HIRDETŐOSZLOPOS VÁDIRAT A KULTURÁLIS ÉLET HANYATLÁSÁRÓL

Ez az utcai hírmondó egy valóságos vádirat Vác jelenlegi szivárványos önkormányzatának kulturális teljesítményéről a nyári fesztiváli kínálatra vonatkozóan: négy plakát három másik helyszínről, jobbnál-jobb programkínálattal, miközben sehol egy tacepaó a Váci Világi Vigalomról.

Hát igen, 2020 előtt csaknem negyed századon át egyre csak bővült, gazdagodott a Váci Világi Vigalom programja, a mostani városvezetői garnitúra városrombolása előtti utolsó években már komoly nemzetközi rangja volt az eseménynek, évente több tízezren jöttek a programokra városunkba itthonról és külföldről.

Ehhez képest mára a maradék valami vigalom light-szerűség, aminek érkeztére ezúttal július 22-24. között lehet számítani, s amiről egyelőre annyi a biztos információ, hogy a részletes program ismertetése még várat magára.

Ehhez képest a Matkovich-Inotay-Kiss-Ferjancsics városfélrevezető kvartett és sleppjük által Vácról elüldözött VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó Nagymarosról is kezd nemzetközi hírűvé válni, a már hetek óta kihirdetett részletes program nagyon csábító, valószínűleg több ezer vendéget fogadhatnak majd a szervezők.

A még csak harmadjára megszervezett, a hétvégén esedékes Ipoly Feszt – laikus szemmel – a maga több helyszínével sokkal komolyabb szervező munkát, sokkal több ötletet és energiát igényel(t) a házigazdák, felelősök részéről, mint a csak a Március 15-e térre és a Duna-partra koncentrálódó, lebutított Váci Világi Vigalom, mégis, ott is hetek óta ismert a részletes program, bizonyára nagyon sokan szemezgettek már a kínálatból, s készülnek a különböző eseményekre.

Aztán itt van, szintén a hétvégén a kosdi fesztivál is, ennek a programkínálata ugyancsak igen csábító.

És akkor még nem is szóltunk Dunakeszi vagy éppen Veresegyház nyári fesztiváljairól, bizony, minden bizonnyal ezek is kenterbe verik majd Vác felhozatalát.

Merjünk kicsik lenni minden téren? Tényleg ez a jelszó hölgyek-urak, ott a szivárványos önkormányzati csapatban? Ezt tudják felmutatni bizonyítványként?

Hát, üljenek le a ciklus félidejében, ráadásul tanév végén eddig ez egyes bizonyítvány. Vagyis inkább egy nagy nulla. Mindenesetre magasabb osztályba lépésre semmiképp nem adhat okot, ahogy – remélhetőleg – újabb ciklusra szóló ismétlésre sem.

Fotó: Ribáry Zoltán