DÜHÖSEK ÉS ELKESEREDETTEK A LAKÓK A VÁCI POLGÁRMESTER FIÁHOZ KÖTHETŐ TÁRSASHÁZ MEGÉPÍTÉSE MIATT

Most még ez a látvány fogadja a Kis-Vácon élőket. Hatalmas zöld terület, madárcsicsergés – ezzel a felütéssel kezdődik a 0627 videója. Ám nem sokáig, mert Vác város polgármestere, Matkovich Ilona fia, Pajor Dániel érdekeltségébe tartozó cég négyemeletes társasházat épít erre a területre. Az itt lakók dühösek, elkeseredettek. Stábunknak sokan adtak hangot felháborodásuknak, mert féltik a nyugalmukat és dühösek a zöld terület elvesztése miatt.

– Tizennyolc éves koromtól én itt élek itt, és tulajdonképpen teljesen tönkrevágják az egészet – mondta az első megszólaló. A „zöldek” 60 éves fákat kívántak, mindent. És hát azért én ezt nem értem. Azt mondják mindig, hogy a zöldet kell védeni. Hát nem védik meg, csak rombolnak. Itt teljesen mindegy, ezt is eladják, az első részt eladják azt is, hát már azt eladták, úgyhogy már ott nem lehet tippelni. Borzalmas, borzalmas, szóval hogy ennyire tönkretesznek mindent. Ez volt a szép, a zöld övezet is, és mindent, mindent. Ők nem a zöldért vannak. Azért minél több pénzért jöjjön be nekik enni.

Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke helyszíni sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Vác polgármesterének fia, Pajor Dániel közel 2 milliárd forint értékben hirdeti az e területre tervezett összesen 39 lakást.

– A polgármester asszony megpróbálta lépre csalni a váciakat, de még az acsai medvét sem sikerült ezzel becsapnia – mondta a helyszíni sajtótájékoztatóján Szabó Csaba. Láthatjuk is, hogy mi a véleménye erről. Felháborodott helyiek tiltakoznak amiatt, hogy az eddig a Kőhíd Lakópark tüdejeként funkcionáló zöld parkot beépítő szándékkal megvásárolta egy ismert cég, és már most több mint 2 milliárd forint összegben eladásra hirdeti az itt építendő lakásokat. Vajon mi az oka, hogy a korábban a váci közterületekért, zöldterületekért elkötelezett polgármester asszony, hirtelen pálfordulásának. Csak nem az, hogy az építtető cég tulajdonosa, a saját édes gyermeke, ó, minő szeretet anyai gondoskodás. Értjük mi. Matkovich Ilona az első a városban. Az van, amit ő mond. A második a gyereke. Matkovich módra otthonteremtés.

Sokan amiatt is aggódnak, hogy miképp bírja majd a 39 lakáshoz tartozó autók számát ez a terület. Stábunk az ott lakóktól azt is megtudta, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak sem a munkálatokról, sem arról, hogy a több tíz éves fáknak mi lesz a sorsa.

– A zöldet elveszik az emberektől? Most őszintén? Most mit, mit, mit lehet mondani? – kérdezte egy újabb megszólaló. Azt a kis zöldet is elveszik. Hát, mert már annyi házat ide építettek, hogy ez már nem hiányozna ide egyáltalán. Én véleményem. Mondjuk, hát kellek-e a lakások a fiataloknak, de hát mindent beépíteni azért az se helyes. Valamit ott a gyerekek ott szoktak focizni, játszogatni. Nem helyeslem. Nem támogatom. Rajtam múlna, nem lenne lakótelep.

Az épülő társasház ügyvezetője, Pajor Dánielhez köthető Hangyavár Kft. által korábban olyan társasház épült a Barabás utcában Vácon, melyről igazságügyi magánszakértői vélemény és tűzvédelmi szakvélemény állítja, hogy élet és baleset veszélyes, mert abból építőanyagokat spóroltak ki. Az ügyben a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást. A Kisvácra tervezett épület kivitelezése hamarosan kezdődhet az itt élők nagy felháborodása mellett.

– Teljesen megváltozik minden. Minden. Hát itt nekünk is a nyugalom, a csend, a minden. Olyan szép hely volt ez, hogy élvezet volt itt, de most már nem. Mert már menekülni kell, ha ezt megcsinálják – nyilatkozta egy helybéli lakos.