A VÁROSHÁZA ÚJRA A POLGÁROK ELLENÉBEN DÖNTHET A SZERDAI ÜLÉSÉN

A városházi arrogancia újabb esetéről értesültünk. Az Újhegyi út, a Fácán utca, a Sirály utca és a Harkály utca tömbbelsőjében élők illetve ingatlan tulajdonosok véleményének nemhogy megkérdezése, hanem annak meghallgatása nélkül próbál döntést hozni a testület.

Idézünk egy lakó leveléből, aki az ott élők véleményét aktívan képviseli:

„Miután a Kőhíd lakótelepen élők ügyét is leközölték, így felbátorodtunk a Fácán utca és Újhegyi út mögött lakók is, hogy leírjuk a nálunk kialakult helyzetet. Miután a Matkovich rezsim uralomra került, a játszótér közepén álló régi garázssor végében garázsépítési lázban ég az egyik szomszéd és egy befektető. Miután kicsi ez a város, tudjuk, hogy V.B. befektető jó kapcsolatot ápol lakhelye körzetének képviselőjével, Tótváradi-Nagy Bencével. Úgy véljük, hogy a garázs építés erős támogatása ügyében innen fúj a szél. De úgy hírlik, hogy csendestársként városházi vezetők is befektetői szándékkal bírnak még. De vannak itt még a környéken városházi dolgozók is, akik érdekeltek lehetnek, bár az ingatlan itt nem az ő nevükön van.

Úgy tudjuk, hogy a befektetni akaró P.I. több városi intézmény vezetőjével és a polgármesterrel is jó barátságba van. Itt a lakótelepen két lakása is van. A 80-as években épült garázsok melletti rézsűt el akarják bontani azért, hogy építsenek 6 db garázst (de eredetileg 8-at akartak ismereteink szerint) és a mi garázsaink tetejére (amelyek magántulajdonok) rá akarják hordani a két rézsű elbontásából kikerülő, tömören kb. 250 m3 földet, ami a bontáskor fellazulva közel 340 m3 lesz (ezt szakember számolta ki nekünk).

Álságosan a helyi szabályozás szerint felmutatandó zöldterületet így akarják teljesíteni a föld elszállításának fuvardíját is megspórolva a lerakóhelyi díjjal együtt, ami több millió forint lenne. Közben a mi gyenge födémű, amúgy is beázós garázsainkat végképp tönkre tennék, a piaci értéküket rontanák. Itt kis emberek laknak. Magunk építettük a garázsokat összekuporgatott pénzből. De a nyerészkedésük – mások kárára – a testület által úgy tűnik, támogatást nyer. A lakók, a tulajdonosok által aláírt és többször a városházára megküldött levelünket is semmibe veszik, nem válaszolnak rá. A tavaly novemberben írt levélre sem válaszolnak. Furcsán hivatkoznak arra, mint megtudtuk, hogy a tervező feladata lenne válaszolni. Érdekes módon a Fördős idején a hivatalnak írt levélre logikusan a hivatalnak kellett válaszolnia. A városházától választ nem kaptunk. 6 garázs kialakításával legalább 30–36 millió Ft bevétele lenne valakiknek, hiszen nagy, 20 m2 körüli garázsokat építenének.

Álságosan a parkolási problémák megoldását hozzák fel, de ez nyerészkedés. Ha valóban a parkolási gondokat akarnák megoldani, akkor meg tudnánk mutatni a területen, hogy a házak mellé hova építsenek térköves parkolót, amit mindenki használhat. Hangsúlyozom, mindenki, mert nem névre szóló parkolók lennének. Ezzel szemben a garázsok magánkézbe kerülnének nem az itt lakók javát szolgálva, hiszen tudjuk, hogy V.L. befektetőnek a Fonó utcában hosszú évek óta garázsai vannak kiadva, a szomszédos Fürj utcában is van lakása, garázsa, a Gombási úton is, valamint a környék kiemelten gazdag helyén van háza együtt a Spar mögötti mélyútban. Ha a parkolási gondjaikat meg akarnák oldani, akkor 2 éve nem büntetnék folyamatosan az Újhegyi út 4.3 és Fácán utca 3. között parkoló itt lakókat, akik saját maguk nyírják a füvet ezen a városi tulajdonú területen. Ők nyírják az Újhegyi út felől is, nem a város, de ez a hála: pénzbírság. Az sem érdekli őket, hogy a játszótér nincs körbe kerítve, itt a gyerekek szabadon szaladgálnak. Az új garázsok miatt az útszakasz nem lenne belátható, a gyerekekre ez balesetveszélyes. Tavaly és az előtt is elhanyagolták a parkunkat, alig értek ide füvet nyírni.

Lehet, hogy a körzetünk képviselőjének nagy arányú megszavazása miatt történik mindez, de ő valóban tett a környékért az elmúlt 20 évben: aszfaltos burkolat, játszótér fejlesztés, az ovinál is parkoló építés. Valóban mindannyiunk érdekét szolgálva. Úgy látjuk itt a lakótelepen sokan, hogy a következő választásra a polgármester és sleppje nem készül, mert az itt élők szavazata nem számít és nem is kell. A tanulmányt készítő nevesnek mondott tervező a Matkovich rezsim felfogása szerint torzít, ugyanis arra hivatkozik, hogy 153 parkolóhely/parkolási lehetőség van itt a környéken 180 lakásra. Mi itt élők összeszámoltuk a szomszédokkal: a tömbbelső 4 oldalán 139 lakás van. Akkor a 139 hogyan is aránylik a 153-hoz? Ismét a megvezetés eszközével élnek a nyerészkedés érdekében.”

Valóban elgondolkodtató a lakók megjegyzése arról, hogy Matkovich és stábja mit is szeretne a következő választásokig? Ugyanis az egyik legnagyobb szavazó létszámmal rendelkező körzetben vívják most ki a lakók ellenszenvét tollasodási ingatlanfejlesztési vágyaikkal.

1200 szavazó nem kevés. Ezek a szavazó polgárok természetesen sok rokonukkal, ismerősükkel tartanak kapcsolatot minden bizonnyal, vagyis az 1200 szavazat hamar pufferolódik és könnyen lehet körzeteket elbukni. Elég csak Deákváron beszélgetni a lakókkal, még a sikeresen teljesítő képviselőket is magával ránthatják egyesek nyerészkedései. Akkor pedig hiába 5 évig az áldozatos munka a körzet lakóiért.