KÉT ESTE A PANNON FILHARMONIKUSOKKAL, ÉLÜKÖN BOGÁNYI TIBOR ÉS BOGÁNYI GERGELY FŐSZEREPLÉSÉVEL

Hazánk egyik legismertebb vidéki zenei művészeti közössége a pécsi Pannon Filharmonikusok. Rendszeresen elsősorban székhelyükön, a baranyai megyeszékhelyen szerepelnek, de természetesen gyakori fellépők a legkiemelkedőbb fővárosi koncerttermekben, és persze külföldön is.

Ezen a hétvégén, két egymást követő esetén az ország két kiemelkedő előadó-művészeti központjában is fellépnek Napfényes tavasz című műsorukkal: május 6-án a MÜPA-ban, másnap pedig a pécsi Kodály Központban láthatja-hallhatja a közönség a Brahms, Robert Schuman és Clara Schumann művekből összeállított műsorukat.

A kórust és a zenekart Bogányi Tibor vezető karnagy dirigálja, zongorán közreműködik Bogányi Gergely.

A budapesti és pécsi Napfényes tavasz című koncertek bevételéből a Pannon Filharmonikusok az Ukrajnából Magyarországra menekült családok gyermekeit támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz eljuttatott pénzadománnyal.

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak telt házas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncert zenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa.

Ribáry Zoltán