MATKOVICH ILONA POLGÁRMESTERKÉNT EDDIG TÖBB MINT FÉLMILLIÓS PÓTLÉKOT VETT FEL, HOGY EREDETIBEN OLVASHASSA A PUTYINI PROPAGANDÁT

Matkovich Ilona Vác város polgármestere 2019. októbere óta külön pénzt vesz fel nyelvvizsga-pótlékként. 2022 januárjától jócskán megemelt fizetésként összesen 1.355.780 forintot kap Matkovich egy hónapban, melynek része a cirill betűk kellő ismeretéért járó pótlék is. Orosz nyelvismeretét Matkovich korábban egy középfokú nyelvvizsgával igazolta.

A váci adófizetők a polgármesteri illetményt minden hónapban súlyos tízezrekkel egészítik ki, hogy Matkovich első kézből tájékozódhasson Putyin akaratáról, mint a város polgármestere. Eddig jóval több mint félmillió forintot vett fel Matkovich Putyin anyanyelvének ismeretéért, 29 hónap alatt összesen 672.510 forintot számfejtettek neki az orosz ismeretei miatt a váci büdzséből.

A napokban feltűnést keltett Matkovichnak a közösségi médiában közzétett videója is, melyen saját bevallása szerint ukránul olvasott.

 

A meglehetősen döcögősre sikerült olvasás nem győzte meg a követőit, akik nehezen tudták azonosítani a hallott nyelvet.

Egyikőjük hozzászólásában kételkedésének hangot is adott, szerinte ukrán helyett oroszul beszélhet Matkovich a videón, aki válaszra már nem méltatta a kommentelőjét.

Olvasónk felhívta a figyelmünket a videó kapcsán, hogy a polgármester Vác kárpátaljai testvér-településének, Técsőnek a nevét sem ejti ki magyarul a száján. Az előre megírt szövegben szerepel a testvértelepülés neve, de azt szándékosan nem magyarul mondja ki Matkovich.