GYÖNYÖRŰ TERVEK KÉSZÜLTEK A KÖZTÉRI HAJÓS ALFRÉD EMLÉKPLASZTIKÁRA – VÁCI ALKOTÓ, DETKOVICH ANIKÓ IS A PÁLYÁZÓK KÖZT

Gyönyörű tervek készültek a köztéri Hajós Alfréd emlékplasztikára, a Vácott élő és alkotó Detkovich Anikó munkáját is nagyra értékelte a zsűri.

Várhatóan 2023 első felében készülhet el a Hajós Alfrédnek emléket állító köztéri plasztika a nagy bajnok nevét viselő budai uszodakomlexum előtt, a mű tervezője Nagy Attila szombathelyi szobrászművész.

Az emlékszoborra kiírt alkotópályázat mintegy másfél évvel ezelőtt meghirdetett első fordulójában húsz pályamű érkezett be, amelyek közül a zsűri döntése alapján öt pályázó, köztük a Vácott élő és alkotó Detkovich Anikó szobrászművész kapott meghívást a második fordulóba, a kiválasztott alkotóknak a szobor 1:10-es vagy 1:5-ös makettjét kellett elkészíteniük.

A kiírás célja az volt, hogy méltó emléket állítsanak Hajós Alfrédnak, az újkori olimpiai játékok első magyar bajnokának.

A nagy bajnok egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori és újkori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát.

Ribáry Zoltán