IZRAELI TURISTÁK A VÁCI ZSINAGÓGÁBAN, AKIK EZÚTTAL KIHAGYTÁK A VÁROSHÁZÁT

Március 26-án izraeli vendégek érkeztek Vácra. A 25 főből álló népes csoportot Turai János a Váci Zsidó Hitközség elnöke fogadta, aki ismertette a vendégekkel Vác és a Dunakanyar zsidóságának történetét a betelepüléstől, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó honvédjeitől, a kiegyezés utáni béke időkön át a holokausztig, 1600 városi és 2000 régiós áldozat emlékét ápolják. Az elnök beszámolt a zsinagóga építési programról, a kezdeti nehézségekről. A vendégek megcsodálták a felújított zsinagóga épületét és a szépen rendben tartott temetőket.

A csoportban többen Givatayimból, izraeli testvérvárosunkból jöttek, akik élénken érdeklődtek a Holokauszt Nemzetközi Emléknapi váci eseményekről, aminek hírei Izraelig is eljutottak.

Ezt a magyarországi pihenést testvérvárosi programmal is szerették volna összekötni, de miután a hitközséget és annak elnökét antiszemita fenyegető atrocitások érték, ezt a tervet elvetették. Nehezményezték, hogy a polgármester asszony kioktatta a hitközség elnökét és bocsánatkérésre szólította fel a rendezvényen felszólalókat, akik elítélően nyilatkoztak a fasizmus és az antiszemitizmus újra létezéséről.

Kijelentették, hogy az ő városuk elöljárói nem olyan összetételű önkormányzattal kötöttek partneri szerződést, akik nem határolódnak el antiszemita cselekmények elkövetőitől.

Azokat magukba fogadják és védelmükbe veszik őket, ezzel bátorítják az olyan személyeket is, akik hajlamosak a zsidó közösségek ellen fenyegetően fellépni, nekik kárt okozni. Az elnök elismerően szólt a magyar polgári kormány segítségéről és személyesen dr. Rétvári Bence államtitkár, országgyűlési képviselő lobbi-tevékenységéről, aminek a zsinagóga gyors rendbehozása köszönhető.

Schnábel János