GÁBOR CSABA: KÖNNYEZŐ SZENT GERGELY IKONOK

Még mindig itt tartunk… Inotay a földön fetrengve zokog, lecsorgó könnyecskéit húszezresekkel törölgeti. Még szerencse, hogy Facebook-oldalán segítségére rohan Dorosz Dávid, aki Budapesten mutatta be tehetségtelenségét és akiről maga Vadai Ágnes is úgy nyilatkozott Karácsony Gergelynek: „Az szerinted oké, hogy pártod dunakeszi jelöltje, Dorosz Dávid korábban a te főpolgármester-helyettesedként a költségtérítésére kapott pénz egy részét […] Orbit-rágóra, pizzára, müzliszeletre, tortára és egyéb finomságokra költötte? Szerinted erre való a közpénzből való költségtérítés? Szerinted Dorosz Dávid milliós fizetése mellett ezek szükséges költések voltak?”

Lám, összefújja a szél a csatorna környékén, ugye? Megérkezett mindemellé Jámbor András is, a kommunista legény, a csámpás forradalmár, felháborodva, közös sírásra.

Mert rettentő dolog van folyamatban. Állítólag leszedik Gergő plakátjait mindenhol, meg összekenik festékkel.

Egyszerűen a ravaszdi Rétvári így akar minden bizonnyal világuralomra törni. Mert Inotay plakátjai nem egy jólétben élő semmirekellőt mutatnak, hanem egy igazi államférfit, aki vérkomolyan csak a térség jövőjét akarja kis kezeiben ápolva felemelni. Mint ahogyan tette Váccal is, saját nyilatkozata szerint két év alatt, úgyhogy most nekünk jó, akinek meg nem, magára vessen.

Azt mondja a hős énekmondó, „mi építünk, ők rombolnak”… Aha. A plakátok mennyiben építenek? Történt valami városunkban, amiről nem tudok? Éjjel, mint az „Ezeregyéjszaka meséiben” titokban dzsinnek tettek valami csodát?

Igaz, régen jártam a Szent István-téren (a hittan tanárnak ez márvány-tér, érted, mert márványból van…)

  • Megépült az űrkikötő, amit megálmodtam?
  • Épült itt valami az utóbbi években, ami nem Rozi és a Kókadat, meg a nagyon fontos Dzsesszkocsma?
  • Majdnem két héttel a választások előtt ennyit tudtok felhozni?
  • Ez lenne az építés?
  • Mi az építés?
  • A rágalomhadjárat, a gyalázkodás, a hergelés?
  • Megtörtént-e városunkban a beígért nagy változás? A gyűlöletkeltés már igen magas fokon működik, mint láthatjuk.
  • Vajon nem lehet-e a plakátrongáló egy olyan polgár, aki nem csak nagyokat röhög a képén, ahogyan én teszem, hanem elege van belőlük…?
  • Mi ez a kollektív bűnösség?
  • Engem, családos embert, dolgozó állampolgárt a hivatalában lábat lógatva megvádol ez a fickó, hogy én és további normális emberek tépkedünk az éjszakában?

Minden este azzal búcsúzom kisfiamtól: Apa ma megy a csúnya, gonosz bácsi plakátjait tépkedni, meg festékezni…

Már megint ismerős a kommunikáció. Gergő névrokona vezette be, Karácsony ezt a pszeudo-cselekvést. Semmit nem csinálni, de örökké siránkozni. Ezt járatja csúcsra a helyi kiskarácsony.

Sokkal működőképesebb, mint a szimpla építés és innováció, ha becsatornázzuk a prolikat, adunk célpontot a parttalan gyűlöletüknek, amely az elrontott életüknek köszönhető. Csibészelünk munka helyett.

Még mindig várok valami programra, cselekedetre, amely meggyőzhetne arról, hogy érdemes Inotay Gergőre szavaznom. Nincs ilyen. Sajnálatból kellene rá szavaznom. Aha. Hát ez nem megy, nem tudok segíteni a gondjain.

Választások előtt újra ütőkártyát próbálnak gyártani ebből a dologból. Ehhez természetesen igénybe veszik a vendégkommentelőket is, akik szintén papírpénzzel törölgetik a szemeiket eme diktatúrában és nagy szomorúságukban.

Mert ennyi az, amit ők építettek nekünk, váciaknak. – Fotó: Inotay Gergely közösségi oldala

Megfordult már amúgy Inotay fejében, hogy talán sokkal egyszerűbb lenne valamit cselekedni, tenni Vácért, vagy az teljesen kizárt lehetőség? „A tett harsányabb a szónál.” Jó, értem én, Ábelgergely úgy épít, hogy plakátokat rak ki. Az a fura érzés motoszkál bennem, hogy esetlegesen neki esélye is lenne Vác jobbítására, miért is nem azzal foglalkozik? Simán rá szavaznék, ha egy nyamvadt lépést tenne ez ügyben. De nem. Az ő „építése” arról szól, hogy rágalmaz egy közösséget és köpköd. Sajnos ez nem sokat segít a Szent István-téren bokájukat törőknek.

Amúgy finoman hangolva ez egy felhívás a további rongálásra is. „Bezzeg a Rétvári posztereket senki nem teszi tönkre” sejteti.

Rendkívül árulkodó a szemünkbe könyöklő provokáció, amely egyelőre jogilag nem támadható. Hiszen kategorikusan nem lett kijelentve, csak sugalmazva. Lám, jól jön a bolsevik médiaguru a háznál, meg az alfahíres kiskölök.

Azért álljunk meg egy pillanatig a realitás rögös talaján és tegyük fel újra a kérdést: mégis, kinek az érdeke? Abból ugyan nem sok haszna származik a FideSS-nek, ha az esélytelen Inotay képeit tönkre teszi. Miért is? Hiszen hozzászólásaikban kinyilatkoztatták már a rajongóik is: akkor sem fognak a „fidess”-re szavazni, amennyiben Gergely összes létezési bizonyítékát eltünteti a gonosz Thanos.

Nem szakad meg a kontinuitás, nem esik ki a történelem fekete lapjai közül az ex-énekmondó. Nem válik láthatatlanná, léte lenyomatait itt hagyta nekünk. Akkor miért is lenne jó buli ennek a figurának a dolgait eltakarítani? A legjobb érv, az elemi érdek azt diktálja, igenis minden váci lássa Inotay-t, miközben éppen bukdácsol a város gödrein keresztül.

Mert ennyi az, amit ők építettek nekünk, váciaknak.