ÚJRA LÁTOGATHATÓ A VÁCI PÜSPÖKI PALOTA

A járvány okozta kényszerszünet után újra várja a látogatókat a váci püspöki palota és kertje.

Augusztus beköszöntével újra megnyitja kapuit a váci klasszicizáló barokk püspöki palota és kertje, amely szervezett formában, idegenvezetéssel lesz látogatható.

A csoportos vezetés minden pénteken és szombaton 11.00 órakor indul, első alkalommal augusztus 5-én. Ettől eltérő időpontokban is lesz lehetőség természetesen megnézni az épületet.

Előzetes bejelentkezéseket a lenti elérhetőségeken várják.

Váci lakosok lakcímkártya felmutatásával minden hónap utolsó szombatján ingyenesen vehetnek részt a garantált idegenvezetésen, mint Marton Zsolt püspök úr vendégei.

A püspöki palota és a hozzá kapcsolódó kert a hajdani püspökváros középpontjában, Vác belvárosában helyezkedik el. Történetének csaknem 250 éve alatt 21 püspök, illetve kormányzó lakta a palotát, amely országos jelentőségű műemlék. A palota jelenleg is püspöki lakhelyként működik, és máig őrzi múltjának különleges tárgyi, szellemi értékeit.

„Örömmel várjuk látogatásukat Vácon a püspöki palotában, amelynek patinás épületét 18. századi püspök elődömnek, Migazzi Kristófnak köszönhetjük. Nevéhez fűződik a váci Nagyboldogasszony-székesegyház megépíttetése is, valamint a mai Vác barokk arculatának és számos meghatározó épületének a megszületése. Vác és benne a püspöki palota igazi kincseket rejt! Jöjjenek és fedezzék fel! Legyenek vendégeim a váci püspöki palotában!” – olvasható az egyházmegyei honlapon Marton Zsolt váci püspök invitálása.

Az érdeklődők többek között megtekinthetik az egykori szalonokat és a mai napig használatban lévő püspöki tárgyalót, valamint az egyedülálló szecessziós dekorációval rendelkező egykori püspöki irodát. Bepillantást kaphatnak a palota és az egyházmegyei központ hétköznapjaiba és még az sem lehetetlen, hogy püspök úr személyesen üdvözli őket a látogatás során.

Cím: 2600 Vác, Migazzi Kristóf tér 1.
Térkép: https://goo.gl/maps/JbeSbztdfxwsk6PB7
Email: latogatas@vaciegyhazmegye.hu
Honlap: https://vaciegyhazmegye.hu/turizmus.html