VÁCI KISDIÁK RAJZSOROZATA A MÁRIA RÁDIÓ MAGAZINJÁBAN

A városunk környékén az FM 88.8 hullámhosszon hallható Mária Rádió havonta több mint 40.000 példányban megjelenő ingyenes, színes magazinja legfrissebb, júniusi számában csaknem egy teljes oldal Vácról szól a gyermekmagazin blokkban, és pedig Élő Éva Mária: „Ha a medvémmel útra kelek” című kis verses írása és egy váci kisiskolás, Gyombolai Emma rajzsorozata révén.

A szöveg olvastán, a rajzokat látva mondhatjuk, ez bizony egy nagyon frappáns, tetszetős kedvcsináló egy kis váci kalandozáshoz.

A magyarországi Mária Rádió a világ többi Mária Rádiójához hasonlóan megjelentet egy nyomtatott magazint. Magyarországon havi rendszerességgel küldik az igénylőknek, hiszen a hallgatók ezen keresztül tájékozódhatnak terveikről, a rádió által tervezett eseményekről. A kiadványon keresztül lehetőség nyílik a rádió működésének támogatására. A magazinban számos, csak olvasóik részére elérhető lehetőséget biztosítanak, mint meghívók, csak a magazinban megjelenő cikkek stb., amelyekkel szeretnék meghálálni az újság és a rádió iránti érdeklődést, bizalmat.

***

Rádiótörténet

1997-ben Habsburg Mihály kezdeményezte a Világcsaládnál, hogy segítsék a magyar Mária Rádió létrejöttét. 1998-ban megalakul a Mária Rádió Alapítvány és a Mária Rádió Közhasznú Társaság, és önkéntesekkel megkezdték a Mária Rádió megvalósítását. Roska Péter atya közel 1000 lehetséges önkéntes címét gyűjtötte össze és adta át utódjának.

2000-ben Dúl Géza atya vette kezébe a műsor előkészítését az általa összehívott önkéntes jelöltek közül többen ma is a rádiót szolgálják. Gaál Jenő atya pedig dr. Szabó Tamást biztatta arra a feladatra, hogy dolgozzon a Mária Rádió megvalósításáért. Kettőjük együttműködésével létrejött egy csapat, és pályázatokat készítettek frekvenciák elnyeréséért, de a hatóságok nem támogatták Mária Rádió gondolatát. 2004-ben Szabó Tamás átvette a Mária Rádió Alapítvány kuratóriumának elnöki szolgálatát. 2005-ben a Világcsalád anyagi segítségével a Mária Rádió Közhasznú Társaság megvásárolta a budapesti, FM 94,2 frekvenciával rendelkező FM4 Kft-t 100%-ban. Ezzel egyidejűleg a Mária Rádió műsorigazgató feladatára Gaál Jenő atya kezdeményezésére – aki a kezdetektől lelki vezetője a munkának – Szabó Tamás felkérte Szerdahelyi Károly atyát. 2005 végén a Budapest, Szabadság téri, a református egyház tulajdonában álló házban kialakították a stúdiókat és a rádiózás egyéb feltételeit, szintén a Világcsalád anyagi segítségével.

2005 végén már ötven önkéntessel tartották meg az első munkatalálkozót. 2006. január 15-én kezdődött az adás. 2006 végén szintén a Világcsalád anyagi segítségével az FM4 Kft. részben a Világcsalád kölcsönnyújtásából, a Mária Rádió megvásárolta a Dunakanyar rádiót, aminek több frekvenciája és adója volt (Komárom, Dömös, Pécel, Gyál, Vác, Monor). 2007-ben az FM4 Kft. megvásárolta a piliscsabai adót, majd 2008-ban a telkibányait a felvidéki hallgatók érdekében. 2006-tól folyamatosan új frekvenciákat keresett a Mária Rádió és ennek eredményeként szólaltak meg Esztergomban 2008-ban. Kiskőrösön, Kiskunmajsán, és Pécsett pedig 2008-tól úgynevezett „hálózatos” együttműködést kezdtek helyi rádiókkal, aminek az a lényege, hogy kibérelték tőlük a műsoridőt és a nap 20 órájában a Mária Rádió adása szól. 2008-ban megalakítottuk a Mária Rádió Kiadó Kft-t.

Küldetés

„Minden ember vágyik a boldogságra, és arra, hogy megtapasztalhassa a feltétel nélküli szeretetet. A Mária Rádió segít, hogy minden napban fel tudjuk fedezni a boldogság forrását. Segít abban, hogy értelmet nyerjenek életünk nehézségei, és meglássuk, hogy minden nap új lehetőség arra, hogy szeressünk, higgyünk, hálásak legyünk. A Mária Rádió a lélek hangját, a Teremtő Isten által adott békét és harmóniát szólaltatja meg a sokszor zűrzavarral, feszültségekkel teli világban. Megtölti a hallgatók szívét békével és szeretettel, és így hozzájárul ahhoz is, hogy a társadalom egyre inkább egymásra figyelő, a gyermekáldásra nyitott, az időseket kincsnek tekintő nagy családdá váljon.

A Mária Rádió katolikus tanításokra és hagyományokra épülő médium, melynek célja az evangélium üzenetének eljuttatása a mai társadalom minden szegletébe. A Mária Rádió az imádság rádiója, s Magyarországon több mint ezer önkéntes segíti a rádió missziós törekvéseit Krisztus küldetésének folytatóiként. A Mária Rádió a hallgatók adományaiból él.”

Ribáry Zoltán