SZÁDOCZKI IMRE: NEM A POLGÁROK JAVÁT SZOLGÁLJA AZ UTCAI MEGSZÉGYENÍTÉS, AZ UTOLSÓ SZÖGIG KIÁRUSÍTOTT KÖZVAGYON ÉS A LELASSULT ÉPÍTKEZÉSEK

A VácOnline immár rendszeres rovatában Szádoczki Imrével, a Fidesz váci elnökével folytatjuk a heti események értékelését. Ezúttal is újra arra kérjük, hogy a helyi jobboldal szemszögéből tolmácsolja olvasóinknak az előző hét közéleti történéseit!

VO: Bocsánatkérésre szólította fel a helyi FIDESZ és KDNP Matkovich Ilonát, aki többek füle hallatára minősíthetetlenül beszélt egy köztiszteletben álló váci polgárral. Hogy értékeli a történteket?

A hét meghökkentő eseménye polgármesterünk elhíresült magánakciója volt a Káptalan utca 16. előtt. Magából kikelve ordítozott Papp Lászlóval, kijelentve, hogy őt senki és semmi nem érdekli, ő a polgármester és az lesz, amit ő mond! Az, hogy miért akadt be Matkovich Ilonánál ez a Káptalan 16., azt feledje jótékony homály. Mindenhonnan ez ömlik ránk, a Váci Hírnök címlapjától kezdve a testületi ülésen át minden megszólalásából. Csak reméljük, hogy nem lehet igaz, amit Vácon a rossz nyelvek rebesgetnek, hogy valamilyen ingatlanmutyi lehetősége hiúsult meg a tulajdonosváltás miatt. Mi ezt bár nem tudjuk elképzelni városunk vezetőjéről, de nem értjük ezt a vehemenciát. Egy művészeti gyűjtemény a helyén marad, ennyi a történet.

VO: Mi a véleménye az elhúzódó kormányzati támogatásból épülő illetve felújítandó váci beruházásokról?

A testületi ülésen emlegetik az idei évre tervezett óvoda és bölcsőde  felújításokat, csak azt felejtik mellé tenni, hogy ezekre a kormány már tavaly odaítélte a pénzeket, csak sajnos egy év alatt semmi sem történt. Az építőipari áremelkedéseket látva ez sem volt egy jó ötlet. Ez a késlekedés sok-sok millióba fog fájni a város polgárainak. A Bauer utcai bölcsődéből kiindulva, amelynek az árát a kormány gyakorlatilag már kétszer odaadta és még sehol sem tart az építkezés, nem sok jót várhatunk. Minden környékbeli településen befejezték már az óvodákat, iskola bővítéseket, csak Vácnak nem sikerül valamiért!

VO: Mit szól az újabb ingatlanvagyon kiárusításhoz?

A testületin szó volt a zárszámadásról és a fantasztikus pénzügyi helyzetről. Itt csak azt felejtették közölni, hogy miből keletkezett ez az összeg. Gyakorlatilag szinte mindent eladtak és a hírek szerint a maradékkal is ez folytatódik. Az ingatlanvagyon teljes kiárusítása zajlik. Eddig 1,2 milliárdért adtak el ingatlanokat és kb. még egyszer ennyinek az előkészítése zajlik. Ez lassan úgy néz ki, mintha egy nagy ingatlanügynökség lenne a város.

VO: Egyébként sincs sok ATM automata a városban, most eltűnt az egyik közkedvelt bankautomata. Tud valamit, hogy mi történhetett?

Ez egy érdekes ügy, amire magyarázatot  várunk a város vezetésétől. A volt Dunakanyar Áruház oldalában volt egy bankautomata, ami már nincs ott. Állítólag a bank szerette volna kicserélni a régit egy újra, de az új 15 centivel nagyobb, mint a régi. Ez egy normális világban nem okozhatna problémát, de informátorunk szerint itt okozott. A város közterület foglalási  díjat kér a banktól vagy B opcióként az új automatát süllyesszék be az áruház oldalába. A B verzióhoz az épület tulajdonosa nem járult hozzá, így volt, nincs automata… Ha így történt, ahogy hallottuk, akkor érdemes-e a városháza részéről az ilyen kicsinyeskedés?