ÁLLAMI TÁMOGATÁS RÉVÉN FOLYTATÓDHAT A FŐTÉRI ZÖLDHÁZ FELÚJÍTÁSA

A júliusi testületi ülésen csak bejelentés szinten volt napirendi téma, hogy folytatódhat a főtéren az újabban főként zöldháznak nevezett műemlék épület felújítása.

A tudomásulvételről szóló szavazás előtt Mokánszky Zoltán képviselő felhívta a figyelmet, hogy Matkovich Ilona levehetné végre azt a beakadt siránkozó lemezt, hogy az állam nem biztosít forrásokat Vácnak fejlesztésekre. A volt alpolgármester szerint ez minimum csúsztatás, a polgármesternek illene korrektül tájékoztatni a lakosságot, amikor valamilyen beruházásra központi támogatás érkezik.

A Március 15-e tér 10-es számú épülete 2015 óta üresen áll, amikor is megsüllyedt és életveszélyessé vált, akkor végrehajtottak a szakemberek egy gyors kármentést, elhárították az életveszélyt, illetve ez év során – szintén zömmel központi pályázati támogatásból – megújult a ház főtéri homlokzata.

A most következő felújítási szakaszban – amelyre a Nemzeti Kulturális Alap örökségvédelmi kollégiuma biztosított több milliós forrást – megújulhat a műemlék épület kapualja, illetve megvalósulhat a belső udvari, hátsó homlokzat felújítása.

Ugyanakkor – mint az a néhány héttel ezelőtti bejáráskor elhangzott – az önkormányzat már a belső felújítás elindítására is el tudott különíteni egy jelentősebb összeget, Inotay Gergely alpolgármester ezen, csak szinte súgva elejtett tájékoztatása is azt bizonyítja: szó sincs itt arról, hogy Vác nem jut kellő állami forráshoz különböző fejlesztésekhez.

Csak hát Matkovich és kóristái a jelek szerint tántoríthatatlanul úgy gondolják: a választópolgároknak talán tetszik az állandó, több szólamú siránkozás, ezzel szemben mi tagadás, valójában elég unalmas már ez a műsorszámuk is.