INOTAYÉK LEBUKTATTÁK ÖNMAGUKAT: TELEKÜGY ÉS SOK KIFOGÁS HÚZTA A KÓRHÁZFELÚJÍTÁST

2020 májusában adott ki egy közleményt a váci baloldali városvezetés, amiben sorra veszi, mennyi minden esetben kérték módosítani a kórház akkori terveit. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a fejlesztés csak nemrég indulhatott el.

Nézzük sorra, mikben kötötte – saját közleménye szerint is – a városháza az ebet a karóhoz, nem engedett a kórház és az építészek kérésének, hanem módosítást követelt, ami időbe és pénzbe került:

  • a tervezett nővérszálló elhelyezése,
  • a mentőbejáró kialakítása,
  • a gépjárműves kiszállási lehetőség áttervezése,
  • a buszforduló kialakítása,
  • a parkoló felületek ütemezése,
  • és még sok, a közleményben le nem írt módosítási igény.

De mindez semmi. Jól mutatja, hogy a városházának nem az egészség, hanem az üzlet számít, hogy a leghatározottabban visszautasították, hogy átadják a kórházfejlesztés céljaira az Alsótörökhegyi út közelében lévő többezer négyzetméteres telket. Indokolásként azt írták, hogy a telek „igen értékes”. És azt is leírták, hogy bár az előző városvezetés odaígérte ezt a telket a kórházfejlesztés céljaira, ők mégse hajlandóak átadni. Tehát ha egy telek ugyan szolgálhatná a kórházfejlesztés céljait is, de „igen értékes”, akkor inkább más célokra használja a baloldali önkormányzat. És ezt le is írják egy közleményben.

Kibújt a szög a zsákból, hogy nem a járóbeteg rendelő a fontos, hanem az „igen értékes” telkekkel lebonyolítható másfajta tranzakciók.

Így nem csoda, hogy sorozatos áttervezésekre volt szükség, és csak lassabban született meg a szabályozási terv módosítás is. Ha nem térnek el a baloldali városvezetők az előző, jobboldali városvezetés és az építészek között kialakult tervtől,

ha nem vonják vissza a telek ingyenes átadására vonatkozó ígéretet, akkor már korábban is indulhattak volna a munkák.

De ők Márki-Zay Péterrel együtt, úgy látszik, azt vallják: jobb, ha az egészségügy üzlet.