TURAI JÁNOS: „MIELŐTT EZEKET A SZAVAKAT LEÍRTA, NEM ÁRTOTT VOLNA TÁJÉKOZÓDNIA.” – ESTV ÉS A VÁCI ZSIDÓ HITKÖZSÉG LEVELEZÉSE

Az alábbiakban közöljük a városházi sajtó egyik lakájmédiuma kompetenciáját messze túllépő vezetőjének levelezését, amit egy helyi közösség több évtizede elkötelezetten szolgáló elöljárójával folytatott. Kegyes Zoltán, Matkovich Ilona – de még régebbről Ferjancsics László –  „magyar hangja” véleményünk szerint végképp lelepleződött, mint „Független Objektív Sajtó” (by Politikai Hobbista), amikor indokolhatatlanul belekötött Turai Jánosba, a Váci Zsidó Hitközség elnökébe, aki szavát emelte fel a váci zsinagógánál tartott holokauszt-megemlékezésen két jobbikos, „váci náciként” elhíresült, baloldali képviselő vállalhatatlan kijelentései ellen. 

***

Váci Zsidó Hitközség, Turai János Elnök Úr részére

Tisztelt Elnök Úr!

Köszönettel vettem közvetlen megkeresését levele útján, korábban meglepve tapasztaltam, hogy Ön a bulvármédián keresztül üzen nekünk nyílt levélben. Bár levelét olvasva nem kérdéses, hogy azt vagy megvezetve, vagy a sértés céljával fogalmazta meg felénk, ennek ellenére igyekszem nem személyesre véve, barátsággal válaszolni a felvetéseire. Idézem az Ön levelének részleteit és az arra adott válaszomat, mármint ami ránk vonatkozik.

VZSH elnök: „Nem csodálkozom, hogy Ön is beállt kenyéradó gazdája védelmében. Együttesen próbálják fehérre mosni a fekete múltat, kioktatni engem a holokausztból, ne tegyék, ez nem áll jól Önöknek!”

ESTV főszerkesztő: Senkinek a védelmébe nem álltunk bele és senkit nem oktatunk ki a holokausztról. Az ES Térségi Televízió tényeket közölt a váci holokauszt megemlékezésen elhangzottakról és az azzal kapcsolatos reakciókat tette közzé annak érdekében, hogy a nézők értesüljenek, mind az állítások megfogalmazói, mind az érintettek véleményéről.

VZSH elnök: „Kis testvérük a Vác és Környéke hírportál képviseletéből megkerestek engem egy csomó bebizonyíthatatlan rágalomhalmazzal, ahol személyességi jogokat lábbal tiporva konkrét személyeket vádoltak meg bűncselekmények elkövetésével. Amitől már nincs lejjebb azt is kikötötték, hogy január 26-án délig válaszoljak a nyomdafestéket pirító levelükre, hát ez nem megy így.”

ESTV főszerkesztő: Az ES Televíziónak nincs kistestvére. Mi nem küldtünk Önnek reagálási határidőt, bármikor reagálhat az elhangzottakra. Szívesen várjuk például azzal kapcsolatos reakcióját, hogy mit gondol a Fidesz-KDNP kampánycsapatában szereplő személy nyilvánosságra kerülő cigányellenes és antiszemita megnyilvánulásairól, amit a Vác és Környéke.hu közölt le, illetve mit gondol Bayer Zsolt rasszista kijelentéseiről, amit Ön korábban elfogadhatónak talált.

VZSH elnök: „Az a kifogásuk Önöknek, hogy a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja előestéjén elmondott beszédemet a helyi politikára irányítottam, ezen ne csodálkozzanak el, sajnos 7 évesen végig kellett néznem, hogy a fasiszták embereket lőttek agyon, rokonaimat nem ismerhettem meg.”

ESTV főszerkesztő: Semmilyen kifogást nem emeltünk a tudósításban azzal kapcsolatban, hogy az Ön rendezvénye politikai felhangot kapott. Tényeket idéztünk és hanganyagokat emeltünk be az ott felszólalóktól. Ezekkel kapcsolatban senki nem kért helyesbítést, vagy reagálási lehetőséget. Sajnálom, hogy Ön 7 évesen holokauszt borzalmakat élt át. Családom érintett a holokausztban (is), ez azonban nem jelentheti egyikünk részéről sem, hogy bárkiről, a reagálás lehetőségének magdása nélkül beszéljünk és fogalmazzunk meg kritikát, ez ugyanis nem fér bele a szabad újságírás és a demokrácia szabályaiba.

VZSH elnök: „Ne próbáljanak rám kenni olyasmit, hogy a nekem címzett fenyegető levelet a két képviselő úr írta, azt én nem állítottam, de azt igen, hogy a hozzájuk hasonló érzelmi körökből került ki a levél írója.”

ES TV főszerkesztő: Mi nem kentünk semmit Önre, azt tettük közzé, amit Ön mondott. Ha Ön nem ezt akarta mondani és utólag kívánja a szavait módosítani, küldje el szerkesztőségünknek és mi közzétesszük. Idézem a szavait:

Turai János: „Míg a fasizmus faji alapon, a kommunizmus osztály alapon jelenik meg és pusztít. Nincs ez másként a 21. században sem, amikor következmények nélkül megfenyegethetik a hitközséget, a zsinagógát, a temetőt szétveréssel. Tehetik mind olyan közszolgálatban lévő személyek és a körükhöz tartozók, akik nem átalkodnak Hitler képekkel szórakoztatni magukat és egymást.”

VZSH elnök: „Végezetül ismét közlöm, hogy az ESTV hitközségünk egyetlen rendezvényén sem forgathat, ez nem új keletű rendelkezésünk, több évre visszamenő, hitközségünket és személyemet megalázó felvételekre”

ESTV főszerkesztő: Mi nem közöltünk soha más felvételt Önről, csak amit a nyilvánosan bekapcsolt kamera előtt hivatalosan mondott, vagy tett. Ezeket sohasem válogattuk semmilyen lejárató célzattal.

A köztévé kitiltását pedig nem fogadjuk el, mert a Váci Zsidó Hitközség épületei jórészt közpénzből, például váci adófizetők forintjaiból lettek felújítva. Mint közszolgálatot teljesítő médium szerkesztői ragaszkodunk az ES Térségi Televízió azon jogához, hogy tudósíthasson olyan közéleti eseményekről, ahova Önök például a kereskedelmi tévéket és a bulvársajtó médiumait is meghívják.

Utólag: A továbbiakban is szívesen tudósítunk bármilyen rendezvényéről, sajtótájékoztatójáról, és továbbra is ragaszkodnánk ahhoz az alapvető emberi joghoz, hogy amennyiben Ön valakiről valamit állít, az ugyanazon a médiafelületen megszólalhasson a saját védelmében!

Üdvözlettel:

Kegyes Zoltán ES TV főszerkesztő

***

ES Televízió Vác, Kegyes Zoltán főszerkesztő

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Önt az dühítette fel, hogy a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja rendezvényünkre nem kaptak meghívót, el lettek küldve, de zugban mégis forgattak.

Azzal vádol minket szó szerint „Önök például a kereskedelmi tévéket és a bulvársajtó médiumait is meghívták.”

Hát igen, kedves főszerkesztő úr, olyan országos lefedettségű médiumok voltak meghívva, mint  az MTVA és a Hír Televízió, akik Ön szerint bulvárok.

Ön mindenkori hatalmi szóval, így folytatja: „A köztévé kitiltását pedig nem fogadjuk el, mert a Váci Zsidó Hitközség épületei jórészt közpénzből, például a váci adófizetők forintjaiból lettek felújítva”.

Kedves Főszerkesztő Úr! Mielőtt ezeket a szavakat leírta, nem ártott volna tájékozódnia.

A 60-as évek elején a zsinagóga épülete a városi tanács birtokába került, művelődési házat akartak belőle csinálni, majd egy építőipari vállalatnak adták oda. Közben mindent kiloptak az épületből, már a falakat is elkezdték bontani, az épületet teljesen tönkre tették, hajléktalanok laktak benne, akik többször is felgyújtották. Az épület üszkös romjait saját pénzemen megvásároltam, nem visszakaptam, ahogy az akkor szokás volt.

A váci zsinagóga régi és mai állapota

Több mint 5 millió forintot költöttem ugyancsak saját pénzemből a feltárási, statikai stb. kutatásokra, hogy a felújítási munkálatokat meg lehessen kezdeni. Az Eötvös utcai óvodát, ami zsidó polgári leányiskola volt, vissza akarta adni a kárpótlási bizottság, hogy annak árából építsem a zsinagógát, amit én visszautasítottam. Nem lett volna szívem végig nézni, hogy a kis gyermekeket kirakják onnan. No ezt tetszene megírni a váci adófizető polgároknak! Meg azt is megírhatnák, hogy a zsidóság elpusztítása után a városban gyárak, vállalkozások, több mint 280 lakóház, lakások maradtak, a hitközség egy zsinagógáját lebontották 14 lakással, ahol most az autóbusz pályaudvar ékeskedik a toronyházzal.

Ha már a váci adófizetők pénzét tetszett felhozni, akkor szíveskedjen megkérdezni a polgármester asszonyt, hogy miként ment füstbe annak az 1,5 millió forintnak a sorsa, amit a leköszönő, előző önkormányzat megszavazott a zsinagógára, hogy a tetőbeázást megszüntessük.

A fenti összeg nem érkezett meg, a közös projekt nem jött létre, a plafon tovább ázott egészen a múlt év tavaszáig, amikor a Magyar Turisztikai Zrt. pályázatán nyert forrásból az épület teljes tetőszerkezetét újjáépítettük. Elvégeztük a telek csapadékvíz-mentesítését is.

Azt is meg lehet írni, hogy Magyarország polgári kormánya rendelkezésünkre bocsátotta az épület külső felújításának forrását, a munkálatokat tavasszal fogjuk megkezdeni.

Kedves Főszerkesztő Úr! Nem árt megszokni, hogy a zsinagóga működő egyházi épület, ahova meghívó nélkül nem illik ajtóstól berontani.

Üdvözlettel:

Turai János