VÁCI NÁCIK: RIPORT A MEGFENYEGETETT VÁCI ZSIDÓ HITKÖZSÉG ELNÖKÉVEL (VIDEÓ)

Az előző év végén a jobbikos Fehér Zsolt váci önkormányzati és Pest megyei képviselőről egy korábbi, rohamsisakos kép került elő, majd egy szélsőséges náci gondolkodásra valló korábbi posztja. A posztban a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságon lejátszott Dánia Hollandia mérkőzés végeredményét a következő szöveggel osztotta meg:

„Árják-liberálisok 1:0.” Majd a poszt egyik hozzászólására reagálva megjegyezte, hogy a dánok színes bőrű védője, a kapus inasa. Az egyik közösségi oldaláról az is kiderült, hogy Hitlerhez köthetően is szívesen olvas, oszt meg tartalmakat például Hitler eltitkolt fiáról.

De kiderült, hogy nincs ezzel egyedül a váci önkormányzati képviselők közül. Rohamsisakos képére, párttársa, a szintén váci képviselő, Tótváradi-Nagy Bence egy csalfán mosolygós Hitler képpel reagált, amelyen az áll: „Jaj, te kis huncut!”

A botrányos váci náci üggyel kapcsolatban a helyi Fidesz és KDNP jelezte, hogy ez a viselkedés nem férhet bele egy demokratikusan működő képviselő-testület értékrendjébe, ezért mondjanak le az érintettek a képviselői mandátumukról.

Tótváradi-Nagy Bence hitleres képe után a váci zsidó hitközség vezetője, Turai János is tiltakozását fejezte ki, aki később fenyegető üzenetet kapott.

– Miután a közleményünk vasárnapi nap megjelent, erre kedden a déli órákban nyitottam ki a postaládámat, és kiesett egy levél, amelyben mindezek le voltak írva, megfenyegetett engem, összetörik a temetőt, a zsinagógát.

A mai napon a rendőrségre bevittem ezt a levelet, és szabályosan megtettem a feljelentésünket – mondta Turai János.

A rendőrség a levelet lefoglalta, különböző vegyi eljárásokkal megpróbálják az ujjlenyomatokat előhívni.

A sajtóközleményben Turai János jelezte, hogy véleménye szerint Vác város önkormányzatának szellemisége ma már nem méltó a Raoul Wallenberg-díj birtoklására, amire a rendszerváltozás után eddig minden összetételű önkormányzat rászolgált.

– Kihangsúlyoztuk a közleményünkben, hogy Vác Város Önkormányzata ilyen összetételben már nem méltó a Raoul Wallenberg-díj viselésére, hiszen a rendszerváltozás óta minden önkormányzat rászolgált erre a díjra, hiszen azért kapta meg a város. A Raoul Wallenberg-díj odaítélésében benne voltam én is, én kezdeményeztem Vác városnak, hiszen tolerált olyan dolgokat, tolerálta a kisebbséget, a város önkormányzata olyan összetételű volt, hogy rászolgált a Wallenberg-díjra, és ezt többen megvizsgálták, több fórumon, a svéd nagykövetségtől kezdve a Wallenberg Társaságig, és valóban rászolgált – hangoztatta Turai János.

De ilyen jelenlegi körülmények és jelenleg itt Hitler képek mutogatása és a Hitler dicsőítése, ez már nem tűri ezt el, ezt már nem tűri el. Tehát Raoul Wallenberg személyisége ezzel ellentétes. És az ő tragikus sorsa pontosan e fasiszta és kommunista dolgok miatt, események miatt, halt el a személyisége, hiszen mind a két éra, a fasizmus és a kommunizmus egy talajról indul.

Egy talajon van, hogy az önkormányzat vezetése, illetve az önkormányzat feje, a polgármester asszony ezektől nem határolódik el. Nincs elhatárolódás, tehát azt csinálnak, amit akarnak, azt mondanak, amit akarnak.

Fehér Zsolt képe után Inotay Gergely, Vác alpolgármestere kiállt képviselőtársa mellett. Állítása szerint csak lejáratásról van szó. A később előkerült megnyilvánulások után sem határolódott el a váci jobbikostól, az országgyűlési választások után is a Jobbik frakciójába ülne be.

– Nagyon csodálkozom azon, hogy Inotay Gergely alpolgármester úr egy olyan megméretésre készül, amikor képviselő akar lenni a Pest megye négyes választókerületében és ilyen fasiszta eszméket menteget, ilyen embereket menteget, akik nyílt fasiszta eszméket vallanak.

Nem tudom, ez hogy egyeztethető össze, hiszen ő hittantanár is, úgy tudom. Hitélettel foglalkozik. Nem tudom, hogy hogy lehet ezt összeegyeztetni? Az ordas eszméket egy szelíd vallási eszmékkel? Nem tudom, ez nem fér a fejembe! Lehet, hogy ezt mások meg tudják csinálni, de ez elítélendő.

Tótváradi-Nagy Bence a Facebook-oldalán, a január 19-i testületi ülés napján arról írt, hogy a testületi ülésen bocsánatot kért. Azt írja: „számtalan buta, meggondolatlan kommentem és lájkolásom lehetett gyerekként. Ezeket felnőtt fejjel nagyon sajnálom, de nem tudok tenni ellene.”

Azóta újabb gondolatai kerültek elő: „amúgy alig sz..tam be a röhögéstől, amikor megláttam az egyetemek listája között az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemet. Megnyitottam a honlapjukat, azóta törölgetem a laptopomat, még a billentyűzetemet is leköptem.” Vajon fel lehet-e fogni gyerekcsínyként a tetteit?

– Szerintem abszolút nem lehet gyermekcsínynek felfogni ezt, amit nyilvánosan, amit nyilvánosan mutatnak. Nyilvánosan Hitler képet kitenni nem lehet. Pont olyan embertől várnánk el, akinek ezeket be kéne tartatni hivatalból is, és egy városrészt képvisel. Tehát itt gyerekcsínyről nem lehet szó.

És hogy miként látja a váci náci ügyet összességében a zsidó hitközség elnöke.

– Mindenki megvonja a vállát, és mintha mi sem történt volna, elkönyvelik, hogy ezek ilyenek. Márpedig ezt senki meg nem engedheti magának, hogy a holokauszttal, mint Vác városából 1600 embernek az elpusztításával viccelődjünk, viccelődjön valaki. Ez megbocsáthatatlan! Ez nem bocsánatos bűn, ez nyílt fasiszta, nyílt fasiszta gondolkodási mód, és nyílt fasiszta cselekedetnek bélyegzem meg. Itt nincs magyarázat, hogy gyerek voltam, gyerek, gyerekes vagyok, meg ilyen dolgok, ez egy mese, ez nem ez! Belülről beszél az ember, az ember belülről beszél! És aki természetesen belülről így nyilvánul meg, az kifele nagyon-nagyon káros dolgokat mutat a világba – Turai János.

Úgyhogy nem tudom, hogy ezeknek az embereknek, ha közvetlen hozzátartozóikat 1944-ben, csak egy ember, egy ember is áldozatul esett volna a fasizmusnak – nekem legalább huszonkét családtagom és rokonom pusztult el –, nem tudom, mit érezne, és nem tudom, hogy meggondolná-e, hogy esetleg még a nyelvére is vegye Hitlert.

És ne vallja magát egyik sem Hitler kései örökösének, ne vallja magát! Ez nem jó dolog, és egy normális társadalomban, kérem szépen, bárhova megyünk a világban, nyugatra, keletre, ezt sehol nem tolerálják. Ezt sehol, és senki nem tolerálja.