MOLNÁR J. PÉTER: SAJÁT FARKÁBA HARAP A KÍGYÓ – AVAGY: KI OKTAT KI KIT NÁCI ÜGYBEN?

Nem először fut bele a váci balliberális oldal abba, hogy felül egy épp napi divatban lévő közéleti hullámra, és sziklának csapódik. Tömegével lehetne sorolni a példákat az ellenzéki polgármesteri szelfiket begyűjtő Matkovich Ilonától, a magát idő előtt Márki-Zay Péterhez hozzákötöző wannabe parlamenter Inotay Gergelyen át, a saját fiatalkori szennyújságját vállrándítással elintéző Fehér Zsoltig.

Legújabban a saját portájukon belül népszerű náci húrpengetést szerették volna átzengetni a jobboldalra, sikertelenül.

De haladjunk sorról sorra. Történt pedig, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idei tusványosi beszédében kimondta az igazságot: vagyis hogy nem szerencsés, ha Európa népei kénytelen-kelletlen kulturálisan összekeverednek az egészen máshonnan érkező embercsoportokkal. A miniszterelnök itt a „kevert fajú” kifejezést használta, nyilvánvalóan azért, hogy mondandójának nyomatékot adjon.

Nem is késett sokáig a visszhang, a balliberális értelmiség még az óceán túlpartjáról is hallhatóan megkongatta a náciveszélyt jelző harangokat. De ez nagypolitika, mindenki összerakhatja magának a képet az országos és nemzetközi sajtóból.

Ami szűkebb pátriánkat illeti: a helyi szivárvány is kifeszült, a hegyek vajúdtak, és megszületett a váci nácik egere: „lapít a helyi Fidesz elnök, sőt, a váci zsidó hitközség elnöke még mentegeti is Orbán »náci« kiszólását.”

Az mellékes körülmény volt számukra, hogy ez a bizonyos hitközségi elnök, Turai János, maga is holokauszt túlélő, és ahogy mondta: ha valaki, hát ő tudja, mikor van náci veszély.

Szóval kiálltak nagy büszkén, azzal a Fehér Zsolttal a soraikban, aki fiatal korának minden fajgyűlöletét „levetkőzve” mára a váci önkormányzat kultúráért, ifjúságért, oktatásért felelős bizottságának az elnöke.

Ám a hullám ismét sziklára csapta őket nem kisebb személyiség, mint Ferenc pápa képében. Annak a Ferenc pápáénak, aki még az egyházzal egyébként nem túl bensőséges viszonyt ápoló Matkovich Ilona számára is egyfajta sorvezetőként szolgált már nem egyszer. Bőségesen és több helyről idézte ugyanis őt még Magyar Narancsos korában, amikor is 2017-ben egy interjút jegyzett az egyébként „Ferenc pápa magyar hangjaként” aposztrofált Beer Miklóssal a lap hasábjain.

Ferenc pápa a következőket mondta nemrég, júliusi, kanadai útjáról hazafelé tartva a repülőn:

„Például ezt is elítéltem: elvenni a gyerekeket [szüleiktől], megváltoztatni a kultúrát, megváltoztatni a gondolkozást, megváltoztatni a hagyományokat, megváltoztatni egy fajt, hogy úgy mondjam, tehát egy egész kultúrát.”

Hát, szinte hallom a szivárvány minden színe alatt összeboruló éceszgéberek fogaskerekeit, ahogy kiküszködik magukból, hogy ez nem ér, mert nem figyeltünk oda. Sőt, tudom is, hogy mi lesz a válaszuk: országosan az, hogy Orbán Viktor, itt Vácon meg az, hogy Rétvári Bence

Pedig nem történt semmi különleges: csak a kígyó a saját farkába harapott.

MJP