IN VINO VERITAS 2.0 – MÁR AQUINCUMBAN IS HEVERÉSZIK EGY APRÓ LEGIONÁRIUS SZOBOR

A jelek szerint masírozhat egy láthatatlan légió egy párhuzamos világban, aztán hopp, egyszercsak idecsöppen a valóságba egy-egy aprócska legionárius a soraikból – még tavaly így történt ez az isztriai Pulában, a kolosszeumnál, most pedig Aquincumban hédereztetett le egy bronz katonát az alkotó, a Vácott élő, kárpátaljai származású Kolodkó Mihály szobrászművész.

A szobrász szombaton késő délután posztolta ki az első helyszíni fotót a harcban, no meg a vedelésben a jelek szerint igencsak elfáradt kis legionáriusról.

Nagyon jól sikerült ez a szerzet is, csakúgy mint a pulai, az egy kicsit talán köpcösebb, emez szikárabb, amaz nyújtott lábakkal heverészik, emez laza hányavetiséggel lelógatja sarus tappancsait az antik falmaradványról.

Bár nem tűnnek marconáknak, felébreszteni talán mégsem javallott őkelméket, ki tudja, lehet, hogy ukmukfuk kardélre hánynák az alkalmatlankodót, vagy legalábbis a hüvelykujját mondjuk.

A pulai legionárius

Az új miniszobor kikerülésének hírére egyébként özönlenek a reakciók, valószínűleg nagyon sokan elmennek Aquincumba már csak azért is, hogy személyesen „találkozzanak” a kis bronzalakkal.

(Az Aquincumi Múzeum a mai Óbuda területén, a Római Birodalom korában létezett Aquincum település emlékeit mutatja be. A főváros által alapított és fenntartott kulturális intézmény Budapest III. kerületében, a Szentendrei út 135. sz. alatt található, a Budapesti Történeti Múzeum egyik szervezeti egysége.)

Ribáry Zoltán