MATKOVICH RENDRE TÁMAD, KÖVETEL, VÁDASKODIK, MIKÖZBEN A HELYI SZEKÉR SEMMIT NEM HALAD

Azt várta volna a józan váci polgár, hogy a Brüsszelnek behódoló balliberális oldal csúfos országgyűlési választási veresége, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező pártkoalíció  újabb nagy győzelme után – amely helyben is egyértelmű – Matkovich Ilona polgármester esetleg elkezd reálpolitikusabb, együttműködőbb stílusban dolgozni, valahogy okos(b)an. Ám a saját bevallása szerint ösztönből várost vezető madám a jelek szerint végképp képtelen erre. Ez a durcáskodás pedig – bár talán ezt remélte, reméli – már a saját politikai tőkéjét sem kovácsolja, a városnak meg egyenesen a kárára van.

Matkovich szinte mantrázva támad, megkérdőjelez, lefitymál a városban megvalósult, folyamatban lévő vagy épp a tervezés szakaszában tartó állami beruházásokat, míg ő maga – a leginkább a hiperpasszív jelzővel illetett, s jobbára KamuGeriként emlegetett főpolgármester köpönyegéből kibújva – semmilyen, szó szerint semmilyen számottevő városfejlesztő eredményt nem tud felmutatni.

Rögtön első példaként megemlíthetjük a kórház és szakrendelő komplexum valóban nagyon időszerű felújításának ügyét, amely beruházás kapcsán Matkovich sokszor sivalkodik, hogy késedelem van. Nos, itt ugyebár nagy gond, hogy a városvezetés újabb- és újabb pótlólagos igényeket, követeléseket fogalmaz(ott) meg bizonyos engedélyezésekhez, másrészt ezúton is emlékeztetjük a polgármester asszonyt, hogy egyrészt elkezdődött az előkészítés egy torzó épület elbontásával, másrészt a fejlesztés tervezett határideje 2026, ami ugyebár nem holnap lesz. Ugyanakkor kérdezzük, hogy a mostani önkormányzat milyen számottevő egészségügyi infrastrukturális fejlesztéseket valósított meg 2019 óta?

Aztán az új bölcsőde építésének kérdését ugyancsak elővehetjük, hiszen az állam jelentős forrást biztosított erre a beruházásra (is), ami viszont egy idő óta kátyúba került, hetek óta szinte semmi építő mozgás nincs a munkaterületen. Az embernek már-már az a gyanúja támadhat, hogy Matkovichék el akarják szabotálni az ügyet, nem tartván igazán fontosnak. Még jó, hogy a Váci Egyházmegye hathatós lépéseket tett helyettük a férőhely gondok enyhítésére, két mini bölcsődét is indítva a Honvéd utcai, alapvetően kollégiumi célú ingatlanegyüttesük szabaddá vált, és az új funkciónak megfelelően igényesen átalakított épületrészében.

De a legszebb (vagy inkább legsiralmasabb) az, hogy Matkovich sokáig számon kérte: az állam még tartozik az önkormányzatnak egy évekkel korábban a városnak megítélt, mintegy 4 milliárdos állami támogatással turisztikai-idegenforgalmi fejlesztésre. Az a helyzet, hogy ezen ügy kapcsán a városvezető felfogó képességének élessége is megkérdőjeleződik, hiszen egyértelmű, hogy Vác megkapta, megkapja ezt az összeget: a székesegyház történelmi léptékű belső felújítására, a Galamb utcai egyházi ingatlanon pedig egy, a kor igényeinek megfelelő konferencia-turisztikai központ, média-bázis, több intézményt is ellátó konyha kialakítására.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a madámnak mikor esik le végre ebben a kérdésben a nagyon ejtőernyős tantusz, hogy erre a pántlikázott összegre bizony nem tehetik rá egyre enyvesebbnek tűnő kezeiket.