VIZSGÁLJA A BÖLCSŐDE ÉPÍTÉS SZABÁLYTALANSÁGAIT AZ ÉPÍTÉSFELÜGYELETI HATÓSÁG – MOLNÁR NÁNDOR ISMERTE EL A HIBÁKAT

A Bauer utcai bölcsőde körüli építési anomáliák kapcsán – egy képviselői komment alapján – váci polgárok a kormányhivatalhoz fordultak, ahonnan rövid időn belül azt a választ kapták, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal építésfelügyeleti hatósági hatáskörében elrendelt egy eljárást.

Igen, valóban zavarja a váci polgárokat, hogy lassan a legkisebb falvaknak is hamarabb lesz új bölcsődéjük, mint a városunknak!

Az ügy előzménye az volt, hogy egy önkormányzati képviselő még az év elején maga ismerte be, hogy az állam által finanszírozott, de a kivitelezésért felelős önkormányzat is úgy látja, hogy szabálytalanul és szakszerűtlenül épül az új bölcsőde Vácon, amely összesen 574 millió forint kormányzati támogatásból valósul meg. Molnár Nándor önkormányzati képviselő arról is tájékoztatta az olvasóit, hogy már most látszik, hogy legalább 100 millió forinttal többe fog kerülni a beruházás, aminek még nem is látszik a vége. Már pedig Molnár Nándor önkormányzati képviselőnél, a beruházásért felelős szerv képviselőjénél ki tudhatna hitelesebb tájékoztatást adni?

Molnár Nándor, az Összefogás frakció váci képviselőjének kommentje, amelyben elemzi az építkezés menetét

Molnár Nándor azt írta: „Még a jogszabályban előírt kötelező tájékoztató tábla sincs kint, nem tudni ki épít itt és mit… Nincs tervező, felelős műszaki vezető, kivitelező és akkor reklamáljuk a műszaki ellenőrt. A melósokon egy alkalommal sem volt munkaruha, minden lehetséges munkavédelmi szabályt megsértenek, a munkaterület hányinger, de a tábla büszkén hirdeti, hogy itt bizony bölcsőde épül állami pénzen.”

A városházi propaganda és a valóság megint ütközésben áll

A fejlesztésre egy sikeres pályázatnak köszönhetően először 334 millió forintot nyert a város, majd később még 240 millió forintot kértek Inotayék a kormánytól, amit meg is kaptak.

Az még csak hagyján, hogy a baloldali városvezetés folyamatosan arról beszél, hogy Vácon kormányzati támogatások nélkül kénytelenek fejlesztéseket végrehajtani, de hogy ezen összegeket kétséges körülmények között használják fel, ez sokaknak szemet szúrt a városban,

ezért kerülhetett sor arra, hogy civilek a Pest Megyei Kormányhivatal építésfelügyeleti hatóságához fordultak, amelyben e képviselői kijelentéseket, valamint bizonyos munkavédelmi szabálytalanságokat jeleztek a hatóságnak.

A fejlesztésre egy sikeres pályázatnak köszönhetően először 334 millió forintot nyert a város, majd később még 240 millió forintot kértek még Inotayék a kormánytól, amit meg is kaptak.

A PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL levélírónak írt válasza kivonatosan itt olvasható:

Az ügyben a Pest Megyei Kormányhivatal építésfelügyeleti hatósági hatáskörében jár el.
Tájékoztatom, hogy a 2600 Vác, Bauer Mihály utca 49. szám, 299/5 hrsz. alatti ingatlanon épülő bölcsődével kapcsolatos bejelentését építésfelügyeleti hatóságom az ellenőrzési ütemtervbe felvette.

Felhívom figyelmét, hogy

  • Hatóságom az ellenőrzést hivatalból teszi meg, az esetlegesen feltárt és hatáskörébe tartozó szabálytalanságok esetén az eljárást hivatalból folytatja le és hivatalból teszi meg a szükséges intézkedéseket.
  • Az építésfelügyeleti hatóság a hatósági ellenőrzés során feltárt szabálytalanság észlelése esetén haladéktalanul megindítja a szükséges intézkedések megtételére irányuló eljárást.
  • A hatóság az eljárás minden szakaszában vizsgálja az érintett ügyfelek körét, az ellenőrzés/eljárás eredményéről a bejelentő ügyféli jogállásának függvényében kerül tájékoztatásra.

Előzőek mellett tájékoztatom, hogy bejelentésének munkavédelemi vonatkozását a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya vizsgálja ki.

A kérelmét levelemmel egy időben áttettem a Munkavédelmi Főosztályhoz.

Vác, 2022. április 08.

Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott nevében és megbízásából Sonnevend Ákos osztályvezető

***

INOTAY HIPERPASSZÍV – LASSAN A LEGKISEBB FALVAKNAK IS HAMARABB LESZ BÖLCSŐDÉJÜK, MINT VÁCNAK