BESZÉLGETÉS ÖT EGYKORI VOLT BALOLDALI MEGYEI VEZETŐVEL KISS ZSOLTRÓL ÉS A KÖZBEN „KFT.-VÉ ÁTALAKULT” MSZP-RŐL

Kiss Zsolt váci baloldali alpolgármester, volt egykori MSZP megyei irodavezető 2019. február 11. óta, azaz majdnem 3 és fél (!) éve, egész pontosan 1212. napja nem hajlandó bevallani a váciaknak, hogy valóban zajlik-e még pártpénz sikkasztás ügyében nyomozás vele szemben, vagy ha mégsem, akkor annak lezárultát hitelt érdemlően tudja-e bármivel is igazolni? Ezért megkérdeztünk négy volt és egy jelenlegi Pest megyei MSZP vezetőt, hogy Kiss Zsolt szoros munkatársaként mit tudnak erről a nyomozásról, hiszen tanúként mindegyikük vallomást tett és testközelből miképpen látták e pártpénz-csalási ügyet?

Videoriportunkban az egykori elvtársai megrendítően vallanak az esetről, a jelenlegi országos pártvezetés szemhunyásáról, az MSZP vezetés kriminalizálódásával együtt mozgó alászállásáról, valamint az ügy kapcsán őket ért atrocitásokról. Olyan pártvezetők szólalnak most meg a jobboldali/konzervatív lapunk VácUp-sorozatának ezen videójában, akik mindannyian életük sorsfordító epizódjának tekintik, hogy egykoron a Horn Gyula vezette MSZP alapító tagjai lehettek. Egyikőjük így vallott a mostani pártvezetéssel kapcsolatban: „Egy dolgot nem tudok megbocsátani a jelenlegi vezetésnek, hogy elvette az illúziómat, amiért húsz évet dolgoztam…”

Így őszinteségüket és lapunk iránti bizalmukat megtisztelve köszönjük és közkézre bocsátjuk a velük idén januárban készült, vágatlan felvételt.

***

Riport MSZP-s megyei pártvezetőkkel, akik egy napon rádöbbentek, hogy pártjukat immár Kft.-ként működtetik az új vezetőik

Dr. Bóth János (MSZP váci elnöke, volt országgyűlési képviselő és váci polgármester) pártból való kilépése kapcsán a váci tagtársaihoz írt búcsúlevelében azt írta: „A gazdasági válság (itt 2008–2010-re utalt – a szerk.) ugyan megtépázott bennünket, de igazából Gyurcsány árulása ártott sokat. Mesterházy a maximumot hozta ki az akkori lehetőségekből, de a liberálisok begáncsoltak, s összefogás ide vagy oda, folytatják a baloldal rombolását párton belül és kívül azóta is. Botka fellépése volt az utolsó lehetőségünk a felemelkedéshez, ám a most is regnáló politikai kutyaütők őt is elkaszálták. Maradtunk a Tóth Berci–Harangozó Tamás–Molnár Zsolt-féle mocsárban és ingoványban.”

Továbbá a kilépése nyomán a pártot vele együtt szinte azonnal elhagyó egykori tagtársainak azt fejtegette: „Nincs igazi mondanivalónk a társadalomnak. Gyurcsány-pincsik lettek a vezetőink, kilóra megvehető emberek vannak a pártvezetésben. Nem maradt más választásom, mint kilépni abból a pártból, mely már nem baloldali, nem szolidáris, és erkölcseiben is lezüllött.”

Keserű szavak ezek, s hasonló mondatokat mondanak a videóriportunkban megszólalók is:

Fekete Zoltán
2018-tól 2020-ig volt a Pest megyei MSZP elnöke, amikor kizártak a pártból.

Dr. Molnár Péter
2010 óta a vecsési szervezetnél dolgozott, az elnök úrnak volt a helyettese, a megyei elnökség és a területi szövetség munkájában vett részt.

Oláh László
2008 óta volt a vecsési helyi szervezet vezetője.

Pinczehelyi Tamás
Több vonatkozásban is érintettje ennek az ügynek, ugyanis Trenka István elnöksége alatt elnökhelyettes volt, azt követően pedig szintén elnökhelyettes maradt, amikor 2018-tól Fekete Zoltánt választották meg elnöknek.

Trenka István
2015. február óta volt az MSZP Pest Megyei Területi Szövetségének elnöke, a 2018-as választásig, amikor is lemondott az elnöki posztról.

Természetesen érdemes végignézni a teljes beszélgetést, amelyből az alábbiakban kiemelünk néhány nagyon fontos gondolatot:

Dr. Molnár Péter, a megyei elnökség és a területi szövetség munkájában vett részt
A jegyzőkönyvben rögzített dolgait Kiss Zsolt simán letagadta, az elnökség által talált dolgok igaznak bizonyultak, de az országos vezetés részéről a végén üldözve lettem, engem ki is zártak a pártból,

Tüttő Kata és társasága mételynek nevezett bennünket.

Hosszú ideig belső ügyként próbáltuk kezelni ezt a dolgot, nem akartuk, hogy kirobbanjon. Akik nem voltunk hajlandók alátámasztani, törvényesíteni a sikkasztás-gyanús ügyeket, azokat mind kinyírták.

Pinczehelyi Tamás, Trenka István elnökhelyettese
Amikor át kellett költöznünk a Jókai utcai székházból egy másik irodába, az iratok pakolása közben szétcsúszott egy vaskos mappa, amiből épp az a papír esett ki, mely arról szólt, hogy én felvettem 290.000 Ft-ot, az én nevem volt feltüntetve egy hamis aláírással. Én soha nem vettem fel ilyen pénzt, egy ceruzáért is könyörögni kellett, mindent saját pénzünkből fizettünk. Költségtérítésként soha, semmilyen pénzt nem kaptunk. Ezekből az anyagokból én készítettem egy teljesen komplett kimutatást Excel táblázatban.

Fel van sorolva mindenki, akinek a nevére így pénzt vettek fel, és bizony ez közel 30 millió forint körül mozog.

Még ezen túlmenően voltak ott olyan, sikkasztásnak nevezhető esetek, melyek az akkori irodavezető és vezetők saját költségeinek elszámolásáról szóltak. Az irodavezetőt azért kellett megemlíteni, mert ő volt a pénzügyi ellenőr.

Fekete Zoltán, a Pest megyei MSZP elnök
Engem is kizártak a pártból, pedig mi 2016 óta senkinek nem nyilatkoztunk erről az ügyről, nem mi szivárogtattuk ki az országos médiumokba.

Kiss Zsolt jelentetett meg egy nyilatkozatot, amelyben bennünket hazug feljelentőnek nevezett, pedig mi házon belül próbáltuk ezt a rendkívül kínos ügyet kezelni, melyet sem az országos vezetés, sem Kiss Zsolt nem kezelt a helyén.

Trenka István, 2018-ig megyei elnök
2015-ben választottak meg megyei elnöknek. Mivel én katonatiszt voltam, elvártam a kiadott munka katonás elvégzését.

Ez csak a megyei irodában nem ment, mert ott fizetett forradalmárok voltak, élén Kiss Zsolttal, aki ráadásul Szabó Imre, az egykori miniszter sógora. Senki nem hitte, hogy fel merek neki mondani, mert nem voltam elégedett a munkájával. Azonnal kapott állást másutt a pártban.

Pinczehelyi Tamás

Egy olyan embert, akit ilyen súlyos bűncselekménnyel vádolnak, kap egy 5-600.000 forintos szerződést schwarzban.

Fekete Zoltán
Az én vezetésem alatt oszlattak fel a 85 Pest megyei szervezetet, 1.700 embert rúgtak ki.Minden törvényen átnyúltak.Jelenleg is van az Összefogás 6 pártja közül olyan párt, ahol összesen nincs annyi ember, mint amennyit tőlük kizártak.

Trenka István
Mivel a Jókai utca a VI. kerületben van, ezért a VI. kerületi Rendőrkapitányság kezdte meg a nyomozást, de később a BRFK folytatta, mivel látták, hogy nem tyúklopás esetével állnak szemben.

Mivel Kiss Zsolt a múltkorjában azt állította, hogy megszüntették ellene a nyomozást, mely teljes egészében valótlan állítás, nem mi jelentettük fel, de azok a bizonyítékok szólnak ellene, melyek a nyomozó hatóság birtokában vannak.

Fekete Zoltán

Hogy a nyomozás hol tart, azt nem tudjuk, de azt igen, hogy negyven embert hallgattak ki és írásmintát vettek tőlük. Az engem kihallgató rendőr összegről nem beszél, csak többször elhangzott, hogy jelentős összegről van szó.

Pinczehelyi Tamás
Az összes, valószínű hamisított bizonylatot egy Excel táblázatban összegeztünk, valamint hozzáadtuk a saját költségeiket, melyet a központi költségvetésből elköltöttek, az közel harminc millió forintot tett ki.

Kiss Zsolt nem tudott csak saját szakállára dolgozni, mivel hárman írtak alá, a többieknek is kellett tudni a dolgokról.

Mi szerettük volna rendbe tenni a felső vezetést is, úgy, ahogy annak működnie kell, hiszen sorozatosan voltak tapasztalataink, hogy hát bizony nem úgy működik a párt, ahogy kellene. Ennél fogva nem tudni, milyen okból nőtt össze Kiss Zsolt a felső vezetéssel, nem is akarok találgatni, de az tény, hogy a Pest megyei szervezetet azért oszlatták fel, mert nem volt hajlandó beállni a sorba. Az is tény, hogy tucatszámra zártak ki embereket. Az én kizárásom például úgy történt, hogy találtak egy Facebook-bejegyzést, amiben a szöveg arról szólt, hogy valaki bírálta az akkori elnököt, a Tóth Bertalant, és ez a Pinczehelyi Tamás oldaláról volt kimásolva, de nem én írtam.

Mindenki bejegyzését lefotózzák a FB-on, manipulálják és viszik az elnöknek. Így állítanak félre mindenkit, akitől minden áron meg akarnak szabadulni.

Fekete Zoltán
Az első konfliktus akkor volt, amikor nem akartunk aláírni egy négy évvel azelőtti mérleget, visszamenőleg akarták aláíratni, az akkori megyei elnök, Tóbiás nem írta alá, de ő már akkor országos elnök lett.

Szentendrén is volt 5 ember, aki helyett valaki aláírt olyan bizonylatokat, mely pénzeket ők soha nem vettek fel. Azok azonnal kiléptek.

Oláh László, a vecsési helyi szervezet vezetője
A VI. kerületi Rendőrkapitányságon tanúvallomást kellett tennem és írás mintát vettek jobb és bal kézzel is, hogy én írtam-e ezeket a dokumentumokat alá, én vallomást tettem, hogy én ezeket a dokumentumokat soha nem láttam, nem én írtam alá.

Aztán az ügy átkerült a BRFK Kiemelt Bűnügyek Osztályára, ott is kihallgattak, ott derült ki, hogy 56 helyi szervezet nevében írtak alá nevünkben dokumentumokat.

Szomorúnak tartom, hogy kihasználtak minket! Ott az hangzott el, hogy nagyon komoly az ügy, költségvetési csalás alapos gyanúja áll fönn, nem egy alkalommal, hanem huzamosabb időn keresztül.

Dr. Molnár Péter

Gondoljuk végig, hogy ezek milyen súlyú dolgok, hogy a mostani vezetés Tóbiás, Molnár és dr. Tóth Bertalan mindent elkövetnek, hogy elmismásolják. A kérdés az, hogy aki érintett lehet, azok miért védik ilyen nagy vehemenciával, akik meg föl szeretnék tárni az igazságot, azokat miért üldözik?

Fekete Zoltán
Nagykátán és Dunakeszin is volt a pártirodákban házkutatás. A nagykátai választókerületi elnököt egyébként azért zárták ki a pártból, mert egy rejtett kamerát találtak a párt irodájában, amit országgyűlési képviselőink béreltek, ezt ő bejelentette a központba, megtette a feljelentést, majd őt kizárták.
2002-ben léptem be a szocialista pártba, mert a Lajtai Pista bácsi kérte. Az összes negatív dolgot, ami ért engem a szocialista pártban, azt én helyén tudom kezelni.

Emberek vagyunk, pénz, hatalom, mindenféle dolog van. Egy dolgot nem tudok megbocsátani a jelenlegi vezetésnek, hogy elvette az illúziómat. Amiért húsz évet dolgoztam, hiszen előtte is sokat segítettem, hogy elvette a hitemet ebben a kérdésben.

Tehát ez a legnagyobb veszteség. Az, hogy kizártak nem fajsúlyos emberek, hiteltelenek, akik meg tudtak versenyezni a munkában, lemaradtak. A hitet, azt a hitet vette el, ami számomra a legfontosabb volt.

Ez a szocialista párt nem a Horn Gyula pártja, ez Kiss Zsolt, Tóth Bertalan pártja, egy Kft., egy magánvállalkozás.

Trenka István
Alapító tagja vagyok a Magyar Szocialista Pártnak, és végigdolgoztam rengeteget. Tag voltam, aztán városi elnök, megyei koordinátor, aztán megyei elnök. És az ember azt gondolta, hogy ez egy komoly szervezet, hiszen említettem, katonatiszt voltam, és ott azért a rendfokozatot ki kell érdemelni. Én úgy gondoltam, hogy azok a megbízatások, amelyeket én kaptam, azok arra predesztinálnak, hogy én a lehető legjobban dolgozzak, és a lehető legtöbbet hozzam ki azzal a munkával a Magyar Szocialista Pártból. Iszonyatos munkát fektetettem abba, hogy ez a párt létezzen, és valóban azt higgyék rólunk, hogy ez egy szociáldemokrata párt, vagy akikre érdemes szavazni.

Ebből mára ezeknek az embereknek a jól felfogott sajátos érdekükből alakított sajátos párt lett, akik egymás között osztogatják a funkciókat több százezer forintért unokatestvérnek, sógornak, jó barátnak. Akik ma vezetik ezt a pártot, érdemtelenek.

Az ember a saját tisztességét nem adja semmi pénzért.

Fekete Zoltán

Az nem kérdés, hogy ez az ügy olyan fajsúlyú, hogy el kell jutnia bírósági szakaszba.

Mire számíthat Vác, ha Kiss Zsoltok, Ferjancsicsok irányítják?
Trenka István

Ez a polgármester asszony szegénységi bizonyítványa, hogy annak ellenére emelte fel maga mellé, hogy tudja nagyon jól, hogy mi van Kiss Zsolt mögött. Ez több, mint betyárbecsület, ez bűnpártolás.

Akkor tudja saját magát menteni, ha azonnal felfüggeszti Kiss Zsoltot a vizsgálat befejezéséig. Ha nem, lehet hogy kihúzza a ciklus végéig, de utána a város fog dönteni, és nem valószínű, hogy ő lesz a polgármester.

Bízunk az igazságszolgáltatásban, bár két éve folyik a nyomozás, minden jel arra mutat, hogy ez egy súlyos bűncselekmény, s ha van igazság, akkor a Kiss Zsolt féléknek büntetés is jár!

 

***

 

Így indult Kiss Zsolt nyomozati ügye – ELŐZMÉNYEK 1.

2019. február 11-én Fekete Zoltán (az MSZP Pest Megyei Területi Szövetség akkori elnöke) tájékoztatta az MSZP Választmányát, hogy az MSZP Pest-Megyei vezetése még 2016-ban súlyos gazdasági visszaéléseket tárt fel – írta meg elsőkként a PestiSrácok. Az akkori megyei elnök Trenka István figyelmeztette Molnár Gyula pártelnököt, dr. Tóth Bertalan frakcióvezetőt, Szűcs Gábort KÖPEB elnököt, Bárándy Gergelyt az OEEB elnökét, hogy megtörténhet – innen idézzük Fekete Zoltánt – „hogy az ÁSZ a több éves anyagok vizsgálata idejére felfüggesztheti az MSZP-nek járó állami támogatást. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat, a párt jelene és jövőjére vonatkozóan. A megyei párttanács ülésén jelenlévő 23 főből 22 fő hosszas érvelés után elfogadta a javaslatomat, hogy a nyilvánosság helyett, a választmányhoz forduljunk. Egy fő, Lontai Tamás ragaszkodott még a nyilvánossághoz, de ő is tudomásul vette a többség döntését. A megyénkben a hangulat nagyon felfokozódott, nehéz visszatartani az indulatokatl A fenti tények tudatában és jelenlegi állapotában, nem áll módomban aláírni, az aktuális mérleget!”

Tehát a megyei pártelnök a visszaéléseket nem kívánta eltussolni, de azt sem szerette volna, ha retorzió nélkül maradt volna az ügy, arra kérte a Választmányt, „hozzon egy bölcs döntést, hogy minél kevésbé sérüljön a pártunk”.

Valószínűleg Trenka István korábbi és Fekete Zoltán akkori megyei elnök nem is sejtette, hogy – talán a videoriportban elmondottak fényében bátran kijelenthető –, hogy

egy párton belüli polip egyik csápjára léptek az aggodalmukkal. Fekete azt kifogásolja, hogy a szocialisták felső vezetése eltussolt egy súlyos, sokmilliós gazdasági bűncselekményt.

A történet bonyolult szálai aztán abban értek véget, hogy az ügyben költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése és okirat hamisítás miatt valaki büntetőfeljelentést tett. (Ennek egyik gyanúsítottja Kiss Zsolt is!) A Központi Nyomozó Főügyészség akkoriban meg is erősítette a feljelentés tényét – írta meg még szintén 2019-ben a PestiSrácok..

A „lázadókat” az MSZP-ben aztán súlyosan megbüntették, a párt őszi kongresszusát megelőző alapszervezeti és tagrevízió mit ad Isten éppen Pest megyét érintette a legsúlyosabban. Tóth Bertalan pártelnök elérte, hogy összesen harminc alapszervezet törlését indítványozza az országos elnökség, hogy az érintett szervezeteket már ne vegyék figyelembe a kongresszusi küldöttek jelölése és választása során. Ezek sorában is a legnagyobb feloszlatott alapszervezet a váci volt.

***

Kiss Zsolttal kapcsolatos nyomozás nem zárult le, ezzel a teherrel indult el a választáson, mégis alpolgármester lehetett, rabosítása után is az maradhatott – ELŐZMÉNYEK 2.

 

Lapunk legalább 30 írásban, nyílt levélben, sajtókérdésben, váci közösségek petícióinak közlésével kérte magát az érintettet, hogy szólaljon meg az őt ért vádakkal kapcsolatban, de mind maga, mind a baloldali koalíciót vezető Matkovich Ilona polgármester elzárkózott attól, hogy válaszoljanak a váci polgároknak.

Matkovich Ilona – a saját meghirdetett elveivel szembemenve – két esztendeje rendületlenül hallgat!

Egy 2021. augusztus 15-i mesebeszédében csak annyit tudott üzenni a városnak, amit feltehetően valamiféle válasznak szánhatott, hiszen az Kiss Zsolt 2021. augusztus 11-i rabosítása után jelent meg: „Büszke vagyok rá, hogy a váci önkormányzatnál nincsen korrupció…”

Kiss Zsolt sem kapkodta el, amikor csak a 2021. december 13-i váci városházi közmeghallgatás kezdete előtt tíz perccel tette ki a meglehetősen zavaros tartalmú, szánalmasan önmosdató, azóta is csak a saját, szavahihetőségére alapozott, bizonyíték nélküli közleményét, amelyben arról igyekezett meggyőzni a váciakat, hogy ártatlan a már számos cikkünkben nehezményezett pártpénz-sikkasztási ügyben.

Megalapozott információink szerint azonban továbbra is „ügy” van, annyi viszont egészen biztosan kimondható, hogy Kiss Zsolt eddig még semmilyen dokumentummal nem igazolta, hogy NINCS!

Tehát továbbra is nyitva maradt a váci választók előtt, hogy ki volt az,

  • aki végül is meghamisította a pártszámlákat,
  • ki írt alá hamisan,
  • valamint ki volt az, aki a megyei MSZP-s pártvezetők nevében iparszerűen „igazolt” bizonylatokat.

Egyébként Kiss Zsoltot a város ezzel a tehertétellel választotta meg, miközben ezért a jelölését a váci MSZP-szervezet nem támogatta, de Tóth Bertalanék segédletével mégis elindulhatott a párt színeiben. Dr. Bóth János – a váci elnök, aki 2002-2010 között az MSZP országgyűlési képviselője és Vác polgármestere volt – nyílt levélben az önkormányzati választások előtt így figyelmeztette a választókat: „Kissel szemben az MSZP-n belül fegyelmi eljárás indult és aki a korábbi választási pénzek mozgását ténylegesen felügyelő irodavezetőként érintett lehet abban a büntető eljárásban, amely ezen pénzek egy részének elsikkasztása miatt folyamatban van.”