PÉNZHIÁNY NEM, DE A VÁROSHÁZA FOLYAMATOS ÉSZREVÉTELEI AKADÁLYOZTÁK A KÓRHÁZTERVEZÉS GYORSÍTÁSÁT

Pénzhiányra panaszkodik a váci városháza a kórház felújításával kapcsolatban, mondván, emiatt nem haladt eddig a fejlesztés. Arról azonban elfeledkezik a baloldali városvezetés, hogy ők voltak azok, akik észrevételeikkel akadályozták a tervezési folyamatot. Jó hír viszont, hogy a beruházás ennek ellenére elindult és a kormányzati forrás is biztosított.  

„Továbbra is folytatódik a kormány Egészséges Budapest Programja. A kormány változatlanul elkötelezett a hazai egészségügyi ellátórendszer megújítása és az intézmények fejlesztése iránt. Az utóbbi időszakban megjelent sajtóhírekkel ellentétben a kormány Egészséges Budapest Programja nem állt le, nem szűnik meg!”

Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozta január 18-án. Ismertette azt is, hogy „az Egészséges Budapest Program – amely a főváros és Pest megye egészségügyi intézményeinek fejlesztését jelenti – keretében több centrumkórház, országos intézet, kórház és a térségben található szakrendelők megújítását célozza 700 milliárd forint keretösszegben”.

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, a program keretében a kormány 5,6 milliárd forintot biztosított a váci kórház felújítására. A fejlesztés tehát nem a pénzhiány miatt indult el csak a napokban, hanem a baloldali városvezetés totojázása miatt.

Már írtunk korábban arról is, hogy olyan új és irreális követelésekkel, feltételekkel álltak elő a városházán, amely majdnem ellehetetlenítette a kórház felújítását tervező építész csapat munkáját. Emellett nem akarták odaadni azt a szomszédos, az önkormányzat tulajdonában lévő telket sem, amely a fejlesztéshez szükséges lett volna  (az új szakrendelő épületét nagyobbra tervezték a szakemberek a jelenleginél). A telket túl értékesnek találták Inotayék a kórházi fejlesztéséhez.

Idézzük az akkori városházi közleményt: „Közben a városvezetés egyértelműen jelezte az állam felé, hogy nem tartja szükségesnek az előző vezetés által erőltetett, az állam és az önkormányzat közötti telekcseréket (…) fontos szempont továbbá, hogy az önkormányzat tulajdonában marad az Alsótörökhegyi út közelében lévő, igen értékes, több ezer négyzetméteres telek.”

A közleményben egyébként azt is beismerték, hogy bár az építészek már régóta készen voltak az előkészítéshez szükséges tervekkel, csak hónapokkal később fogadta el az önkormányzat a saját javaslatát.

A kórház fejlesztése tehát nem a pénzhiány miatt – hiszen most is elegendő forrás áll rendelkezésre az Egészséges Budapest Program keretében –, hanem a váci önkormányzat tehetetlensége miatt nem haladt eddig.

A jó hír viszont, hogy az első ütem elkezdődött, a fejlesztéshez szükséges bontást már végzik a kivitelező munkatársai. 

Rózsaszín épületeket bontják majd el, ebből eddig megtörtént a nagyépület bejáratánál a gyógyszertári torzó, valamint kipakolták már a nővérszállót, amely a következő lesz a bontási sorban.