EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – A LOMTALANÍTÁS ÚJ MÓDJA NEM RENDCSINÁLÁS, BEÁLLT A KÁOSZ

A váci kommunális, szelektív és zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását tavaly novembertől végző Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatta az önkormányzatot, hogy 2022-től megváltozik városunkban is a lomtalanítás rendje, a városháza pedig jó pár héttel ezelőttől kezdve folyamatosan továbbítja az üzenetet a lakosságnak.

Nos, azóta – pestiesen szólva – beállt a káosz, Vác még inkább kezd hasonlítani a Karácsony Gergely (félre)vezette fővároshoz – nemhogy egy osztrák kisvároshoz kezdene inkább hasonlítani a polgármester-asszony nevetséges bájolgásának megfelelően.

A lakosság ugyanis – jobbára jóhiszeműen, nem afféle jobboldali, a szivárványos városvezetéssel szembeni ellenzéki hevülettől fűtve – elkezdte erőteljesebben, lazábban kipakolni a porták elé, konténer szigetekhez az épp feleslegessé váló ezt meg azt, ami aztán a legtöbb helyütt hetekig ott is marad.

Többszöri szemléző városjárásunk alapján számos konkrét példát, helyszínt említhetünk a szolgáltatói trehányságra (vagy inkább a városvezetői tehetetlenségre-alkalmatlanságra) a Törökhegyi utcától, Damjanich tértől elkezdve a Földváry téren, a Burgundia városrész megannyi szegletén, a város fészkes fészkén át Kisvác főútjáig vagy épp Deákvár minden részéig.

Alig több mint egy, másfél hónap elteltével kijelenthető: ez a húzás sem jött be a városháza hatalmasságainak, a lakosság, az ide látogatók a lom hegyeket látva is gazdátlannak érezhetik a települést.

Amúgy az új rend szerinti szolgáltatás lényege az lenne, hogy az ingyenes elszállítást a lakosság szinte egész évben folyamatosan igényelheti, nem csak egy adott időszakban, az ügyfelek a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán (06 28 561 200 – 4-es menüpont) tájékozódhatnak a lehetséges időpontokról.

Na már most egyértelmű, hogy hiába vannak az egyeztetett időpontok, a lakosok a jelek szerint úgy értelmezik a helyzetet, hogy bármikor kirakhatják a limlomokat, előbb-utóbb csak elviszi valaki (ha nem is a szolgáltató esetleg) a cuccokat, de így folyamatosan siralmas a látvány, bármerre lép, bármerre néz az ember.

A csatolt céges tájékoztató több vonatkozásban is félreérthető, de természetesen nem tisztünk tanácsokat adni az egyértelműsítésre az ízig-vérig rátermett menedzsmentnek.