LEGYEN RÉSZESE ÖN IS A RÉGI ZENEI NAPOKNAK!

Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország kommunikációs és programigazgatója köszöntötte a sajtó képviselőit június 16-án, amikor Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával tájékoztatták a váciakat a 38. Régi Zenei Napok programjairól, melyeket július 2-9-ig tartanak a Piarista Gimnáziumban és a Fehérek templomában.

Két spanyol, XVI. századi reneszánsz táncot játszott Lachegyi Imre blockflötén és Reményi Árpád lanton, ízelítőt adva a két hét múlva elkövetkező program sorozatból. Fotó: VácOnline

„Izgalmas időutazásba kezdünk, amikor a zajos nagyvárosból, a XXI. századból megérkezünk ide Vácra, a Duna-partra, ebbe a csendes, nyugodt környezetbe, és hallgatjuk ezt a muzsikát, ami néhány száz évvel korábban keletkezett, Vác kitűnő helyszíne a Régi Zenei Napoknak, a két hét múlva megrendezendő régizenei mesterkurzusnak – kezdte a sajtótájékoztatót Szamosi Szabolcs.

Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország kommunikációs és programigazgatója köszöntötte a sajtó képviselőit június 16-án, amikor Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával tájékoztatták a váciakat a 38. Régi Zenei Napok programjairól. – Fotó: VácOnline

300 évvel ezelőtt csak néhány hangszer, lant, blockflöte, furulya, dob hegedű szólalt meg a 10-15 fős zenekarban, egy mai, 70-80-100 fős szimfonikus zenekar akkor elképzelhetetlen volt. A Fehérek templomában az akusztika kitűnően felerősíti a finomabb hangú hangszereket is.

A 38. Régi Zenei Napokon élvezze úgy a zenét, mintha a Napkirály idejében a Versailles-i palota kápolnájában ülne, hiszen a Filharmónia Magyarország fesztiváljának középpontjában idén a francia barokk zene áll, az esemény a Versailles-i Barokk Zenei Központ társrendezésével valósul meg.

38. Régi Zenei Napok 2022 helyszíne Vác – Fotó: Filharmonia

Régizene. Pontos meghatározása nem könnyű, hiszen egyrészt a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket. „Az elmúlt korok autentikus előadása a szó igazi értelmében egy örök vágyálom, hiszen erre csak azok az emberek képesek, akik saját koruk zenéjét játsszák.” – vélekedik a különleges korszakról Paulik László, aki több világhírű professzor mellett idén is szárnyai alá veszi a 14 országból érkező kurzushallgatókat. A fesztivál nem csak az elmélyült szakmai munkáról szól, hanem koncertek is várják a hallgatókat és a közönséget július 2. és 9. között.

A nyitó koncertet július 2-án, 20 órakor Vashegyi György vezényletével, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közreműködésével tartjuk a Fehérek templomában. Vashegyi György ma Magyarországon a régi zenének az apostola és a legkiválóbb képviselője. A nyitó koncerten egy nagyon izgalmas francia műsor lesz, Laland szerzeményei szólalnak meg, aki XIV. Lajos udvarának volt a zeneszerzője. Ekkoriban virágzott a grand motett, a nagy motetta, ami kórusművet jelent, amit Laland feldúsított, színesítette zenekarral, szólistákkal. Kiváló szólisták közreműködésével, a régizene legkiválóbb alakjaival adják elő ezeket a műveket.

38. Régi Zenei Napok 2022 ismert professzorokkal – Fotó: Filharmónia

Az együttműködésünk a Versailles-i Barokk Zenei Intézettel magával hozta azt is, hogy összesen 14 országból, 73 növendék vesz részt a mesterkurzuson, akik Belgium, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, India, Brazília, Franciaország, Horvátország, Németország, Litvánia, Hollandia, Algéria, Spanyolországból érkeztek, természetesen magyar hallgatói is lesznek ennek a hétnek. Három professzor tart cselló kurzust, lesz kamarazenei zenekar kurzus valamint artikuláció és előadásmód kurzus, ami szintén újdonság, ilyen nem volt korábban.

Az, hogy ilyen nagyszámú mesterkurzust ilyen kiváló nemzetközi professzorokkal meg tudunk rendezni, ez annak köszönhető, hogy a magyar kulturális kormányzat és a Filharmónia Magyarország, azon belül is a régizenei napok támogatását kiemelten fontosnak tartották. Valóban, a nemzetközi régizene világsztárjai lesznek itt július 2. és 9. között Vácott, mely komoly kormányzati támogatás nélkül nem jöhetett volna létre.

A július 4-ei, 19.30– kor kezdődő koncertet a csembaló mesterkurzus professzora, Béatrice Martin adja majd a Piarista Gimnázium dísztermében Te Deumok összecsapása címmel.

Hagyományos programja a régizenei napoknak a kurzus hallgatók zárókoncertje, amely  ingyenes koncert lesz július 9-én a Piarista Gimnázium dísztermében. Az a cél, hogy minden hallgató eljátszhassa azt, amit elsajátított ezen a héten a mesterkurzuson. Délután kettőkor kezdődik, több órás, maratoni program lesz, de ami megint csak izgalmas és megint csak újdonság az idei esztendőben, hogy zenekarral szerepelnek a diákok is, ami ritkán adatik meg számukra.

A zárókoncert július 9-én, 20 órakor kezdődik a Fehérek templomában az Ensemble Les Surprises zenekara és kórusa, világhírű szólisták közreműködésével, Louis-Noël Bestion de Camboulas vezényletével, műsoron Charpentier és Desmarets darabjai” – zárta sajtótájékoztatóját Szamosi Szabolcs.

Jegyek válthatók Vácon a Tourinform irodában, a programok előtt a helyszínen, valamint a www.jegymester.hu weboldalon.

A váciak számára fontos üzenet, hogy a váci lakcímmel rendelkező vendégeink a koncertjegyek árából 50 százalék kedvezményt kapnak, diákok és nyugdíjasok számára pedig 10 százalék kedvezményt biztosítunk, illetve akinek bárhová szóló filharmónia bérlete van az országban, az a programjainkra más helyszíneken is 20% kedvezménnyel válthat jegyet.