MÁRTÍR-MEGEMLÉKEZÉS AZ ÖRÖK TOLERENCIA JEGYÉBEN, VÁCON

A Váci Zsidó Hitközség a közeljövőben Mártír-Istentiszteletet szervez a Vácról, a Dunakanyarból, a Börzsönyvidékéről és a Galgamenti településekről elhurcolt és elpusztított zsidó polgárok emlékére. Az érintett településekről több mint 3 ezer ártatlan embert zártak gettókba és vittek el Auschwitzba. A régióból több mint ezer férfit hurcoltak el munkaszolgálatra és az orosz frontra, az előbbiek 85%-át elégették, az utóbbiak több mint 90%-a elpusztult a háborúban és az erőltetett menetekben.

Zárt, méltóságteljes, gyászszertartás keretén belül elsősorban a holokauszt túlélőkre és azok leszármazottai jelenlétére számítunk, valamint a társegyházak képviselőire. Külön köszöntjük és várjuk azokat, akik a zsinagóga és a temetők megmentésében segítették hitközségünket.

A kormány részéről magas rangú állami tisztségviselőket várunk, a közigazgatás területéről az érintett járások vezetőit hívtuk meg, akik hitelesen képviselnek minden érintett legkisebb települést is ahol zsidók élnek, vagy éltek a múltban. Hívjuk a MAZSIHISZ és a BZSH vezetőit, a vidéki hitközségek vezetőit és tagjait, az országos zsidó intézmények vezetőit és azok munkatársait.

Hitközségünk közgyűlése határozatának értelmében nem kívánatos a megjelenése a zsinagógában Vác város polgármester asszonyának, és mind három alpolgármesterének valamint a náci utódpárti, jobbikos önkormányzati képviselőknek!

Matkovich Ilona polgármester asszony hivatalba lépésének első intézkedése az volt, hogy egyoldalúan felrúgta az előző önkormányzattal kötött kapcsolatunkat, emiatt többek között a megbontott zsinagóga tetőszerkezete teljesen átázott, mert a város kilépett egy közös, megkezdett felújítási projektből, ezért az épületben óriási károk keletkeztek.

Tótváradi-Nagy Bence és Fehér Zsolt önkormányzati képviselők nyilvánosan fasiszta jelképeket posztoltak az interneten, Inotay Gergely alpolgármester, volt országgyűlési képviselőjelölt védelmébe vette képviselő társait, akik mosolygós Hitler képeket posztoltak. Tótváradi-Nagy Bence nyíltan leírta azt, hogy amikor a továbbtanulás lehetősége felől érdeklődött az interneten, leköpködte a számítógépének klaviatúráját, mert az a Rabbiképző Zsidó Egyetemnél nyitotta ki a képernyőt. Inotay Gergely eredetileg hitoktató tanárként elszegődött a fasiszta utód párt szolgálatában a pénz és a hatalom birtoklása reményében.

Matkovich Ilona mindezeket gyermekkori csínytevéseknek minősítette, nyílt levélben megfedte hitközségünket, amiért tiltakoztunk ezen képviselők cselekedetei miatt. Januárban a Holokauszt Nemzetközi Emléknapi megemlékezésünk minden felszólalója elítélte a fasizmus fellelhető csíráit a városi vezetésben, erre a polgármester asszony bocsánat kérésre szólította fel őket és megpróbált behívatni a városházára.

Közben névtelen fenyegető leveleket kaptam, ami személyemet és a hitközséget állandóan gyalázták, a zsinagóga és a temető szétverésével riogattak, amiben rendőrségi nyomozás van folyamatban. Vélelmezhető, hogy ezeket a fenyegető leveleket nem az itt érintett személyek írták, de alapos a gyanú, hogy az ő köreikből, esetleg a biztatásukra követhették el.

Annak ellenére, hogy a megalázó jelzőkkel illetett zsidó szervezetek vezetői, hogy azok megjelentek az országos médiában is, nem tettek észrevételt a gyalázkodásokra, hitközségünk nem tűri el, hogy Vácról kiindulva büntetlenül kövessenek el újfasiszták nyilvános zsidózó gyalázkodó megjegyzéseket.

Az ESTV és a VÁCI HÍRNÖK stábja a hitközségünk egyetlen rendezvényén sem forgathat, közösségünket és személyemet megalázó korábbi felvételei miatt. Ezen médiumok újságírói kamerák nélkül sem léphetnek be a zsinagóga épületébe. Egyébként a szertartásra csak kizárólagos, személyre szóló meghívóval lehet belépni. Uraknak fedett fővel, hölgyeknek a vállakat eltakaró ruházattal.

A beléptetés rendjét rendészeti szolgálatunk ellenőrző – kapu rendszerrel ellenőrzi!

Turai János
Váci Zsidó Hitközég elnöke