AZ ORSZÁGOS RAOUL WALLENBERG KÖZÉPISKOLÁS TANULMÁNYI VERSENY KÖZÉPDÖNTŐJÉN SZÁZHALOMBATTAI GYŐZELEM SZÜLETETT

Az Országos Raoul Wallenberg Középiskolás Tanulmányi Verseny egyik területi középdöntőjét 2022. február 17-én Vácon, a Piarista Kilátó Központban rendezték meg.

Fotó: VácOnline

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség és a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Kutató-Oktatóközpont nevében ismertette a tanulmányi versennyel kapcsolatos tudnivalókat, valamint üdvözölte a jelenlévőket Vácon, Géza király városában:

  • dr. Rétvári Bence államtitkárt, országgyűlési képviselőt, a rendezvény FŐVÉDNÖKÉT,
  • dr. Orosz Ferenc urat a zsűri elnökét,
  • a zsűri tagjait,
  • Katona Miklóst, a Piarista Kilátó Központ igazgatóját,
  • Dósa György Istvánnét, az intézmény gazdasági és üzemeltetési vezetőjét,
  • a technikai kollégákat,
  • a felkészítő tanárokat
  • és természetesen nem utolsó sorban a versenyzőket.
Fotó: VácOnline

Szeretettel köszöntök minden kedves résztvevőt, valamint külön köszönöm a Piarista Kilátó Központnak, hogy helyet biztosítottak rendezvényünknek – üdvözölte a jelenlévőket Turai János. Engedjenek meg nekem egy rövid számvetést. Személyes javaslatomra hét éven keresztül rendezünk együtt Vácon Raoul Wallenberg Tanulmányi Versenyek elődöntőit, amire a város mindig büszke lehetett. Ezeket a rendezvényeket a Hitközségünk eddig mindig a mindenkori önkormányzattal közösen szervezte meg.

Hitközségünk, és a személyes javaslatomra Vác város önkormányzata Raoul Wallenberg-díjat vehetett át, mert huzamos időn keresztül eleget tett azon feltételeknek, amit vele szemben támasztott a bíráló bizottság. Én nem tudok arról, hogy városunkon kívül még valamelyik város önkormányzata ilyen díjban részesült volna.

Sajnos azonban a jelenlegi önkormányzatba azóta bekerültek olyan személyek, akiknek elvei nem egyeztethetők össze Raoul Wallenberg szellemiségével, ezért a rendezés jogát hitközségünk magához vette.

Sajnos Raoul Wallenberg tragédiája újra kísért. Amikor egy hatalomra törő ellenzéki összefogás miniszterelnökjelöltje nyilvánosan kijelenti, hogy győzelmük esetén a kommunistákkal és a fasisztákkal fognak kormányozni.

Magyarország kormánya, Raoul Wallenberg Egyesület, Raoul Wallenberg Alapítvány, Svéd Királyág Nagykövetsége több egyházi és társadalmi szervezet támogatása mellett az idén is sor kerülhetett az Országos Raoul Wallenberg Középiskolás Tanulmányi Vetélkedőre, amelyre a Kárpát-medencéből idén is 50-60, három fős csapat nevezett be.

A területi elődöntőket mindenhol megyeszékhelyű városokban rendezik meg, ez alól Vác mentesül a kivételes szerzett joga alapján. A váci esemény lebonyolítását a Váci Zsidó Hitközség és a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Kutató-Oktatóközpont látta el, a Piarista Kilátó Központ gyönyörűen felújított közösségi nagytermében.

Fotó: VácOnline

A zsűri elnöke dr. Orosz Ferenc (Raoul Wallenberg Egyesület), a zsűri helyi tagjai: Turai Valéria és Turai János volt.

Fotó: VácOnline

Résztvevő versenyzőket delegáló középiskolák, az elért helyezések sorrendjében:

  • Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Technikum I. Érd
  • Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Technikum II. Érd
  • Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
  • Váci VSC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola, Gödöllő
  • Váci VSC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, Vác
Fotó: VácOnline

A helyezettek okleveleit és az ajándékokat dr. Rétvári Bence és Turai János adták át.

Schnábel János

Fotó: VácOnline

***

Levélváltás a szervezők és a helyet adó intézmény között:

 

Váci Zsidó Hitközség levele Katona Miklós igazgató úrnak, Piarista Kilátó Központ

Kedves Igazgató úr!

Engedje meg, hogy ezúton mondjak köszönetet azért amiért 2022 február 17-én az Ön vezetése alá tartozó Piarista Kilátó Központban rendezhettük meg az Országos Raoul Wallenberg Középiskolás Tanulmányi vetélkedőt.

Külön köszönöm Dósa György Istvánné gazdasági és üzemeltetési vezetőnek és Pető Csilla koordinátor asszonyok segítő munkájukat.

Örömmel tölt el, hogy a rendezvényünk fővédnöke dr. Rétvári Bence államtitkár országgyűlési képviselő úr gratulációját fejezte ki a kiválónak minősített rendezvény lebonyolításáért, amit én szívesen megosztok Önökkel.

Együtt mentettük meg városunk becsületét, amikor a rendezés és lebonyolítás jogát átvettük azoktól, akiknek a viselkedése nagyon eltávolodott Raoul Wallenberg szellemiségétől.

Köszönettel: Turai János Váci Zsidó Hitközség elnöke

***

Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ levele a Váci Zsidó Hitközségnek

Tisztelt Turai János Úr!

Hálásan köszönöm megtisztelő levelét! Örömömre szolgál, hogy méltó és technikailag is megfelelő helyszínt tudtunk biztosítani az Országos Raoul Wallenberg Középiskolás Tanulmányi vetélkedőnek.

A Piarista Kilátó Központ elkötelezett a fiatalok életpálya-tervezésének, hivatáskeresésének és tehetséggondozásának támogatásában. A jövőben is nagy örömmel és szeretettel várjuk a hasonló kezdeményezéseket. Nagy tisztelettel és szeretettel látjuk nálunk bármikor.

Üdvözlettel: Katona Miklós igazgató