IMRE ZSOLT: AZ ELLENZÉK ROSSZ UTAT VÁLASZTOTT A MAGYAR VÁLASZTÓK BIZALMÁNAK ELNYERÉSÉHEZ

Lezajlott a rendszerváltás óta talán legfontosabbnak vélt országgyűlési választás, amelynek eredménye elsöprő erejű Fidesz–KDNP-s győzelmet hozott.

Döntő jelentőségű választás volt

Az ország jövője, a nemzeti és keresztény önazonosságunk megtartása szempontjából döntő jelentőségű választási eredmény egyértelmű üzenet a nemzetközi erők által támogatott baloldal számára, rossz utat választottak a magyar választók bizalmának elnyeréséhez.

Az egyesült ellenzék számára tragikus kimenetelű választás következménye egyelőre beláthatatlan, mind az országos, mind pedig a helyi önkormányzatokban betöltött szerepük alapján egyaránt. Országos tekintetben egyértelművé vált, hogy a teljes ellenzéki összefogás, az érték nélküli önfeladás teljes arculatvesztést okozott egyes pártok számára.

A bűnbakként kikiáltott MZP a választási vereségét követően nagy valószínűséggel már az új parlament alakulását sem fogja megérni. A baloldali összefogás pártpolitikai értelemben vett legnagyobb vesztese a Jobbik, és annak vezére Jakab Péter. A Jobbik előtt a Mi Hazánk Országházba való bekerülése végleg lezárta a már eddig is nehézkessé vált átjárást a jobboldal felé, ezzel egyértelműen és visszafordíthatatlanul baloldalra tolódott.

Kérdéses, hogy ezen a terepen testidegen, baloldali identitással nem rendelkező szélsőjobboldali múltú pártnak meddig enged levegőt venni a baloldal választási vereségéből egyedül profitáló DK vezér, Gyurcsány Ferenc. Nagy az esélye annak, hogy a Jobbik parlamenti frakciójából hamarosan gyors át- és kilépések indulnak meg, amely azzal fenyeget, hogy a Jobbik frakciója feloszlik, a párt pedig rövid úton eltűnik a pártpolitikai süllyesztőben.

Ha ez megtörténik, úgy MZP után Jakab Péter is gyorsan a Gyurcsány szőtte politikai háló áldozata lesz, s ezzel dicstelen véget ér a nagyreményű pártelnöki munkássága. Árulásáért hálából retorikai képességeit megőrzendő, tovább írhatja Szabó Tímea parlamenti beszédeit.
Így végzi mind, aki Gyurcsány hálójába kerül.

Ezt üzeni a Nagy Testvér a kicsi Momentumnak, aki még a legtöbb eséllyel tudná a saját önálló arculatát immár parlamenti pártként kialakítani a következő ciklusban. Teheti mindezt egy pártelnöki funkciójában már megbukott Fekete-Győr András vezényletével, akinek még arra sem volt képessége, hogy saját párttársait meggyőzze alkalmasságáról, nemhogy felvegye a kesztyűt Gyurcsánnyal szemben egy önálló, liberális arculat kialakításában.

Márpedig, ha a Momentum erre nem lesz képes, akkor a következő választásnál, vagy azt követően a Jobbik sorsára fog jutni, szétesik vagy beolvad a gyurcsányi katyvaszba.

A kör itt bezárult

A többi resztli párt, mint az MSZP, a Párbeszéd, és az LMP részéről ezek után pedig már szándék sem lesz az önálló arculat kialakítására. A kérdés csupán az marad, hogy Gyurcsány milyen szerepet kíván magára osztani a jövőben?

S most vessünk egy pillantást Vácra az eredmények tükrében.

Mit is látunk 2018-hoz képest?

Nos, ami világosan kiderül a számokból, hogy Inotay Gergely Ábel választókerületi szinten majd 15 %-nyi szavazatot veszített a 2018-as, összesített baloldali szavazatokból.

Míg 2018-ban 47 %-on állt meg a baloldali jelöltekre leadott szavazatok összesített aránya, szemben a már akkor is Rétvári Bence által kapott 51%-kal, most 2022-ben összellenzéki jelöltként Inotay Gergely mindössze 33%-ot tudott begyűjteni Rétvári Bence 56 %-os szavazati arányával szemben.

Ez a vereség jóval nagyobb annál, mint amit az önkormányzati választás során a jobboldali városvezető, Fördős Attila elszenvedett tőlük a 2019-es önkormányzati választások során. De vajon hova vándorolt ez a 14 %-nyi szavazat, hiszen a részvételi arány közel azonos volt a 2018-as választáshoz?

Nos, úgy tűnik, hogy ebből bármennyire is meglepő, 5 % szavazat Rétvári Bencéhez került, 6 %-ot kapott a Mi Hazánk jelöltje, a többi szétszóródott az egyéb indulók között.

Konkrétan Vácott a profi módon megtervezett és precízen végrehajtott kampánnyal a jobboldal 11% szavazatot hódított el a baloldaltól 2018-hoz képest, ami Inotay alpolgármesteri munkájának és a baloldali városvezetés eddigi működésének is éles kritikája egyúttal.

De ezért a kudarcért nem okolható egy személyben Inotay Gergely Ábel, aki csak egy naiv szereplője és dróton rángatott figurája volt ennek a választási kampánynak, aki eddigi mellékszereplőből hirtelen főszerepben találta magát.

Inotay bűne nem ebben rejlik. Még csak abban sem, hogy időközben beleszeretett a főszereplésbe. Inotay bűne eredendően az MZP-jelenség! Nagy hangon magát jobboldali értékekkel felruházva átlopakodik a barikád másik oldalára, hogy ott 30 ezüst tallérért feláldozzon mindent a liberál-bolsevizmus keresztényellenes oltárán. Majd ártatlan szemekkel vasárnaponként a templomban zsoltárt énekelve igyekszik keresztényi hovatartozásáról bizonyosságot tenni.

Az ítéletet április 3-án mindezekről Magyarország polgárai mondták ki. Akár tetszik akár nem. Mert egy demokratikus jogállamban ez így működik.

S ha rajtunk múlik, így is marad. Még vagy négy ciklusig.

***

Az ellenzéki eredményváróra csak kevés szimpatizáns ment el, őket igyekezett feltüzelni az ellenzéki előválasztásba belebukó momentumos pártelnök, Fekete-Győr András utódja: Donáth Anna: „Én ROHADT mérges vagyok, és tudom, hogy ti is. (…) Engedjétek ki, engedjétek ki ezt a dühöt, engedjétek ki azt, amit éreztek, hiszen ezek az érzések ROHADT fontosak… ROHADT fontosak, mert ebből lehet táplálkozni, ugyanis én azt gondolom, hogy túlságosan fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük azt, hogy kilopják a jövőnket… Sokkal nagyobb a felelősségünk most, mint akár tegnap, vagy egy hónappal ezelőtt… Most nem szabad feladnotok…” – Donáth Anna hozzátette, hogy támogatóikon múlik, hogy tovább fognak harcolni vagy sem.