlánca éttermet nyithasson? A marhahús önmagában az egyik leginkább környezetszennyező étel, de a most elérhetővé váló termékek több száz vagy ezer kilométert utaznak majd mirelit formában. Mekkora környezetszennyezés ennyi energia felhasználása néhány egészségtelen hamburger értékesítésének érdekében?
  • Vác egyetlen csomagolásmentes boltja éppen most kényszerült bezárásra, de a globalista multi óriási szemétmennyiséget termelő üzlete a városvezetés teljes támogatásával épülhet.
Vác város vezetői: Matkovich Ilona és Inotay Gergely büszkén, termelési jelentésként újságolták az étterem nyitását. A beruházó befektet, a városvezetők pedig az összes korábbi ígéretüket megszegik annak érdekében, hogy segítsék az építkezést.
A ciklus végére büszkén jelenthetik majd, hogy a vezetésük alatt a város két legnagyobb beruházása, a McDonald’s és polgármester gyermekeinek Kőhíd utcai társasház építkezése lezajlott.
Mindkét esetben a környéken lakók és fák Matkovichék döntéseinek károsultjai.”