ISMÉT NAGYSZABÁSÚ KÖRNYEZETVÉDELMI AKCIÓ KERETÉBEN TISZTULHAT MEG AZ IPOLY FOLYÓ

A teremtett világ védelme minden embernek kötelessége. Annak érdekében, hogy gyermekeink és unokáink is megtapasztalhassák, milyen páratlan kincsei vannak a Kárpát-medencének, nekünk is sokat kell tennünk.

Ezek a gondolatok vezéreltek bennünket, amikor a tavalyi pozitív tapasztalatokat követően úgy döntöttünk, hogy idén augusztus 11-e és 14-e között ismét megrendezzük a ,,Nagy” Ipoly-takarítást.

A Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok által megálmodott és létrehozott Duna-Ipoly Sportegyesület, valamint a Pro Civitate Dei Egyesület koordinálásával a folyó 170 kilométeres szakasza tisztulhat meg számos önkormányzat,ismert sportoló, valamint önkéntes segítségével.

Gaal Gergely főszervező a felvidéki és anyaországi polgármesterekkel közösen tartott szobi sajtótájékoztatón elmondta: egyénként is és közösségben is felelősségünk van a jövő alakításában, környezetünk védelmében. Hozzátette: az akció jó példa a két V4-es ország összefogására, valamint a jó ügyért való közös cselekvésre is. Emellett köszönetet mondott mindazon felvidéki és anyaországi városvezetőknek, akik segítik a kezdeményezést.

Az Ipoly-takarítás az önkéntesség értékére is felhívja a figyelmet. Ezt már Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő hangsúlyozta az eseményen. Hozzátette: Az Ipoly egyebek közt több mint 50 madárfajnak is otthont ad. Többek közt az ő élővilágukat is segítjük megőrizni akkor, amikor a mások által szétdobált szemetet szedjük össze. Az Ipoly-takarítás ugyanakkor rólunk is szól: a környezetünk védelméről, a mi közös otthonunkról- hangsúlyozta.

Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke emlékeztetett:

tavaly 170 kilométeren 450 önkéntes és 175 vízi jármű vett részt a folyó megtisztításában.

Jelezte: a közeljövőben elkészülhet egy környezetvédelmi akcióterv azzal kapcsolatban, hogyan lehetne hasznosítani a folyó természeti szépségeit.

A megszólalók arra buzdítottak mindenkit, hogy regisztráljanak az akcióra, amelyet ezen az oldalon tehetnek meg.

Hidvégi Vince
ügyvezető alelnök, Duna-Ipoly Sportegyesület
+36303553427