RÉTVÁRI: MÁSFÉLMILLIÁRDOS ÁLLAMI TÁMOGATÁS A VÁCI BERNÁTH KÁLMÁN KÖZÉPISKOLA BŐVÍTÉSÉRE

– Sok éves problémára jelent megoldást a másfélmilliárd forint állami támogatással megépülő új tornacsarnok, étkezde, főzőkonyha, aula, szabadtéri sportpálya és park a Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola 700 diákja és tantestülete számára – jelentette be kedd délután az oktatási intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, számolt be róla a DunakanyarRégió.

Az Emmi parlamenti államtitkára az évek óta fennálló gondok között említette a középfokú iskola saját tornatermének hiánya mellett a helyben működő konyhát, a kulturált étkezdét és a fiatalok számára nélkülözhetetlen közösségi tereket is.

Dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője és Nyilas Zoltán, az Északpesti Egyházmegye esperese – Fotó: VácOnline

– A tornaórákat szükségmegoldásként a közeli sportcsarnokban tartják, melyet igénybe vesznek más iskolák tanulói és sportszervezetek is. Az iskolának szüksége van a mindennapi testneveléshez egy saját tornateremre is. Ezért fordult támogatási kérelmével a kormányhoz az intézmény fenntartó egyházmegye. Örömmel jelenthetem be, hogy a kormány 1,5 milliárd forint támogatást biztosít az iskola fejlesztési terveinek megvalósításához – ismertette dr. Rétvári Bence.

Hozzátette: a támogatás három részletben érkezik, melyből az első tavaly megérkezett, a második részlet idén, a harmadik pedig utána lesz esedékes.

– A beruházás látványtervei már elkészültek – mondta az országgyűlési képviselő.

Nyilas Zoltán bemutatja a látványterveket – Fotó: VácOnline

Nyilas Zoltán, az Északpesti Egyházmegye esperese bevezetőjében arról beszélt, hogy a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola 10 éve került a református egyház fenntartásba, melyben, napjainkban több mint 700 diák tanul.

Örömét fejezte ki, hogy az országgyűlési képviselő által is felvázolt hiányosságokat a kormány 2020 decemberében hozott döntésével sikerül orvosolni, fejlesztési elképzeléseiket, terveiket megvalósítani.

Reményét fejezte ki, hogy március második hetében eredményesen zárul le a tervezésre kiírt tender, és megkezdődhet a tényleges tervezői munka.

Nyilas Zoltán elmondta, hogy az iskola főbejáratához – a látványterv készítője – 100-150 fő befogadására alkalmas aulát képzelt el, melynek egyik felében kapna helyet az étkezde, majd tovább – a város irányába – haladva egy átkötő épületben a főzőkonyhát alakítják ki.

Belső látványterv – Fotó: DunakanyarRégió

„Az iskola déli oldalán épül fel a két tornaórát engedélyező, úgynevezett „B” típusú tornaterem és megfelelő kültéri sportlehetőséget biztosító terep, futópálya, illetve természetesen külső sportpálya is. Terveink szerint a beruházásnak a hasznos alapterülete 2200 négyzetméter lesz, ebből pedig a kültéren mintegy 800 négyzetméternyi külső létesítményt fogunk létrehozni.” – ismertette az elképzeléseket az esperes, aki azt is elmondta, hogy közvetlenül az intézmény előtt zöldterületet alakítanak ki, melyben elhelyeznek szabadtéri sporteszközöket is.

Nyilas Zoltán köszönetet mondott a támogatásért a magyar kormánynak, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan elkezdődhet az építkezés.

Külső látványterv – Fotó: DunakanyarRégió

A Dunakanyar Régió kérdésére elmondta, hogy – a tervek elkészítése és a közbeszerzési eljárás után – 2023 tavaszán, kora nyáron kezdődhet az építkezés, amely várhatóan háromnegyed évet vesz igénybe.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a koronavírus-járvány idején, az elmúlt két évben is folyamatos volt az oktatási intézmények felújítása és bővítése.

***

Folyamatosak a felújítások a váci oktatási intézményekben, amire büszke lehet az iskolaváros.

A váci Radnóti iskolában 50 millió forint állami támogatásból korszerűre cserélték a nyílászárókat, előtte 12 millióból megújult az intézmény bejárata is.

A Földváry Károly iskolában 40 millió forint központi támogatásnak köszönhetően sikerült kicserélni a 47 éve beépített nyílászárókat, melynek folytatásaként jelenleg is tart a vizesblokk teljes körű cseréje, felújítása, amire 32 milliót biztosított az állam.

(DunakanyarRégió, Vetési)