HAZÁNKBAN NEM KELL A ZSINAGÓGÁKAT GÉPFEGYVERREL VÉDENI, MINT NYUGATON

A Váci Zsidó Hitközség elnöke visszautasítja a miniszterelnököt érő vádakat – írja a Gondola.

„Lehet, hogy a Mazsihisz vezetőségének a körében komoly aggodalmat jelent Orbán Viktor tusványosi beszéde, ám az általuk elmondottakkal ellentétben a magyar zsidó közösség körében ez nem volt tapasztalható” – nyilatkozta lapnak Turai János. A Váci Zsidó Hitközség elnöke visszautasítja a miniszterelnököt érő vádakat.

„Azért kell egyben maradnunk a Kárpát-medencében, mert saját történelmünk van, és meg akarunk maradni nemzetállamnak” – fogalmazott Turai. Kiemelte: a miniszterelnök védeni akarja Magyarországot és Európát.

Emellett kitért arra is, hogy a Mazsihisz tiltja a hitközségeknek, hogy politizáljanak, amivel nem ért egyet. Továbbá Turai hangsúlyozta, hogy holokauszttúlélőként tudja, hogy milyen az, amikor a zsidóság valóban veszélyben van. „Senki ne magyarázzon arról, hogy mitől félnek a zsidók” – tette hozzá.

Mint Turai jelezte, Magyarországon egy zsidó reneszánsz zajlik, és nem olyan a zsidóság helyzete, mint Franciaországban, mivel hazánkban nem kell a zsinagógákat géppisztollyal védeni, Párizs vagy Berlin bizonyos részein pedig egy zsidó ma már nem mehet végig kipát viselve.

„Azonban Magyarország nem egyenlő a no-go zónákkal tarkított nyugati országokkal. Nem kell rettegnünk, szabadon gyakorolhatjuk a vallásunkat” – rögzítette. „A baloldal köpönyegforgató politikát folytat azzal, hogy most a zsidó közösségért aggódnak, miközben szövetségre léptek azzal a Jobbikkal, amelyiknek a mostani elnöke, Gyöngyösi Márton korábban listázta volna a zsidókat” – húzta alá a Váci Zsidó Hitközség vezetője. Emellett Turai János emlékeztetett arra, hogy az a

Gyurcsány Ferenc, aki náci beszédnek nevezte Orbán Viktor szavait, tavaly együtt kampányolt jobbikos politikusokkal, akik korábban antiszemita véleményüknek adtak hangot.