VÁCON IS ELMARADT A KIVÉREZTETÉS – MATKOVICH NAGY SÍRÁS-RÍVÁSÁNAK VÉGE, 200 MILLIÓ PLUSZ LETT

A kisvállalatok iparűzési adó engedménye miatt számos önkormányzatnál félreverték a harangot, mondván, ellehetetlenül a gazdálkodásuk. A frissen elkészült 2021-es zárszámadásokból viszont ennek éppen az ellenkezője látszik, jellemzően tetemes pluszban zártak az iparűzési adó bevételek – írja a VG.hu. Mivel Matkovich Ilona polgármester is jajveszékelt, megnéztük, mi a helyzet Vácon?

„MEGLÉPTÉK (…) amit mindeddig nem hittem el, hogy meg merik tenni, ma azonban megtették. A polgármesterek – még a kormánypártiak is! – tiltakozása ellenére felére csökkentették a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját, ami az önkormányzatok működését nagyrészt biztosítja. Ez a magyar önkormányzatiság kivégzését jelenti!”írja Matkovich Ilona polgármester 2020. december 19-ei bejegyzésében, a város önkormányzatának hivatalos oldalán.

Na, de nézzük a számokat, mennyire véreztette ki a kis- és középvállalkozások megsegítésére vonatkozó iparűzési-engedmény Vácot!

A Vác Város Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendeletben szerepel, hogy az iparűzési adó teljesítése 2.703.069.000 forint. Ez, a csatolt táblázat szerint 100 százalékos teljesítést jelent. Tehát, amit betervezett az önkormányzat, az be is folyt, szerepelhet a bevételek között.

Na, de nézzük a 2021. évet, amikor is Matkovich Ilona szerint kivégezte a kormány az önkormányzatot, sikerült-e megugrania ennek ellenére a 100 százalékot az önkormányzatnak?

A 2021. évi zárszámadásban az szerepel: az iparűzési adó teljesítése 126,9 százalékos. Az év végéig 2.919.783.000 forint bevétel érkezett erre az adónemre.”

Magyarul nemhogy rosszabbul járt az önkormányzat, még nagyjából 200 millió forint plusszal is zárta az évet az előző esztendőhöz képest! Ennyit a nagy kivéreztetésről.

A kormány iparűzési adó engedményével kapcsolatban Matkovich Ilona még azt is írta: „a vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget”. Messzire szaladhatott az a bizonyos ló a polgármester asszony alatt. A pandémia idején nehéz helyzetbe került váci vállalkozásoknak igenis számított minden segítség. Ez is. De tudja, Polgármester Asszony, ki a kicsit nem becsüli…