INOTAY-MÁRKI-ZAY: VISSZATÉRHET A VIZITDÍJ A VÁCI RENDELŐKBE, A NAPIDÍJ A KÓRHÁZBA (VIDEÓ)

Gyurcsány Ferenc 2007-ben azzal indokolta az egészségügyi ellátás fizetőssé tételét, hogy az embereknek látniuk kell, hogy a gyógyításuk mennyibe kerül. Hasonló állásponton van Márki-Zay Péter a köpönyegforgató Inotay Gergellyel az oldalán. A baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj újbóli bevezetését nem tartja ördögtől valónak.

A vizitdíj bevezetéséről még egy balatonőszödi kormányülésen döntött a második Gyurcsány-kormány és 2007. február 15-én vezették be. Az intézkedés a beteg-orvos találkozások csökkentésére, a társadalombiztosítás biztosítási körének csökkentésére, a költségek részleges áthárítására irányult. A kommunikációjukban reformként emlegették, de a reakciókból egyből látszódott, hogy az ország lakossága inkább egyfajta sarcként élte meg a 300 forintos díjat, amelyet a kórházi ellátás esetén napidíjként egyben kellett megfizetni a kórházból való távozáskor.

A vizitdíj és kórházi napidíj ellenzői szerint olyan dologért kellett fizetnünk, amiért egyszer már megtettük a jövedelmünkből levont járulékok formájában, de egyfajta visszatartó erő is volt, hogy időben kezeltessék magukat a betegek.

A Fidesz-KDNP pártszövetség népszavazást kezdeményezett a díjakról, amin végül az emberek 84 százaléka mondott nemet a kórházi napidíjra, és 82 százalékuk a vizitdíjra is nemmel szavazott.

Nem így tenne Márki-Zay Péter és a csapatában induló köpönyegforgató Inotay Gergely. Márki-Zay Péter visszatérő igényként beszél a különadókról és az egészségügy privatizációjáról és többször is kifejtette, hogy a hazai egészségügyet üzleti alapokra helyezné, az ágazatot profitorientált cégek kezébe adná. Az egészségügy privatizációja és a váci kórház kapcsolatáról itt írtunk korábban.

Márki-Zay Péter és Inotay Gergely szerint hiába mondtak erre egyértelmű nemet az emberek, a plusz díjak lehetőségének és a privatizációnak teret kell adni, a 2010 előtti egészségügyi intézkedéseket vissza kell hozni, így könnyen visszatérhet a vizitdíj a váci rendelőkbe és a napidíj a kórházba.

Mint kiderült Márki-Zay Péter lényegében ugyanazt a nézetet képviseli (a Demokratikus Koalíció vezető szerepe által nem is képviselhet mást), amit Gyurcsány Ferenc a kormányzása idején. Nem hiába ragadt rá a Mini Feri név.

Később Márki-Zay azt nyilatkozta, hogy ő soha nem állította korábban, hogy fizetőssé tenné az egészségügyet. Az i-re a pontot egy Egyenes Beszédes interjúja adja, ahol 5 milliót forintot ajánlott fel annak, aki 5 hazugságot fel tud sorolni tőle.

Válaszként több influenszer is készített videót, íme például a riporter, Bohár Dániel változata: