CIVIL HÁZ VAGY CSALÁDI HOTEL LESZ-E CURIA ÉPÜLETÉBŐL?

A Váci Főtér oldalán egy igen épületes párbeszédre lelhetünk, amelyben a város vezetője ez egyszer leereszkedett némi szóváltásba a város egyik választópolgárával, aki bátorkodott számon kérni őt, hogy mi lehet az a nagyon fontos ok/tényező, amelynek következtében az utóbbi időben sorra bezárnak azok a vállalkozások, amelyek eddig már hosszú évek óta kiválóan működtek egy-egy önkormányzati bérleményben. E kérdésnek ezúttal az aktualitást az adta, hogy a Csokizó távozásával immár a Curia épülete is lassan végérvényesen kiürült.

Ha kapnánk valaha is választ a sajtókérdéseinkre, akkor feltétlenül feltennénk azt Matkovich Ilonának, hogy

  • a tervei szerint egy civil ház vagy egy családi hotel lesz-e a Curia épületéből,
  • valamint lehet-e összefüggés a Káptalan utca 16. szám alatti Modern Művészeti Gyűjtemény megváltozott jogi státusza feletti városházi borzongás és a Curia utolsó bérlőjének, a Pest Megyei Kormányhivatal – Földhivatali Osztálynak (2600 Vác, Káptalan u. 1-3.) a helyben maradása között, amely utolsóként akadályozza immár az épület teljes kiürülését?

MZ nevű kommentelő először csak azt tette szarkasztikusan szóvá, hogy „Köszönjük meg Inotaynak és Matkovichnak!” – mármint a Csokizó bezárását, majd ezt tette még hozzá, hogy szerinte „amiért nem hosszabbítják meg a bérlést, ahogy a borházzal, éjjel-nappalival, műszaki üzlettel se. Majd valami haver vagy rokon, ezt a bejáratott helyet is átveszi…”

Matkovich Ilona állítása ezzel szemben a következő volt:

„Nem ismerem MZ-t, de egy szó sem igaz abból, amit mond.

  • A borház, a Pikmajer üzlet bérlői mindketten a korukra hivatkozva nem akarták meghosszabbítani a szerződést,
  • most a Csokizó bérlője sem jelentkezett, hogy szeretné meghosszabbítani. Ez a mindenkori bérlő döntése.
  • Az önkormányzat minden esetben segítően jár el a bérlőkkel, ezt tette pl. a pandémia alatt a bérleti díjak elengedésével.
  • Ha pedig önkormányzati helységet szeretne valaki bérelni, ez szigorúan nyílt pályáztatással történik. Ennyit a valóságról.”

És most MZ kérdéseit szeretnénk feltenni Matkovich Ilonának, aki a következőket firtatta a vitájukban:

  • Matkovich Ilona, az éjjel-nappali hosszabbítási kérelmére miért nem válaszoltak?
  • A feltételeket hogyan változtatták minden esetben?
  • Kiknek és mi a terve a Curia épületével egész véletlenül?
  • Az Aréna étterem díjemelése mennyi volt?
  • Mennyit bukott a város, amíg üresen álltak az ingatlanok?
  • Ja és a Fónagy vendégház előtti parkoló tiltásának és az új záróvonalnak mi a magyarázata?

Ezekre egyelőre ezen a platformon nem érkezett még városvezetői válasz. Bár sokak igen kíváncsiak lennének rá, hogy a város egyik ikonikus épülete kinek a kezére jut majd!

***

A teljes párbeszéd itt olvasható: 

MZ
Köszönjük meg Inotaynak és Matkovichnak!

GYG
Miért is?

MZ
Amiért nem hosszabbítják meg a bérlést, ahogy a borházzal, éjjel-nappalival, műszaki üzlettel se. Majd valami haver vagy rokon, ezt a bejáratott helyet is átveszi…

GYG
Nem tudtam, ezért kérdeztem.

Matkovich Ilona 
GYG, nem ismerem MZ-t, de egy szó sem igaz abból, amit mond. A borház, a Pikmajer üzlet bérlői mindketten a korukra hivatkozva nem akarták meghosszabbítani a szerződést, most a Csokizó bérlője sem jelentkezett, hogy szeretné meghosszabbítani. Ez a mindenkori bérlő döntése. Az önkormányzat minden esetben segítően jár el a bérlőkkel, ezt tette pl. a pandémia alatt a bérleti díjak elengedésével. Ha pedig önkormányzati helységet szeretne valaki bérelni, ez szigorúan nyílt pályáztatással történik. Ennyit a valóságról.

GYG
Ilona Matkovich, köszönöm a válaszodat! Gondoltam, hogy nem csak egy oldala van a dolgoknak. Ezért kérdeztem rá.

MZ
Ilona Matkovich az éjjel-nappali hosszabbítási kérelmére miért nem válaszoltak? Feltételeket hogyan változtatták minden esetben? Kiknek és mi a terve a Curia épületével, egész véletlenül? Az Aréna étterem díjemelése mennyi volt? Mennyit bukott a város, amíg üresen álltak az ingatlanok? Ja és a Fónagy vendégház előtti parkoló tiltásának és az új záróvonalnak mi a magyarázata?

Bezártok…?

Mondtam, hogy f…szkalap vezetés van! De kinek kellettek ezek?!