VÍVÓTÁBORT SZERVEZ A VÁCI REMÉNYSÉG EGYESÜLET

A Váci Reménység Egyesület vívószakosztálya augusztus 10. és 17. között vívótábort szervez a Vanyek Béla Sportcentrumban (mindennap 10-17 óráig).

Így invitálják az érdeklődőket a tábori programra:

„Ha aktív váci vívó vagy, itt a helyed! Ha csak érdekel a vívás és kipróbálnád magad nálunk, akkor is jó helyen leszel! Ha olyan 9 és 14 év közötti fiatal vagy, aki szívesen kipróbálná a vívást, várunk a vívóteremben és a sportpályán!

Olimpiai- és országos bajnok edzőink révén ráláthatsz az egyik legsikeresebb magyar sportágra.

Csongrádi László

Az edzéseket Rózsavári Nándor, Csongrádi László és Nagy Martin szakedzők tartják. Az edzések mellett kiegészítő szabadidős programokat is szervezünk a sportolók számára.”

A tábori részvételi szándékot legkésőbb július 15-ig kérik jelezni e-mailben az info@vaciremenyseg.hu címen, a táborral kapcsolatos kérdéseket a 06-30-248-5936 (Kovács Örs Levente elnök-szakosztályvezető) mobilszámon várják.

***

Egy kis történelem

A pályafutása csúcsaként csapat olimpiai bajnoki címet szerző, az – „ötödik muskétásként” emlegetett Csongrádi Lászlót (63) gyermekkorában először a futball érdekelte, majd egy szórólap hatására vágott bele a vívásba. Tizenévesként nem volt túl sikeres, de saját állítása szerint sosem merült fel benne, hogy abbahagyja.

Csongrádi László olimpiai bajnok

Összesen 19 évig erősítette a lila-fehéreket. Első jelentős eredményeit 1983-ban érte el: bronzérmes lett a magyar bajnokságon, csapatban pedig az edmontoni Universiadén szintén a 3. helyen végzett. 1985-ben legjobb egyéni eredményét elérve ezüstérmes lett az egyetemi játékokon, 1987-ben csapatban pedig meg is nyerte azt. Kiváló eredményei révén tartalékként beválasztották az 1988-as szöuli olimpia magyar kardcsapatába, ahol végül sokkal fontosabb szerep hárult rá, mint ahogy azt előzetesen várni lehetett.

A koreai elődöntőben Lengyelország ellen két csörtére cserélték be. A kortársai szerint „századeleji huszáros eleganciával” vívó „Csongi” mindkét meccsét megnyerte, az utolsó pedig továbbjutást ért: 8-8-ra egyenlített, jobb tusaránnyal pedig a mieink kerültek a döntőbe. Ott aztán a Bujdosó Imre, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence összeállítású csapatunknak a szovjetekkel kellett szembenéznie.

Azokkal a szovjetekkel, akik ezt megelőzően hat olimpiából négyet megnyertek a számban, és könnyen címvédőnek lehetett volna nevezni őket, ha a Szovjetunió nem bojkottálja a 1984-es Los Angeles-i játékokat. A magyar csapat helyzete kilátástalannak tűnt: 4-8-as hátrányban már csak egy győzelem hiányzott keleti szomszédainknak a végső sikerhez, ráadásul Nébald György sérülés miatt nem tudta folytatni a küzdelmet. Ekkor állt be a helyére Csongrádi László, és ha már beállt, le is győzte azt a Szergej Mindirgaszovot, aki ebben az évben világbajnokságot nyert Szófiában, és akinek az egész csapatversenyen ez volt az egyetlen veresége. Innen aztán nem volt megállás: a magyar férfi kardcsapat végül döntő tussal megverte a szovjeteket, és 28 évet követően ismét megnyerte az olimpiát.

Forrás (szöveg és képek): NSO, JochaPress