HA NEM FIGYELSZ ODA, AKKOR A POLGÁRMESTER MONDJA MEG, HOVA ÜLJ – ÚJABB AGRESSZÍV MATKOVICHI TÚLKAPÁS

A szerdai testületi ülésen sajnálatosan egy újabb polgármesteri túlkapásban volt része a helyi sajtó több munkatársának is, de már megint a VácOnline-nak sikerült egyféle kivételes megkülönböztetést elszenvednie.

Az történt ugyanis, hogy egy bárki által látogatható nyilvános ülésen a jegyző, illetve a polgármester teljesen indokolhatatlanul túlszabályozta e napon a sajtósok ülésrendjét, amely eddig még sohasem volt szabályozva, hiszen eddig mint bármely közügyek iránt érdeklődő polgárnak az ülésteremben, így a sajtósoknak is oda volt joga helyet foglalnia, ahol éppen helyet talált és a munkája szempontjából kedvező volt.

Egy nem létező SZMSZ szabályra hivatkozva az ülés elején teljesen ellehetetlenítették a sajtó működését azáltal, hogy a nagyjából 80 fő befogadására alkalmas ülőhellyel rendelkező, gyakorlatilag üres tanácsteremben a létező legalkalmatlanabb pontokat jelölték ki a sajtó munkatársainak,

akikkel egyébként előtte semmiféle egyeztetést nem kezdeményeztek, hogy vajon számukra mely helyek lennének a legmegfelelőbbek a munkára. Így ennek hiányában

csak a polgármester önkényének megfelelő üléseket jelölték ki.

Az VácOnline szerkesztője számára az egyik kijelölt hely melletti ülés lett az elfoglalt optimális hely, amely messzemenőbben kedvezőbbnek mutatkozott a feladatvégzésre, de Matkovich Ilona felszólította a lapunkat képviselő szerkesztőt, hogy üljön a „helyére”. Ezt az önkényt természetesen semmilyen szabály sem indokolta. Mindeközben a képviselő-testületi ülés rendje nem engedi az ülésen résztvevők véleménynyilvánítását, ezért e túlkapás ellen az egyetlen lehetséges néma válasz a polgármesteri „parancs” figyelmen kívül hagyása lehetett csak.

A polgármester az „engedetlenség” megtorlásaként berekesztette fél órára az ülést, hogy a saját demokratikus eltévelyedését rátolja megint a VácOnline-ra. A városházi sajtóvazallusok a kollegialitás látszatát is kerülve természetesen nem hagyták szó nélkül az eseményt, Kegyes Zoltán és Furucz Anita a munkájuk akadályozásának vélték a történteket.

A félórányi szünet után a polgármester nem tudott sem egy SZMSZ hellyel valamint bármiféle ülésrendet szabályzó rendelkezéssel előállni (hiszen a sajtóhelyek szabályozására nem is létezik semmiféle határozat!), de fontosnak érezte tudatnia kameráknak, hogy 30 éve nem történt ilyen skandalum a helyi demokráciában. E nap egyetlen közös pontja volt lapunk és a városháza álláspontja között, hogy valóban mi is úgy látjuk, ilyen pofátlan városvezetői túlkapásra valóban nem volt még példa ebben a városban.

Hogy hol van a sajtósok rendelkezéssel meghatározott helye tehát olyannak bizonyult, mint Colombo felesége, akit emberfia még sohasem látott!

Egyébként elmondanánk, hogy a létező Vácon túli demokráciákban ilyen eseményekre

  • meghívják a helyi sajtó összességét,
  • a szerkesztőkkel sajtóreggeliken ismertetik a várható napirendi pontokat (lásd pl. Lábai László polgármestersége idején),
  • tájékoztatják az ülés megváltozott szabályairól,
  • készségesen interjút adnak bármelyik oldali lapnak,
  • szívesen válaszolnak a sajtókérdésekre,
  • a sajtótájékoztatókra nem csak a saját orgánumaikat hívják meg,
  • és úgy egyébként sem viselkednek a sajtószabadság országában, mint egy megvadult agresszív elefánt a porcelánboltban!

Matkovich Ilona sajnálatosan eddig már számos tanújelét adta annak, hogy milyen viselkedéskultúrával rendelkezik a városházi sajtótól független médiumokkal szemben, mint egykori balliberális sajtós, de e napon egy újabb orcátlan antidemokratikus határátlépéssel igyekezett szintet lépve ellehetetleníteni a tőle nem függő sajtó, kiváltképpen megint a VácOnline munkáját.

Meggyőződésünk e nap után, hogy igazából rendkívül jó helyen ült a független, demokratikus, konzervatív lap szerkesztője és a baloldali polgármester asszony ült nagyon rossz széken, amikor meg akarta ismételni azt az utcai atrocitását, amikor azt kiabálta egy váci polgárnak, hogy „én vagyok a polgármester és ebben a városban az történik, amit én akarok”.

A polgármester asszony gyógyíthatatlanul súlyos tévedése az, hogy immár rendszeresen önkényeskedik a polgárok szolgálata helyett. Az álmoskönyvek szerint ez nem jó ómen annak, aki egy újabb választás aspiránsa szeretne lenni.

De ez már igazán legyen az ő problémája, s nem annak a sajtónak, amely az utolsó lehelletéig mindig ki fog állni a váci polgárok semmibe vett jogaiért!