LACHEGYI MÁTÉ ORGONAMŰVÉSZI VISSZATÉRÉSE – HÁGÁBAN

Számos előadóművész él szerte a világon, akik egyúttal Vác utazó kulturális nagyköveteinek is nevezhetők. Közéjük tartozik a művészettörténész és zeneművész Lachegyi Máté is, aki újabb nagyon rangos felkérést kapott a második otthonának számító Hollandiában, közelebbről Hágában: ünnepi alkalom keretében ő fogja először megszólaltatni koncerten az ottani német evangélikus gyülekezet templomának felújított orgonáját.

A művész így számol be az eseményről közösségi médiás oldalán: „Nagy örömmel és izgatottsággal jelentem be, hogy mintegy húsz év kihagyás után újra visszataláltam az orgonához, bár másképp, mint ahogy azt annak idején gondoltam… Július 2-án debütál új orgona–trombita jazz/improvizatív duóm Thijs van den Geest barátommal, a hágai német evangélikus gyülekezet templomában, a frissen restaurált Flaes-orgona köré szervezett koncertsorozat keretében.

Gyerekkoromban teljesen elvarázsolt a hangszer monumentalitása és komplexitása, és tizenéves koromban pár évig úgy is tűnt, hogy ez lesz a hangszerem. Aztán a jazz erősebb szerelemnek bizonyult, és emiatt visszapártoltam a zongorához. Most viszont jazz-zongoristaként térek újra vissza kamaszkorom hangszeréhez, nem a zongora helyett, hanem mellette, és nem is profi orgonistaként (hiszen nem is vagyok az), hanem kísérletező zenészként.

Az elmúlt fél évben sokat készültem erre a koncertre, és rég (vagy talán még soha) nem ért annyi inspiráció, mint e felkészülés során: szinte minden improvizációmból, gyakorlásomból egy-egy darab született. Ezeket az új kompozícióimat, valamint Thijs két szintén erre az alkalomra írt darabját mutatjuk be tehát július 2-án szombaton este 8 órakor Hágában. Úgy érzem, hogy ez a koncert egy hosszú és izgalmas út kezdete lesz, és remélem, hogy minél több hollandiai barátom, ismerősöm el tud jönni meghallgatni minket!”

Ribáry Zoltán