CENTENÁRIUMI ÉVET ÜNNEPEL A VÁCI REMÉNYSÉG EGYESÜLET

Az idén azt lehet mondani, hogy már száz éve él a Remény, hiszen Vanyek Béla kanonok 1922-ben alapította meg a város egyik legpatinásabb klubját, amely hosszabb betiltás után 1990-től újra töretlenül működik.

A jeles jubileum jegyében az idén minden hagyományos klubrendezvény ünnepélyesebb lesz a szokásosnál, illetve több, kifejezetten a kerek évforduló alkalmából tartandó eseménnyel is megemlékeznek a kezdetekről, a hőskorról és a közelmúltról.

A galambász szakosztály február 18-án és 19-én tartja hagyományos év eleji bemutatóját, a díjtalanul látogatható kiállításra az első napon 8 -19 óráig, a másodikon 8 – 13 óráig várják az érdeklődőket a Madách Imre Művelődési Központban, s közben, 11 órakor lesz az ünnepélyes köszöntés.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Március 3-án rendezi a VRE a március 15-ei nemzeti ünnephez kötődő, középiskolásoknak szóló hagyományos szavalóversenyt, melyet – mint azt Fábián Fédra elnökségi tagtól megtudtuk – ezúttal kistérségi szinten hirdetnek meg.

A következő jeles esemény a Szikora Gyula Emlékverseny lesz április 16-án, az ép és para sportolókat egyaránt felvonultató súlylökő megmérettetés bekerült a Magyar Atlétikai Szövetség versenynaptárába is, tehát országos szintű találkozónak ad majd helyet a sportcentrum.

A hagyományokhoz híven április 22-én megkoszorúzzák a székháznál a klubot alapító Vanyek Béla emléktábláját.

– Ez a hétvége nagyon gazdag programot tartogat. Ugyanis az emléktábla avatáson túlmenően

  • ekkor nyitjuk meg a székházban a centenárium alkalmából összeállítandó kiállítást, amelyre egyébként még továbbra is várunk tárgyi emlékeket, fényképeket, egyéb dokumentumokat.
  • Ugyancsak ezen a napon a reggeli órákban indulnak útnak a 100 kilométeres Lehőcz-emléktúra résztvevői, akik a teljes távot teljesítik, azok 22-én éjszakára megpihennek Zebegényben, majd 23-án érnek célba a sportcentrumban, ahol méltó módon fogadjuk majd a túrázókat.
  • Ugyanitt 24-én atlétikai emlékversenyt rendezünk Vanyek Béla előtt tisztelegve

– emelte ki Fábián Fédra.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A következő kiemelkedő esemény még az első félévben a május 28-án tartandó családi nap, amelynek természetesen szintén a sportcentrum ad majd helyet, a programot pedig focitorna, szakosztályi bemutatók sora, kulturális szórakoztató műsor, vendéglátás teszi teljessé, illetve ez a rendezvény ad alkalmat a centenárium tiszteletére készülő, Réti József szerkesztette könyv bemutatójának.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

(A kiállításra már gyűlnek a féltve őrzött régi fényképek, de például éremkollekció, egy, a múlt század első felében megjelent, az ország egyesületeit, egyesületi vezetőit bemutató vaskos kötet, egy harminc évvel ezelőtt készült, a VRE új életre kelésére fókuszáló főiskolai szakdolgozat, számos újságcikk kivágás is előkerült szekrénypolcok, fiókok mélyéről – a szervezők reményei szerint egy igazán gazdag bemutatót sikerül majd összeállítani.)

Ribáry Zoltán

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline