JELENLEG 250 MENEKÜLTNEK NYÚJT SZÁLLÁST ÉS ELLÁTÁST A VÁCI EGYHÁZMEGYEI KATOLIKUS KARITÁSZ

Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója március 3-án, a váci központban tájékoztatást adott a sajtó munkatársainak arról, milyen formában kapcsolódnak be az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítésébe és kérte együttműködésüket a további támogatási felhívás közvetítésében. A tájékoztatón jelen volt Marton Zsolt váci megyéspüspök is.

Marton Zsolt püspök elmondta, hogy a Karitász a Szentírásból ismert irgalmas szamaritánus példáját követve segít a rászorulóknak ott, ahol szükség van a támogatásra: most éppen az orosz-ukrán háborús konfliktus menekültjeinek ellátásába kapcsolódnak be. Köszönetet mondott minden önkéntesnek és munkatársnak, és hangsúlyozta, hogy az alapvető szükségletek ellátásán kívül nagyon fontos, hogy a menekültek szeretettel és vigasztalással is találkozzanak.

Dr. Marton Zsolt és Kovács Gábor – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Kovács Gábor elmondta, hogy a Karitász három irányú segítséget tud nyújtani ebben a váratlan és súlyos humanitárius katasztrófa helyzetben önkéntesein, támogatóin keresztül.

Természetbeni és pénzbeli adományokat gyűjt – tisztálkodószereket, tisztítószereket, pelenkát, tartós és gyorsan fogyasztható, nem romlandó élelmiszereket, amelyeket egyrészt a magyar-ukrán határra szállítanak el, másrészt a Váci Egyházmegye területére érkező menekülteknek adnak át igény szerint. A pénzadományokkal a váratlanul felmerülő szükségletekre tudnak reagálni. Eddig ezt elsősorban gyógyszervásárlásra és üzemanyagra fordították, valamint a várhatóan az elhúzódó válságban a további logisztikai, ellátási igényeket fogják belőle fedezni.

Eddig 2,7 millió Ft pénzadomány és kb. 18-20 m3 természetbeni adomány, főleg élelmiszer, pelenka, tisztálkodószer érkezett, és folyamatosan érkeznek további felajánlások. Az eddigi adományok jelentős része az ukrajnai határ közelében lévő raktárakba került.

Lakhatási lehetőséget is nyújt a Karitász a menekült személyek számára, akik között legnagyobb számban nők és gyermekek érkeznek. Sok család ajánlotta már fel üres lakását, szobáját a menekülteknek. Ezen kívül az egyházmegye vendégházai, lelkigyakorlatos központjai és a plébániák üres épületrészei is fogadnak menekülteket. Ezidáig összesen körülbelül 250 fő elhelyezéséről gondoskodtak az egyházmegye önkéntesei, intézményei, plébániái, de ez a szám napról-napra növekszik. A hivatalos szálláshelyek kiutalásában az egyházmegye együttműködik az Országos Katasztrófavédelemmel.

A Karitász helyi csapata – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Továbbra is fogadják az önkéntesek jelentkezését, akik a Katolikus Karitász által kijelölt határmenti településekre utaznak le pár napos váltásban, hogy a helyszínen bekapcsolódjanak a 0-24 órás szolgálatba. A Váci Egyházmegyei Karitász a Katolikus Karitász országos központjának koordinációja mellett Barabás településen segíti a határmenti munkát. Eddig 80 karitász önkéntes személy jelentkezett a plébániai karitász csoportokból az egyházmegye területéről, akik közül többen már részt is vettek a barabási szolgálatban.

A legnagyobb munka mégis az egyházmegyei plébániai karitász önkéntesei és a plébániai közösségek körében folyik. Itt adományok gyűjtésével, szálláshelyek előkészítésével és a
befogadott emberek ellátásával foglalkoznak.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

„Sok magánszemély keres fel minket és ajánlja fel segítségét, nagyszerű összefogást tapasztalunk. Egy önkéntes munkatársunk szinte csak a szükségletek és felajánlások koordinálásával foglalkozik”.

Barabáson mindenki a helyén van, a fogadás és ellátás szervezetten és nyugodtan folyik az ország több pontjáról érkezett önkéntesek közreműködésével. Több egyházmegye személyszállító kisbusza áll rendelkezésre a bázison, ahol az önkéntesek ezekkel végzik a menekültek szállítását a határról a település központjába, valamint a záhonyi vasútállomásra. A település polgármestere maga is bekapcsolódik a munkába, a helyi lakosok közül is nagyon sokan segítenek és fogadnak be maguk is menekülteket. A település iskolája raktárbázisként szolgál az érkező adományok számára. A menekültek most már többnyire ukrán nemzetiségűek, akik később az ország belseje felé vagy harmadik ország irányába tervezik a tovább utazást, és szinte kivétel nélkül nők és gyermekek, akik férfi családtagjaikat hátrahagyva, vagy éppen már a nyugati országokban vagy Magyarországon dolgozó családtagjaik után keltek útra” – mondta el Kovács Gábor igazgató friss benyomásait előző napi helyszíni látogatása alapján.

Kovács Gábor – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Kovács Gábor megköszönte mindazoknak a segítségét és felajánlását, akik eddig megkeresték őket akár pénzbeli, akár természetbeni adománnyal vagy önkéntes munka, lakhatási lehetőség felkínálásával.

A Váci Egyházmegyei Karitász mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb rászoruló kapja meg a szükséges ellátást.

A váci központ munkatársai folyamatosan fogadják a felajánlásokat a caritas@vaciegyhazmegye.hu címen és megpróbálnak minden üzenetre válaszolni.

További adományokat magánszemélyektől és cégektől egyaránt az alábbi számlaszámon fogadnak:

OTP Bank Zrt. 11784009-22227148,

közleménybe kérik beírni: „ukrajnai menekültek”.

Ribáry Zoltán