ÉLETVESZÉLYESEN MEGÉPÍTETT TÁRSASHÁZON NYERÉSZKEDIK A MATKOVICH ILONA CSALÁDTAGJAIHOZ KÖTHETŐ VÁLLALKOZÁS?

Igazságügyi magánszakértői vélemény és tűzvédelmi szakvélemény sorolja több oldalon keresztül, hogy miért élet- és balesetveszélyes az az épület, amelyet a Matkovich Ilonához köthető Lelkes István (később Pajor Dániel lett az ügyvezető) cége adott el váci családoknak. Az épületből anyagokat spóroltak ki, emellett nem a terveknek megfelelően készült el a társasház. Az ügyben a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást, miközben nem tudható, hogy az ügyészség utasításának megfelelően megkezdte-e a nyomozást a rendőrség a csalás és a közokirat hamisítás gyanúja miatt.

Lássuk, miről is van szó!

Adott egy társasház Vácon, a Barabás utcában. A benne lévő lakásokat a HPL Ingatlanforgalmazó Kft. kínálta eladásra, amelynek ügyvezetője akkor a Matkovich Ilona váci polgármesterrel egy háztartásban élő Lelkes István volt. Később ez a kft. már Hangyavár Ingatlan Kft. néven futott.

Szakértői vélemények támasztják alá, hogy a szóban forgó ingatlan építése során számos szabálytalanság történt és az a gyanú áll fenn, hogy a használatbavételi engedély sem szabályos. Nem történt meg továbbá a szabályos műszaki átadás-átvétel sem, jótállási jegyeket sem adott át az eladó és

A FELKÉRT SZAKÉRTŐK EGYÉRTELMŰEN KIMONDJÁK, HOGY AZ ÉPÜLET ÉLET- ÉS BALESETVESZÉLYES.

A kivitelező elismerte, hogy nem a terveknek megfelelő anyagokat építettek be

A Váci Járásbíróság felhívása alapján 2021. októberében történt helyszíni bejáráson Ferencz Gellért, a kivitelezést végző Hangyavár Ingatlan Kft. alvállalkozójának ügyvezetője és egyben a beruházás felelős műszaki vezetője elismerte, hogy a tűzfalakon, a homlokzaton és a padlásfödémen, a kapualjban nem a terv szerinti kőzetgyapot szigetelés készült el, hanem EPS (polisztirol hab) hőszigetelést helyeztek el. Az igazságügyi szakértő szerint amennyiben ez így történt, úgy ez sem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak.

Kerestük Ferencz Gellértet, kíváncsiak voltunk, hogy így, hogy elismerte a hibákat, mikorra várható az épület javítása? Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Szerettük volna megtudni, hogy mit vezettek be az E-naplóba. Vajon azok az anyagok, amelyek a terveken szerepelnek vagy azok, amelyeket valójában felhasználtak az építés során?

Kerestük a rendőrséget a folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban, de annak részleteiről nem kaptunk tájékoztatást. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályától megtudtuk, hogy a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Információnk szerint azonban

NEM CSAK EBBEN AZ EGY BŰNCSELEKMÉNYBEN FOLYIK NYOMOZÁS,

amit a rendőrség említ. Kérdeztük azt is, hogy megtörtént-e már az igazságügyi szakértői szemle, illetve a sértettek meghallgatása (úgy tudjuk, hogy egyik sem, pedig közel 9 hónapja húzódik az ügy). Erre azt a választ kaptuk: „a büntetőeljárásban a már végrehajtott, illetve a tervezett nyomozási cselekményekről a rendőrség nem ad tájékoztatást.”

Pajor Dániel cége, a Hangyavár Ingatlan Kft. mindezek ellenére biztonságos lakások építését hirdeti

„6 ok, amiért megéri nálunk vásárolni” – így próbál vevőket gyűjteni a Hangyavár Kft. a saját weboldalán. A 6 jó ok között szerepel például a következő három mondat:

  • A „Hangyavár lakás” biztonságos, kényelmes otthont jelent
  • Nem spórolunk az anyagokon, ezért házaink fenntartási költségei kifejezetten alacsonyak
  • Csak olyan lakásokat építünk, melyekbe mi magunk is szívesen beköltöznénk, immár 17 éve

 

A hangyavar.hu főoldalán így ígérnek biztonságos, jó minőségű lakásokat

Már a vásárlás megkezdése előtt sem mondanak igazat.

Hiszen felépítettek

  • egy közel sem biztonságos házat,
  • kispórolták az anyagokat,
  • egyáltalán nem a terveknek megfelelően készült el az épület.

Kíváncsiak lennénk, hogy így mennyire szívesen költöznének be egy olyan házba, amely több szempontból is életveszélyes.

Információink szerint egy háztartásban él Lelkes István (ő volt az ügyvezető a társasházi lakásingatlanok értékesítésekor), és Matkovich Ilona polgármester. Matkovich fia pedig a perben álló cég, a Hangyavár Ingatlan Kft. ügyvezetője: Pajor Dániel.

A biznisz tehát a családban marad.

Úgy tudjuk, hogy az ügysorozat további társasházakat is érinthet. Egy, a Liszt Ferenc sétányon lévő ingatlannál közigazgatási perek vannak folyamatban, a Karcsú Arzén utcai társasháznál a parkológép vonatkozásában büntetőeljárás van folyamatban.

A borítókép illusztráció, forrás: hangyavar.hu